Οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσπαθώντας να αιφνιδιάσει την αντιπολίτευση και έχοντας συμφωνήσει με τον ακροδεξιό εταίρο του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Πρόσωπο-κλειδί για την απόφαση ήταν η ακροδεξιά Μεράλ Ακσενέρ, το κόμμα της οποίας ροκανίζει μεν τα ποσοστά του Σουλτάνου αλλά ως νεότευκτο δεν μπορεί να πάρει μέρος στις εκλογές.
Δεν ήθελε εκλογές μέχρι χθες
Μέχρι την Τρίτη, το κυβερνών κόμμα δήλωνε ότι δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές και αυτό είναι η αρχή του κόμματος, δήλωναν αξιωματούχοι της κυβέρνησης και ο ίδιος ο Πρόεδρος. Ο Ερντογάν, στην ανακοίνωση που έκανε στις 4 το απόγευμα της Τετάρτης αιτιολόγησε την απόφαση να δεχθεί την πρόταση του κ. Μπαχτσελί με τον οποίο, όπως είναι γνωστό έχουν αποφασίσει να συμπράξουν στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, με κοινό υποψήφιο τον ίδιο τον κ. Ερντογάν.
Γιατί ο Ερντογάν πάει σε εκλογές, πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας είπε πως το κόμμα του – παρά το ότι μετά το περσινό δημοψήφισμα, το νέο προεδρικό σύστημα δεν μπορούσε να εφαρμοστεί πλήρως μέχρι τις εκλογές του 2019, με αποτέλεσμα η παρούσα διοίκηση να δυσλειτουργεί- ήταν πεπεισμένο ότι πρέπει να εξαντληθεί η εντολή του λαού.
Η πρόταση όμως του κ. Μπαχτσελί, όπως τόνισε ο κ. Ερντογάν, τους βρήκε σύμφωνους, φαίνεται λογική και προς όφελος της χώρας, καθώς οι εξελίξεις στην Συρία και την ευρύτερη περιοχή πιέζουν και η οικονομία απαιτεί σημαντικές αποφάσεις. Έτσι υιοθετήθηκε η επίσπευση των εκλογών στη συντομότερη δυνατή ημερομηνία που επιτρέπει η νομοθεσία.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει ταχύτατα να περάσουν από την Βουλή οι εφαρμοστικοί νόμοι του νέου προεδρικού συστήματος, που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Νομικοί τονίζουν ότι ίσως κάποιοι νόμοι να μην προλάβουν να ψηφιστούν από τη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου.
Οι δύο άνδρες συνομίλησαν στην Άγκυρα, όπως ανέφερε μια πηγή της προεδρίας.
Είχε προηγηθεί σύσκεψη, επί 2,5 ώρες, του σουλτάνου με τα αρμόδια όργανα του κόμματός του.
Ο Μπαχτσελί, ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) ζήτησε την Τρίτη την επίσπευση των εκλογών, -που κανονικά πρόκειται να διεξαχθούν στις 3 Νοεμβρίου 2019-για τις 26 Αυγούστου φέτος.
Ο 70χρονος βετεράνος πολιτικός, που παλαιότερα επέκρινε δριμύτατα τον Ερντογάν, είναι πλέον ένας από τους κυριότερους συμμάχους του.
Το MHP και το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου έχουν συνάψει συμφωνία εκλογικής συνεργασίας ενόψει των επόμενων εκλογών.
Οι προσεχείς διπλές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, είναι κρίσιμες για την Τουρκία καθώς θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της ισχύος των περισσότερων μέτρων που ενισχύουν τις εξουσίες του προέδρου της χώρας, τα οποία εγκρίθηκαν με το δημοψήφισμα για την τροποποίηση του συντάγματος, τον Απρίλιο του 2017.
Σε επαγρύπνιση το Μαξίμου ενόψει πρόωρων εκλογών στην Τουρκία
Foreign Policy: Ελλάδα και Τουρκία οδεύουν αργά προς τον πόλεμο
Το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 24 Ιουνίου
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, το πρόσωπο-κλειδί για την απόφαση του Τούρκου Προέδρου να πάει σε πρόωρες κάλπες ήταν η «λύκαινα», όπως αποκαλούν τη Μεράλ Ακσενέρ που της έχουν προσάψει αυτόν τον χαρακτηρισμό λόγω του γεγονότος ότι είναι ηγέτης των εθνικιστών.
Η Μεράλ Ακσενέρ διαφώνησε με τον πολιτικό «συνεταίρο» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί ούσα, μάλιστα, ακόμη περισσότερο εθνικίστρια από τον αρχηγό των «γκρίζων λύκων» και πριν από μερικούς μήνες ίδρυσε το δικό της κόμμα, το «Iyi Parti». Ένας πολιτικός σχηματισμός που είναι ακροδεξιός και άκρως εθνικιστικός.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Τουρκίας, το κόμμα της Ακσενέρ, το οποίο βάσει των δημοσκοπήσεων φαίνεται να ροκανίζει τα ποσοστά του Ερντογάν και να θέτει σε κίνδυνο την αυτοδυναμία του, δεν είναι βέβαιο ότι θα συμμετάσχει στις εκλογές.
Ο Ερντογάν με την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών προλαβαίνει το διάστημα των έξι μηνών από την ίδρυση του κόμματος της Ακσενέρ με δεδομένο πως συμπληρώνει το χρονικό αυτό όριο στις 28 Ιουνίου και όχι στις 24. Έτσι φαίνεται να αποκλείεται η υποψηφιότητά της με αποτέλεσμα οι ψήφοι της να οδεύουν στο συνασπισμό Ερντογάν-Μπαχτσελί.
Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1: