Το τουρκικό νταηλίκι δεν φοβίζει τις πετρελαϊκές!

Κοινοποίηση:
kypriakiAOZ

Οι απειλές της Τουρκίας κατά των πετρελαϊκών κολοσσών, που έχουν συνάψει συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία για έρευνες και γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, δεν πιάνουν τόπο. Το bullying της Άγκυρας δεν φοβίζει τους πετρελαϊκούς γίγαντες, όπως η ExxonMobil, που μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει-σε συνεργασία με την Qatar Petroleum-έρευνες στο θαλάσσιο οικόπεδο 10.

Ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil επιβεβαίωσε, ότι τις επόμενες εβδομάδες θα αποστείλει στην Κύπρο δύο ερευνητικά πλοία στο τεμάχιο 10, προκειμένου να διεξάγουν τους πρώτους «ελέγχους», ενόψει των γεωτρήσεων που είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν το Σεπτέμβριο. Την ίδια στιγμή και η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ διατηρεί μια πιο μετριοπαθή στάση απέναντι στους τουρκικούς λεονταρισμούς, και τον ναυτικό αποκλεισμό του οικοπέδου 3, που αποτελεί και τον προορισμό της πλατφόρμας εξόρυξης.

Η Τουρκία έχει δημιουργήσει ένα ιδιότυπο ναυτικό αποκλεισμό στο οικόπεδο 3, «καλυμμένη» πίσω από το μανδύα των αεροναυτικών ασκήσεων στην περιοχή. Δεν επιτρέπει στο γεωτρύπανο της ENI να εισέλθει εντός του τεμαχίου 3 και επιδιώκει να εξασθενήσει οικονομικά όσο και «ψυχικά» την ιταλική εταιρεία, εξαναγκάζοντάς της σε φυγή από την περιοχή και σε εγκατάλειψη από το βασικό πλάνο.

Η ΕΝΙ ανακοίνωσε ότι θα εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια και παρά την οικονομική επιβάρυνση που έχει προκύψει, είναι διατεθειμένη να περιμένει την ολοκλήρωση των στρατιωτικών ασκήσεων της Άγκυρας.

Ισχυρή η γεωπολιτική συμμαχία-Ο ρόλος των ΗΠΑ

ΕxxonMobil, ENI και η Total δεν δείχνουν διατεθειμένες να υποχωρήσουν, παρά τις ευθείες απειλές που δέχονται από την Τουρκία. Πρόκειται για ένα γεγονός που αποτελεί επιβράβευση-δικαίωση της στρατηγικής που υιοθέτησε η Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εντός της ΑΟΖ της και να δημιουργήσει ένα αρραγές «πλέγμα» ασφαλείας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

Μέσω της σύναψης συμφωνιών με «κολοσσούς» όπως η ΕxxonMobil και Total, η Κυπριακή Δημοκρατία έβαλε στο παιχνίδι μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, αναλογιζόμενη-όπως αποδεικνύεται ορθώς- ότι οι τελευταίες δεν θα άφηναν απροστάτευτες τις εν λόγω εταιρίες.

Παράλληλα, η Λευκωσία, πόνταρε και στο ότι κυρίως οι ΗΠΑ, επιθυμεί μέσω της Κύπρου, να προωθήσει τα ενεργειακά-γεωπολιτικά τους συμφέρονται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και εν γένει στη Ευρώπη.

Η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει σημαντικό ενεργειακό τροφοδότη για τη Ευρώπη και να καλύψει πλείστες από τις ανάγκες των ευρωπαϊκών χωρών, που σε μεγάλο βαθμό «ικανοποιούνται» από τη Ρωσία. Μέσω των κυπριακών κοιτασμάτων, οι ΗΠΑ ευελπιστούν σε αποκοπή της ενεργειακής σύνδεσης της Ευρώπης με τη Ρωσία και ως εκ τούτου, έχουν κάθε λόγο να υπερασπίζονται τις δραστηριότητες της ExxonMobil στην περιοχή.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: