Το φάντασμα του κουρέματος επιστρέφει. Φόβοι για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα των πολιτών

Κοινοποίηση:
k4

Το φάσμα μιας νέας, άκρως «επώδυνης» ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών επανέρχεται στο προσκήνιο και «τρομάζει» τους ξένους διαχειριστές κεφαλαίων. Διεθνή funds και επιθετικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια που έχουν στις επιλογές τους την ελληνική αγορά, προτιμούν τώρα να «παγώσουν» τις τοποθετήσεις σε τραπεζικές μετοχές.

Οι ξένοι διαχειριστές κάνουν τους υπολογισμούς τους και εκτιμούν ότι είναι εντελώς απίθανο να εκπληρώσουν οι τράπεζες τους εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους για μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40% μέχρι το τέλος του 2019, χωρίς να απαιτηθεί μια νέα ενίσχυσή τους με πρόσθετα κεφάλαια.

Την εκτίμηση ότι οι τράπεζες θα χρειασθούν νέα κεφάλαια συμμερίζεται και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που τονίζει με νόημα στην τελευταία έκθεσή του ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών θα πρέπει να διατηρηθούν υψηλοί, “έστω και αν αυτό έχει κόστος”.

Χωρίς «κούρεμα»

Σε περίπτωση που χρειασθεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αυτή θα είναι άκρως επώδυνη για τους μετόχους και όχι για τους καταθέτες, αφού, η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει χωρίς κούρεμα των καταθετών, αλλά με μετατροπή των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων σε μετοχές που θα πάρει το Δημόσιο.

Το ΔΝΤ  έχει προτείνει να μείνουν «στην άκρη» τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν για τις τράπεζες.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: