Ένα από τα πιο κολασμένα σενάρια είναι αυτό που επεξεργάζονται αυτές τις ημέρες όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, με επικεφαλής την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Από καταβολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει εκτεθεί σε τέτοιο κίνδυνο η οικονομία ολόκληρου του πλανήτη», τονίζουν χαρακτηριστικά κορυφαίοι αξιωματούχοι της Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι αν οι Βρετανοί είχαν αντιληφθεί τις επιπτώσεις του Brexit, τότε θα το απέρριπταν την Πέμπτη με συντριπτική πλειοψηφία.
Το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου αποτελεί εδώ και μήνες τον χειρότερο εφιάλτη της Ευρώπης για δύο βασικούς λόγους:
1 Η βρετανική οικονομία είναι η δεύτερη ισχυρότερη της Ευρώπης και επηρεάζει άμεσα όλες τις αγορές της υφηλίου που ταλανίζονται ήδη από ισχυρούς κλυδωνισμούς.
2 Για το δημοψήφισμα της Βρετανίας δεν υπάρχει επιστροφή. Δεν είναι ίδια περίπτωση με το δημοψήφισμα για το τρίτο μνημόνιο που διοργάνωσε η ελληνική κυβέρνηση, και το οποίο αγνόησε όταν το αποτέλεσμα αποδείχθηκε άχρηστο στη στρατηγική της. Οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν προβλέπουν ακύρωση της απόφασης που λαμβάνεται από τον λαό μιας χώρας για την αποχώρηση από την Ε.Ε. «Αλλά ακόμη κι αν οι Βρετανοί το μετανιώσουν και θελήσουν να ακυρώσουν την απόφασή τους, δεν θα το επιτρέψουν η Γαλλία και η Γερμανία», υποστηρίζουν κοινοτικοί αξιωματούχοι, υπενθυμίζοντας ότι για τον λόγο αυτό φρόντισαν να προγραμματίσουν Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. πέντε μέρες αργότερα, στις 28 Ιουνίου.
Ολόκληρος ο σχεδιασμός της ευρωπαϊκής ελίτ, λοιπόν, εστιάζεται σε δύο στόχους για τις επόμενες δέκα μέρες. Πρώτον, να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες επικοινωνίας ώστε ο βρετανικός λαός να αντιληφθεί εγκαίρως ότι οι επιπτώσεις ενός Brexit θα επιβαρύνουν πρωτίστως τον ίδιο, με άμεση και σημαντική μείωση του ΑΕΠ, αλλά και καταστροφικές συνέπειες στη διακίνηση των βρετανικών προϊόντων εκτός των συνόρων της χώρας. Και δεύτερον, να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες στις ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως τις πρώτες ημέρες μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, εφόσον βέβαια το Brexit επικρατήσει. Το σχέδιο αυτό, της διατήρησης της ηρεμίας στις αγορές, έχει αναλάβει να εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες και θα θέσει σε εφαρμογή έναν ειδικό κανονισμό διαχείρισης της κρίσης την ερχόμενη Παρασκευή, εφόσον αυτό κριθεί σκόπιμο. «Ευτυχώς η ψηφοφορία γίνεται Πέμπτη. Οποιαδήποτε άλλη μέρα θα είχαμε σοβαρότερο πρόβλημα», επισημαίνουν στελέχη της ΕΚΤ.
Διότι τα τελικά αποτελέσματα εκτιμάται ότι θα γίνουν γνωστά το μεσημέρι της Παρασκευής που θα κλείνουν οι τράπεζες και οι χρηματαγορές, δίνοντας στην ΕΚΤ έναν ικανοποιητικό χρόνο 48 ωρών για να διαχειριστεί αποτελεσματικά την κατάσταση που θα έχει δημιουργηθεί.