Το colpo grosso Ελλήνων με ΑΦΜ Βουλγαρίας! Τι ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ οι ειδικοί…

Κοινοποίηση:
afm-2-600x275

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο ανταγωνισμός έχει περάσει και στο επίπεδο της εξυπηρέτησης…
Σε πολυκατάστημα ηλεκτρικών ειδών ο πελάτης ζητάει τιμολόγιο δίνοντας ξένο ΑΦΜ.
Η ταμίας ανακαλύπτει ότι το ΑΦΜ ανήκει σε γειτονική χώρα μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ταμίας κάνει λόγο για πρωτόγνωρη διαδικασία και ζητάει πληροφορίες από το λογιστήριο και κυρίως αν μπορεί να κόψει τιμολόγιο σε ΑΦΜ άλλης χώρας;
Η απάντηση ήταν θετική και ο πελάτης δίνει τη δική του απάντηση λέγοντας στην υπάλληλο, ότι θα πάρει πίσω το ΦΠΑ από τη χώρα έδρας τη εταιρείας.
Το bankingnews απευθύνθηκε στους ειδικούς, οι οποίοι λένε ότι ο ανταγωνισμός για τη προσέλκυση επιχειρήσεων από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και πρόσφατα μπήκε στο «παιχνίδι» και η Ουγγαρία έχει λάβει διαστάσεις.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο ανταγωνισμός έχει περάσει και στο επίπεδο της εξυπηρέτησης, δηλαδή σε πόσο χρόνο η ελληνική εταιρεία θα εισπράξει το ΦΠΑ από τη χώρα που έχει έδρα για παράδειγμα τη Βουλγαρία ενώ το τιμολόγιο αγοράς κόβεται στην Ελλάδα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση στην Αθήνα.
Ωστόσο, πίσω από το τιμολόγιο με το ΑΦΜ γειτονικής χώρας φέρνει στο προσκήνιο εκτός των άλλων ότι μία εταιρεία μπορεί να αγοράζει προϊόντα με συντελεστή ΦΠΑ 24%, στη συνέχεια να της επιστρέφεται από μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μετά η ίδια η εταιρεία να διαθέτει τα ίδια προϊόντα στην εγχώρια αγορά σε πιο ελκυστικές τιμές προκαλώντας αθέμιτο ανταγωνισμό σε άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εσωτερική αγορά.

Οι ειδικοί λένε ότι η αγορά έχει κανόνες και η νομοθεσία πιθανόν «κενά» τα οποία δεν …καλύπτονται.
Να ψωνίζει κάποιος στην Αθηνά με ΑΦΜ της Βουλγαρίας σηματοδοτεί ότι ο μέτοχος παραμένει κάτοικος στην Ελλάδα αλλά φορολογείται με συντελεστές Βουλγαρίας στα επίπεδα του 10% όταν οι ελληνικοί συντελεστές των επιχειρήσεων μαζί με την προκαταβολή φόρου «αγγίζουν» το 70%.
Το φορολογικό «σέρβις» των γειτόνων, όμως δίνουν διέξοδο στους έλληνες επιχειρηματίες που έχουν τη έδρα της εταιρείας στο εξωτερικό, ενώ δίνουν το παρόν στην Ελλάδα κάνοντας αγορές και την ίδια στιγμή πληρώνουν φόρο εισοδήματος με συντελεστές στα επίπεδα του 10%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα του υπουργείου Οικονομικών από τα φόρο εισοδήματος ήταν μειωμένα κατά 150 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2017, όπως προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Comments are closed.