Οι κακοί πολιτικοί χειρισμοί, η απώλεια της αξίας των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων αλλά και… το πλήγμα που έχει επιφέρει η απώλεια εμπιστοσύνης, εκτινάσσουν στα ύψη τον “λογαριασμό” της διάσωσης της Ελλάδας. Ο “ακριβότερος ΥΠΟΙΚ στην ιστορία” και το κόστος των απανωτών Eurogroup και Συνόδων Κορυφής.
Όταν οι Έλληνες ηγέτες άρχισαν να αλλάζουν πολιτική πέρυσι για να ξεφύγουν από την εποπτεία των ξένων πιστωτών, ήλπιζαν ότι θα έφερνε τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά κέρδη.
Μετά από εννέα μήνες, η μείωση της παραγωγής και η βουτιά στις αξίες των ακινήτων αύξησαν, σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, το κόστος για την οικονομία σε πάνω από 60 δισ. ευρώ, ή στο ένα τρίτο του ΑΕΠ, ενώ οι χώρες της ΕΕ και το ΔΝΤ ίσως χρειαστεί να δανείσουν στην Αθήνα τριπλάσιο ποσό από αυτό που υπολόγιζαν για να διασώσουν για τρίτη φορά την Ελλάδα.
Εν όψει των δύσκολων διαπραγματεύσεων που αναμένεται να ξεκινήσουν και με τα capital controls να παραμένουν σε ισχύ, πιθανά επιπλέον λάθος βήματα και περαιτέρω αβεβαιότητα σημαίνουν ότι ο λογαριασμός ενδέχεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το καλοκαίρι.
«Η Ελληνική διαπραγματευτική στάση δεν ήταν και τεράστια επιτυχία», σχολιάζει ο Christoph Weil της Commerzbank.
«Είναι ξεκάθαρο πως η Ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ισχυρή ύφεση. Στα πρώτα δυο τρίμηνα αυτού του έτους είναι ξεκάθαρα αποτέλεσμα των Ελληνικών κυβερνητικών πολιτικών».
Σήμερα, μετά τους χειρισμούς της κυβέρνησης Σαμαρά και το τζογάρισμα με τις πρόωρες εκλογές που έφεραν στην εξουσία τον Αλέξη Τσίπρα, το ΑΕΠ συρρικνώνεται με ταχύτατο ρυθμό και οι πιστωτές εκτιμούν πως η Ελλάδα, η οποία τον περασμένο μήνα καθυστέρησε να πληρώσει το ΔΝΤ, θα παραμείνει εκτός αγοράς για έως και τρία χρόνια και πως θα χρειαστεί 80-100 δισ. ευρώ.
Αν αθροιστούν η ανεκμετάλλευτη δυναμική του ΑΕΠ, η χαμένη αξία των assets εισηγμένων εταιρειών και η συρρικνούμενη κεφαλαιακή βάση των ελληνικών τραπεζών, προκύπτει ποσό 63 δισ. ευρώ, με βάση τις προβλέψεις και τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιήσει οι πιστωτές και άλλοι.
Αμφιβολίες για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ
Ο αριθμός αυτός, όπως έχει υπολογιστεί από το Reuters, δεν αντανακλά την απώλεια στην αξία άλλων ελληνικών assets ή λιγότερο χειροπιαστές ή μελλοντικές ζημιές, για παράδειγμα, από την απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των πιστωτών και από τις αυξημένες αμφιβολίες ως προς το αν η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη.
«Το γεγονός ότι το Grexit ήταν τόσο ξεκάθαρα μια επιλογή στις διαπραγματεύσεις θα συνεχίσει να καθιστά περίπλοκες της ξένες επενδύσεις», σύμφωνα με τον Mark Wall της Deutsche Bank.
Την περασμένη εβδομάδα το ΔΝΤ και η Κομισιόν εξέδωσαν αναλύσεις για την χρηματοοικονομική θέση της Ελλάδας που παραπέμπουν σε ταχύτατη επιδείνωση από το τέλος του 2014 και ιδιαίτερα αυτόν τον μήνα, λόγω των capital controls.
«Τα στοιχεία δείχνουν πως η τεράστια επιδείνωση οφείλεται απολύτως σε πολιτικούς λόγους –στην ανασφάλεια», ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας πως η ανάπτυξη σε άλλες περιοχές της Ευρώπης θα έπρεπε να είχε δώσει ώθηση στην οικονομία.
Οι πιστωτές εκτιμούν τώρα πως το Ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί έως και 4% φέτος, ακόμα και αν υπάρξει ομαλή εφαρμογή του νέου πακέτου διάσωσης. Αυτό μεταφράζεται σε απώλειες 12,6 δισ. ευρώ το 2015, όπως υπολογίζουν οικονομολόγοι. Άλλα 9,8 δισ. ευρώ θα χαθούν το 2016.
Ο ακριβότερος υπουργός Οικονομικών στην ιστορία
«Ο Βαρουφάκης ήταν ο πιο ακριβός υπουργός Οικονομικών στην ιστορία», σχολίασε ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος, αντανακλώντας την πικρία που αισθάνονται πολλοί έναντι του πρώην υπουργού Οικονομικών.
Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ ανέρχονταν στα 64 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, όταν ο Σαμαράς προκήρυξε τις εκλογές. Μέχρι τις 25 Ιουνίου, πριν επιβληθούν τα capital controls, το ελληνικό χρηματιστήριο είχε χάσει το ένα τέταρτο της αξίας του.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν πληγεί. Πέρυσι προσέλκυσαν ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 8 δισ. ευρώ και εξέδωσαν μη εγγυημένα ομόλογα. Τώρα οι πιστωτές εκτιμούν πως ο κλάδος μπορεί να χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια ύψους 25 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες επιβιώνουν μόνο χάρη στα 89 δισ. ευρώ του ELA.
Ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 36% στο τέλος του πρώτου τριμήνου με το 8% να είναι αναδιαρθρωμένα δάνεια, έναντι του 31% που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Τον Απρίλιο του 2014 η Ελλάδα πούλησε 5ετή ομόλογα με επιτόκιο 4,95%, με το 93% της ζήτησης να προέρχεται από διεθνείς επενδυτές. Όμως αποκόπηκε από τις αγορές και πάλι φέτος, με το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου να βρίσκεται στο 19,7%.
«Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο», ανέφερε στην ανάλυσή του το ΔΝΤ. «Αυτό οφείλεται στην χαλάρωση πολιτικών το περασμένο έτος, με την πρόσφατη επιδείνωση στο εγχώριο μακροοικονομικό και χρηματοοικονομικό περιβάλλον».
«Αν αθροίσεις όλη τη βοήθεια που έχει χορηγήσει η ευρωζώνη στην Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου μισό τρισ. ευρώ, που μεταβιβάστηκε σε μια οικονομία 180 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια τεράστια μεταβίβαση πλούτου», σημείωσε ο αξιωματούχος.
Η εμπειρία της διαπραγμάτευσης με Έλληνες υπουργούς έχει επίσης δυσαρεστήσει πολλούς, κάνοντας πολλούς να θεωρούν ότι ίσως είναι φθηνότερο για την Ευρώπη να σπρώξει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης τώρα.
Ο μεγαλύτερος παράγοντας στην επιχειρηματολογία αυτή είναι η αβεβαιότητα που δημιουργεί το status της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς και το ενδεχόμενο να χρειαστεί μια μέρα να διαγραφεί μεγάλο μέρος του χρέους της χώρας.
Υπάρχουν και άλλα κόστη. Τον περασμένο μήνα έχουν πραγματοποιηθεί 10 συνεδριάσεις των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, των οποίων προηγήθηκαν συνεδριάσεις αξιωματούχων, και τρεις Σύνοδο Κορυφής, μόνο για να αντιμετωπιστεί το ελληνικό ζήτημα.
«Φανταστείτε να αποτιμάτε τον χρόνο ενός υπουργού στα 1.000 ευρώ την ώρα, που είναι ένα χαμηλό νούμερο, και των επικεφαλής των κυβερνήσεων στα 2.000 ευρώ την ώρα», σχολίασε αξιωματούχος. «Και έχετε εκατοντάδες ανθρώπους να ξοδεύουν εκατοντάδες ώρες σε όλη την ευρωζώνη».
euro2day