Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να απαλλάξει τις ευρωπαϊκές τράπεζες από επιπλέον κεφαλαιακές απαιτήσεις, που θα έχουν υψηλό κόστος, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι αυτό μπορεί να αλλάξει εάν επιδεινωθεί το κλίμα στις συνομιλίες του Brexit.
Η Τράπεζα της Αγγλίας είπε ότι θέλει να διασφαλίσει ότι θα μπορεί ουσιαστικά να επιβλέπει τις ξένες τράπεζες και τις εταιρίες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών μετά το Brexit.
«Το θεμέλιο της προσέγγισης της Τράπεζας της Αγγλίας είναι η υπόθεση ότι θα συνεχίσει να υπάρχει εποπτική συνεργασία σε υψηλό βαθμό μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ», ανέφερε η Τράπεζα της Αγγλίας σε ανακοίνωσή της.
Αυτή η υπόθεση μπορεί να «επανεξεταστεί καθώς προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit», ανέφερε ο υποδιοικητής της τράπεζας Σαμ Γουντζ σε επιστολή του προς τους επικεφαλής των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιριών.
Η κεντρική τράπεζα σημείωσε ότι όσο πιο μεγάλα και πιο περίπλοκα είναι τα παραρτήματα των ευρωπαϊκών τραπεζών στο Ηνωμένο Βασίλειο, τόσο μεγαλύτερη εποπτική συνεργασία θα πρέπει να υπάρχει για να μην κατηγοριοποιηθούν ως θυγατρικές, κάτι που θα απαιτούσε οι τράπεζες να καταβάλλουν επιπλέον κεφάλαια στη Βρετανία.
Στη Βρετανία, υπάρχουν 77 παραρτήματα τραπεζών και 80 παραρτήματα ασφαλιστικών εταιριών από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ).
Η Τράπεζα της Αγγλίας σκοπεύει να ξεκινήσει τη διαδικασία της εκ νέου έγκρισης των παραρτημάτων έως και 200 χρηματοπιστωτικών εταιριών του ΕΟΧ που λειτουργούν στη Βρετανία στις αρχές του 2018. Ελπίζει ότι η Βρετανία θα εξασφαλίσει μια μεταβατική περίοδο μετά το Brexit τον Μάρτιο του 2019 για να δώσει περισσότερο χρόνο στις ρυθμιστικές Αρχές.
Η νέα πολιτική δεν θα επηρεάσει το πώς λειτουργούν οι τράπεζες που προέρχονται από χώρες εκτός της ΕΕ, όπως την Ιαπωνία, την Ελβετία και τις ΗΠΑ που σήμερα τελούν υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Αγγλίας.