Ποια είναι τα κρυφά χαρτιά των τραπεζών..
Οι ελληνικές τράπεζες «πονάνε»! Και πονάνε πολύ… Από την αρχή της κρίσης, προ πενταετίας και έως τις ημέρες μας, αν και έχει μπει πολύ «νερό» στο αυλάκι της ελληνικής οικονομίας, δεν έχει γίνει εφικτό να έχει η χώρα μας ένα σταθερό τραπεζικό σύστημα, το οποίο να απογειώσει την οικονομία. Και όταν λέμε σταθερό, δεν εννοούμε, την «απλή» ύπαρξη των συστημικών τραπεζών, αλλά την ουσιαστική στήριξη τους προς τη δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία.
Το τελευταίο μάλιστα επτάμηνο της «αριστερής» διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, τα πράγματα έχουν οδηγηθεί ένα βήμα πριν τον γκρεμό! Τα capital controls, το κλείσιμο των τραπεζών, η αποχώρηση δεκάδων δισεκατομμυρίων από τα γκισέ των τραπεζών στα «στρώματα, τα μαξιλάρια, τις γλάστρες» και οπουδήποτε αλλού κόβει το μυαλό του Έλληνα, είναι ενδεικτικό της άσχημης κατάστασης που επικρατεί στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα
Και έφτασε η ώρα των stress tests, της διαδικασίας δηλαδή, κατά την οποία ο «μεγάλος αδελφός», η ΕΚΤ, θα δώσει το πράσινο φως για την εισροή νέων κεφαλαίων.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει μπροστά της τις παραδοχές ( τις εκτιμήσεις τους ) των ελληνικών τραπεζών για την πορεία των καταθέσεων, επιτοκίων, τιμών ακινήτων και γενικότερα της οικονομίας ( ΑΕΠ ).
Οι παραδοχές του βασικού σεναρίου προβλέπουν ότι:
• Το 2015 θα κλείσει με ύφεση -2,3%, αρνητικό πληθωρισμό -0,40% και ανεργία 26,9%.
• Το 2016 θα κλείσει με ύφεση -1,3% πληθωρισμό 1,5% και ανεργία 27,1%.
• Το 2017 ανάπτυξη 2,7%, πληθωρισμό 0,9% και ανεργία 25,7%
Οι παραδοχές αυτές είναι κοινές για όλα τις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Και αυτό έγινε γιατί θα είναι πιο εύκολο για την ΕΚΤ να έχει κοινά στοιχεία μπροστά της και να γίνει πιο εύκολος ο διάλογος.
Μετά από εξέταση των δεδομένων και την ανάλυση τους ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός θα έχει έως τις αρχές Οκτωβρίου καταλήξει στο ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.
Οι πρώρες ενδείξεις που φαίνονται αναδεικνύουν βελτίωση της δομής και μείωση του επιχειρησιακού ρίσκου των τραπεζών. Παρ όλα αυτά οι ισολογισμοί τους είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένοι η ρευστότητα ανύπαρκτη και η βιωσιμότητά τους κρίνεται οριακή.
Στόχος των stress tests, είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας των τραπεζών και να επιβεβαιωθεί η κρίση ρευστότητας «illiquid».
Η άμεση ανάληψη δράσης σε όλους τους τραπεζικούς τομείς ( ρευστότητα, επάρκεια χρημάτων ) προϋποθέτει εμπεριστατωμένη γνώση των κινδύνων και ξεκάθαρες πολιτικές διαχείρισής τους.