Η παραδοχή από το υπουργείο Ενέργειας για άλλη μια φορά επιβεβαιώνει την ελληνική νοοτροπία του Δημοσίου, ότι η ραγδαία μείωση κατά 53% των ελέγχων για το λαθρεμπόριο καυσίμων από το 2014 στο 2016 οφείλεται στην κατάργηση του μπόνους που έπαιρναν οι υπάλληλοι για κάθε έλεγχο.
Η απάντηση του Γιώργου Σταθάκη σε ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Μανιάτη είναι αποκαλυπτική: Ειναι γεγονός ότι οι έλεγχοι έχουν ατονήσει τον τελευταίο 1,5 χρόνο καθώς η ανά έλεγχο αμοιβή των ΚΕΔΑΚ που καθοριζόταν με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και ΠΕΝ από την 1η Ιανουαρίου καταργήθηκε.
Συγκεκριμένα ενώ το 2014 οι έλεγχοι ήταν 4.018, το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Ενέργειας που αποκαλύπτει η Καθημερινή, μειώθηκαν σε 1.8875 (μείωση 53%).
Παράλληλα οι αποφάσεις επιβολής προστίμων μειώθηκαν από 40 σε 10 και τα πρόστιμα από τα 1,8 εκατ. ευρώ σε μόλις 178.191 ευρώ.
Μπροστά σε αυτό το καθεστώς ασυδοσίας που επιτείνεται από το γεγονός ότι από την ΑΔΑΕ σχεδιάζει να παρατείνει μέχρι το τέλος του 2018 την ολοκλήρωση του συστήματος εισροών-εκροών, οι εκπρόσωποι των εταιριών εμπορίας καυσίμων (ΣΕΕΠΕ) δήλωσαν πρόθυμοι να συνδράμουν με χρηματοδότηση στην έναρξη των ελέγχων και την τμηματική εφαρμογή του συστήματος εισροών-εκροών.
Ο κ. Σταθάκης, πάντως, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής την πρόθεσή του να επαναφέρει προσωρινά το μπόνους με τροπολογία.