Τρέλα! Kαταργούν τις πανελλαδικές… αλλά δεν ξέρουν πώς θα μπαίνουν οι νέοι στα πανεπιστήμια!

Κοινοποίηση:
γαβρογλου

Το ερώτημα είναι θέλουμε κοινωνία με λύκειο ή χωρίς λύκειο, αν απαντήσουμε σε αυτό, όλα τα υπόλοιπα προκύπτουν από αυτό, δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου αναφορικά με την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων.

Είναι σύστημα αυτό να μην πηγαίνουν σχολείο στο τέλος τα παιδιά και να είναι μες το άγχος να γράψουν, αναρωτήθηκε ο κύριος Γαβρόγλου και ανέφερε πως «στόχος είναι να προχωρήσουμε σε μια ριζική αναμόρφωση της Δευτέρας και της Τρίτης Λυκείου, ώστε μετά το Εθνικό Απολυτήριο, γιατί να μην μπαίνει όποιος το έχει στο πανεπιστήμιο; Πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος να διατηρηθεί το αδιάβλητο των εξετάσεων, το οποίο όμως πρέπει να γίνει και αξιόπιστο». Θα βάλουμε λιγότερα μαθήματα, αλλά με περισσότερες ώρες για το κάθε μάθημα, είπε.

Προφανώς θα πάμε σε ένα μεταβατικό μεικτό σύστημα, με κάποια μαθήματα να εξετάζονται πανελλαδικά, κάποια με εργασίες, κάποια ενδοσχολικά, υπάρχουν χιλιάδες τρόποι, παραδέχθηκε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Το βασικό είναι το σχολείο να αποκτήσει αξιοπιστία. Δεν μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε τώρα πώς θα μπαίνουν στο πανεπιστήμιο γιατί δεν το ξέρουμε. Σε αυτόν που είναι σήμερα στην Γ’ Γυμνασίου θα του πούμε είναι πως το Λύκειο που θα πας θα αλλάξει, θα είναι ένα καινούριο σχολείο που θα σου δίνει όλα τα εφόδια, είπε».

Οι διορισμοί αναπληρωτών εκπαιδευτικών θα γίνουν άμεσα και σε βάθος τριετίας δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος απέφυγε μεν να ανακοινώσει συγκεκριμένο αριθμό, όμως τόνισε πως κατά την προσωπική του εκτίμηση δεν μπορεί να είναι κάτω από διψήφιο, σε χιλιάδες.

«Έχουμε γύρω στους 20.000 αναπληρωτές, περίπου το 15% του συνόλου, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Εμείς θα προχωρήσουμε σε διορισμούς, που θα ισχύυον για τριετία. Θα υπάρξει μια δύσκολη συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα εισαχθούν γιατί πρέπει να καθορίσουμε την διαδικασία, πχ την προϋπηρεσία. Σε βάθος τριετίας δεν μπορεί οι διορισμοί αυτοί δεν πρέπει να είναι λιγότεροι από διψήφιο νούμερο σε χιλιάδες, είναι η προσωπική μου εκτίμηση αυτή. Για την εκπαίδευση δεν ισχύει η «απαγόρευση» στους διορισμούς, όπως και η Υγεία. Η συνεννόηση με τους θεσμούς είναι πολύ σύνθετο θέμα, από την άλλη μεριά έχουμε ως κυβέρνηση προτεραιότητες, κυβερνητικές πρωτοβουλίες που προχωρούν, αλλά σε αυτό το θέμα, στο καινούριο μνημόνιο θα υπάρχει και γραπτά η ανάγκη πρόσληψης εκπαιδευτικών», είπε.

Δεν θα ισχύσει από αυτόν τον Σεπτέμβριο η αλλαγή στα νηπιαγωγεία, ξεκαθάρισε ο υπουργός και τόνισε πως η 14ετής υποχρεωτική εκπαίδευση θα νομοθετηθεί σε βάθος τριετίας.

Τα σχολεία θα ανοίξουν στην ώρα τους και με λιγότερα προβλήματα από πέρυσι, υποσχέθηκε ο κύριος Γαβρόγλου.

Αναφορικά με τα ολοήμερα, ο κύριος Γαβρόγλου είπε: «Τα ολιγοθέσια σχολεία που βρίσκονται στις εσχατιές της πατρίδας μας εμείς τα ανβαθμίζουμε από τον Σεπτέμβριο και επεκτείνουμε το ολοήμερο και σε αυτά, με προσωπικό. Δεν είναι πράγματα που κάνουμε και δεν έχουν προβλήματα, θα δούμε τα προβλήματα και θα τα λύσουμε».

Σχετικά με τα ιδιωτικά σχολεία και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο κύριος Γαβρόγλου τόνισε πως ο βασικός πυρήνας που λέει ότι η ιδιωτική εκπαίδευση είναι βασικά μέρος της παιδείας, του νόμου που έχει ήδη ψηφιστεί, έχει γίνει αποδεκτός: «Ο νόμος που έχει ψηφιστεί κατοχυρώνει διαδικασίες και δικαιώματα στην ιδιωτική εκπαίδευση και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω από αυτό, αλλά υπάρχουν ορισμένα σημεία για τα οποία συζητούμε με τους θεσμούς. Δεν είναι αυτονόητο ότι η ιδιωτική εκπαίδευση είναι μέρος της παιδείας, γιατί υπάρχουν κάποιοι που θέλουν τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια να είναι πρωταρχικά επιχειρήσεις. Η κατάργηση του νόμου δεν έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο για την συμφωνία, αλλά συζητούμε μερικές λεπτομέρειες», είπε.

Αναφορικά με τις απολύσεις εκπαιδευτικών που εργάζονται στα ιδιωτικά σχολεία, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε πως δεν μπορεί μόνο ο σχολάρχης να αποφασίζει το αν θα απολύσει κάποιον, αλλά να υπάρχει γνωμοδότηση και από το υπουργείο. Αυτό εμείς θέλουμε να παραμείνει γιατί μπορεί η τρόικα να θέλει να μείνει, αλλά κι εγώ θέλω να γίνω εκατομμυριούχος, τι λέει αυτό;

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΝΔ σε σχέση με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ο κύριος Γαβρόγλου δήλωσε πως «ουσιαστικά η ΝΔ θεωρεί θετικά αυτά που κάνουμε, καθώς είναι μια πλήρους αμηχανίας ανακοίνωση, αλλά το ακοστολόγητο δεν ισχύει, καθώς για πρώτη φορά έχουμε επιτροπή μελέτης των οικονομικών της Παιδείας και κανένα από όσα ανακοινώσαμε χθες δεν είναι ακοστολόγητο».

Την επόμενη εβδομάδα καταθέτουμε νομοσχέδιο για το ζήτημα των διορισμών των διευθυντών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είπε ακόμα ο υπουργός, ενώ σχετικά με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στον ΔΟΑΤΑΠ, σχολίασε: «Ο ΔΟΑΤΑΠ κάνει ένα πολυσύνθετο έργο, που απαιτεί μελέτη, μια κατηγορία τελειώνει πάρα πολύ γρήγορα, αλλά κάποιες άλλες εξαρτώνται και από την ανταπόκριση των ξένων πανεπιστημίων».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: