Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), από τα πιο «ζωτικά όργανα» του ΕΣΥ, με τις κλειστές κλίνες τους να μην επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση και τους ασθενείς να συνωστίζονται σε απλούς θαλάμους περιμένοντας να «ελευθερωθεί» κάποιο κρεβάτι σε Εντατική.
Η λίστα αναμονής των ασθενών που χρειάζονται να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ άγγιζαν σε αριθμούς χθες, Δευτέρα, περί τα 20 άτομα.
Ένα εξ αυτών νοσηλεύεται διασωληνωμένο σε θάλαμο του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας για πέντε ημέρες, αναμένοντας το σωτήριο κρεβάτι σε μια ΜΕΘ και τις ιδιαίτερες συνθήκες νοσηλείας που απαιτούνται για την κατάστασή του -δεν ειναι βέβαιο ότι θα κερδίσει αυτή την άνιση μάχη με το χρόνο…
Το θλιβερό περιστατικό που αφορά σε ηλικιωμένο ασθενή κατήγγειλε μέσω του twitter ο νευροχειρουργός του νοσοκομείου κ. Πάνος Παπανικολάου, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται για «παιδί ενός κατώτερου Θεού, ειναι πατέρας και παππούς καθημερινών ανθρώπων, συνταξιούχος ναυτεργάτης».
Όπως πληροφορείται το protothema.gr, ο ασθενής παραμένει στις τελευταίες θέσεις της λίστας αναμονής με τις πιθανότητες εισαγωγής σε ΜΕΘ να μειώνονται όσο μπαίνουν στη λίστα νέοι στην ηλικία ασθενείς και με καλύτερη πρόγνωση για την κατάσταση της υγείας τους. Οι Έλληνες εντατικολόγοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει πως αναγκάζονται να κάνουν διαχείριση περιστατικών σαν να βρίσκονται σε συνθήκες «πολέμου» ή φυσικών καταστροφών και καλούνται να επιλέξουν σε ποιον θα δώσουν την ευκαιρία να παλέψει για τη ζωή του στη ΜΕΘ ανάλογα με την ηλικία, το πρόβλημα υγειας, τη βαρύτητα της κατάστασης, την πρόγνωση.
Εάν αναλογιστεί κάποιος ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, με τη γρίπη να σαρώνει, η λίστα αναμονής περιλάμβανε έως και 80 ασθενείς που αναζητούσαν Εντατική, θα μπορούσε να θεωρήσει ότι η χθεσινή λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ και του ΕΚΕΠΥ με τους 20 ασθενείς για ΜΕΘ αποτελεί ένδειξη προόδου στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Αλλά η κατάσταση δεν είναι ακριβώς έτσι… Στελέχη των νοσοκομείων υποστηρίζουν πως η λίστα τώρα γεμίζει λόγω της διαδικασίας απολύμανσης που ακολουθούν τη θερινή περίοδο οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία, γεγονός που τις θέτει εκτός λειτουργίας για μερικές ημέρες. Τον χειμώνα πάλι ειναι η γρίπη που οδηγεί τους ασθενείς με γεωμετρική πρόοδο στις ΜΕΘ για νοσηλεία και μπλοκάρει τις Εντατικές. Πέρα απο τις λογικοφανείς εξηγήσεις, όμως, είναι βέβαιο πως η ύπαρξη έστω και ενός ασθενούς σε λίστα αναμονής για κρεβάτι Εντατικής είναι ντροπή για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και για το σύστημα δημόσιας υγείας και τις υπηρεσίες που παρέχει στους κατοίκους της χώρας και φυσικά στέρηση του δικαιώματος του ασθενούς για νοσηλεία και περίθαλψη, συχνά δε του δικαιώματός του για ζωή.
Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία της Αριστοτέλους, και συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης, είχε δηλώσει τον χειμώνα ότι φέτος οι ανεπτυγμένες κλίνες στις ΜΕΘ είναι 554 έναντι 438 πέρυσι και είχε επιρρίψει τις ευθύνες για τη μη λειτουργία περισσοτέρων κλινών στους επαγγελματίες υγείας που δεν συμμετείχαν στον σχετικό διαγωνισμό για τις θεςεις συμβασιούχων στις ΜΕΘ. Επιπλέον, τον περασμένο Φεβρουάριο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε συστήσει -κατα την προσφιλή της τακτική- μια ομάδα εργασίας με αντικείμενο την κατάρτιση κριτηρίων για την εισαγωγή ασθενών στις Εντατικές, ωστόσο το έργο της παραμενει άγνωστο…