Πως να περιμένεις καλύτερες ημέρες…
Μια χώρα, λένε οι οικονομολόγοι και οι κοινωνιολόγοι κρίνεται από τους τρόπους που έχει βρει να «εκμεταλλεύεται» τα «μυαλά» που παράγει η ανώτατη παιδεία της. Αν δεν συμβαίνει αυτό, τότε το κοινωνικό – οικονομικό μοντέλο της είναι καταδικασμένο σε πλήρη αποτυχία!
Υπό το πρίσμα αυτό, τα τελευταία στοιχεία που παρουσίασε ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα της κρίσης, είναι μαχαιριά στην καρδιά! Στη χώρα μας, εκτός από υψηλότατη ανεργία και υψηλά ποσοστά μετανάστευσης στους νέους, είναι και πρώτη παγκοσμίως στην ανεργία πτυχιούχων.
Σύμφωνα με την έκθεση του οργανισμού, την οποία επικαλείται το περιοδικό Forbes, ένας στους πέντε πτυχιούχους στην Ελλάδα είναι άνεργος, δηλαδή, ποσοστό 19,4%.
Το ποσοστό αυτό κατατάσσει τη χώρα μας στην πρώτη θέση της λίστας του ΟΟΣΑ και ακολουθούν οι εξής χώρες:
• Ισπανία: 14,9%
• Τουρκία: 7,7%
• Ιρλανδία: 6,7%
• Γαλλία: 5,3%
Δείτε όμως τι συμβαίνει σε χώρες που έχουν λύσει τα «υπαρξιακά» τους και όχι μόνο προβλήματα και αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα το επιστημονικό δυναμικό των πανεπιστημίων τους!
Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα στη Νορβηγία, όπου το ποσοστό άνεργων πτυχιούχων είναι μηδαμινό (1,8%), όπως επίσης στη Γερμανία (2,4%) και στην Ν. Κορέα (2,9%).
Στην “ΔΕΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ” Ελλάδα,η μεγαλύτερη βιομηχανία,είναι η βιομηχανία παραγωγής πτυχίων.Ειδικότερα η παραγωγή πτυχίων με το “ΔΕΙΜΟΚΡΑΤΙΚΟ” 5!Τα κομματικοποιημένα στουρνάρια,με την βοήθεια του κόμματος,παίρνουν πτυχίο με το “ΔΕΙΜΟΚΡΑΤΙΚΟ” 5,μετά βολεύονται σε διάφορες θέσεις και έτσι μένουν στην απ’έξω οι πραγματικοί πτυχιούχοι.Ένα ακόμη στοιχείο που φανερώνει την παθογένεια του εκπαιδευτικού συστήματος και κατ’ επέκταση της ελληνικής αγοράς,είναι το ότι,συνήθως,όσες χιλιάδες φοιτητών εισαχθούν σε μια ειδικότητα,π.χ. νομική,τόσοι περίπου και θα αποφοιτήσουν.Δηλαδή,θα πάρουν όλοι πτυχίο(έστω και “κουτσά-στραβά”) είτε κάνουν για την συγκεκριμένη ειδικότητα,είτε όχι!Κοινώς,δεν υπάρχει ένα σύστημα διαλογής και επιλογής,κατά το οποίο εάν κάποιος δεν κάνει για αυτό που διάλεξε,θα μπορεί να κατευθυνθεί στην ειδικότητα που θα του αρμόζει.
Υ.Γ. Κάπως έτσι,στην περιορισμένη ελληνική αγορά,βλέπουμε τομείς με τεράστια προσφορά και χαμηλή έως μέτρια ζήτηση και τομείς που ψάχνουν πτυχιούχους με το κιάλι.
δεν είναι τραγικό, είναι σωστό και φυσιολογικό.
στην Ελλάδα τα 3/4 τού πληθυσμού το λιγότερο έπρεπε να ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή.
μετά το 80 τους έπιασε μια φρενίτιδα να μπαίνουν όλοι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και πλεόν τα παιδιά το θεωρούν σαν μια ευκαιρία ώστε να κάνουν τσάμπα διακοπές με δικό τους σπίτι για 4 χρόνια το λιγότερο.
οι σπουδές και τα πτυχία πέσανε στο επίπεδο τής μάζας και δεν πιάνουν μία και στο εξωτερικό.
φραπεδάκιδες και αιώνιοι φοιτητές που κοροϊδεύουν τον κόσμο.