Ήρθε η ώρα να βρεθούν τα ισοδύναμα…
Ένα βήμα πίσω στην επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση κάνει η κυβέρνηση μετά και τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν. Η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης ήταν αναγκαστική, καθώς οι αντιδράσεις δεν προήλθαν μόνο από τους γονείς, τα φροντιστήρια και τα ιδιωτικά σχολεία, αλλά και από βουλευτές της συγκυβέρνησης, που εξέφραζαν τη δυσφορία τους για το μέτρο που θα λυγίσει χιλιάδες οικογένειες. Μετά την κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου η κυβέρνηση αποφάσισε τρεις συντελεστές ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Η μείωση του ΦΠΑ, το οποίο είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, αναμένεται να προκαλέσει πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο, καθώς δεν έχουν βρεθεί ακόμη ισοδύναμα. Ο μειωμένος ΦΠΑ ανοίγει το δρόμο για τη λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 10ο εκατ. ευρώ.
Οι τρεις συντελεστές
1. Επιβολή φόρου 13% στα δημοτικά, τα γυμνάσια και στα λύκεια.
3. Συντελεστής 6% για τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, ξένων γλωσσών
2. Πλήρη απαλλαγή από τον ΦΠΑ για παιδικούς σταθμούς, προνήπια και νήπια
Οι οριστικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν άμεσα. Το μέτρο, αποτελεί ένα από τα 48 προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρωθούν για να καταβληθεί η δόση των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ και δεν αποκλείεται να περάσει ως τροπολογία από τη Βουλή ακόμη και μέσα στην εβδομάδα μαζί με όποια άλλη νομοθετική παρέμβαση κριθεί απαραίτητη για να κλείσει αυτό το στάδιο των συζητήσεων με τους δανειστές. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να διατηρηθεί πάντως η απαλλαγή των μη κερδοσκοπικών εκπαιδευτικών οργανισμών δεδομένου ότι αυτοί «προστατεύονται» από την κοινοτική οδηγία του ΦΠΑ.
ΓΣΕΕ: Μόνο 34,4 εκατ. ευρώ θα φέρει ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά
H κυβέρνηση από τον Ιούλιο, με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, υπολόγιζε ότι θα εισπράξει 300 εκατομμύρια ευρώ από τον ΦΠΑ. Ομως με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, το τελικό ποσό που θα εισπράξει θα είναι λίγο πάνω από 34 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ, από τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης (που αναφέρεται στα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, τιμές 2015-2016) και του υπουργείου Παιδείας (για το πλήθος μαθητών, 2011-2012), δεν προκύπτει ότι θα εισπραχθούν 300 εκατομμύρια ευρώ. Η έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ προειδοποιεί ότι το τελικό ποσό είσπραξης από τον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση θα είναι 34,4 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή μόλις το 11,5% του δημοσιονομικού στόχου των 300 εκατ. ευρώ που έχει θέσει η κυβέρνηση.