Τρελά ξενύχτια! Boυλευτές κοιμούνται όπου βρουν μέσα στη βουλή! (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
poland.9.2.708

Σε μία άλλη χώρα, η εικόνα του Κριστόφ Γιούργκιελ, την ώρα που κοιμόταν σε μία πολυθρόνα στη βουλή, ίσως να αποτελούσε λόγο να φύγει από την κυβέρνηση της Πολωνίας.

Εκείνη την ημέρα- ή τη νύχτα καλύτερα, πριν από μία εβδομάδα- η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό καθυστέρησε γιατί οι άλλοι βουλευτές αναζητούσαν στα 2 ξημερώματα τον υπουργό Γεωργίας. Ο «υπνάκος» που πήρε ο Γιούργκιελ αντιμετωπίστηκε με συμπάθεια, εντός και εκτός του κοινοβουλίου. «Άλλοθί» του το γεγονός ότι στους τρεις μήνες που μετρά η κυβέρνηση, όλα γίνονται αργά τη νύχτα, τα σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Οι επικριτές λένε πως αυτός ο φρενήρης ρυθμός, με τους νόμους να πηγαίνουν από το επίπεδο των επιτροπών στην ψήφιση μέσα σε χρόνο ρεκόρ, οφείλεται στον ιδρυτή και ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος, Γιάροσλαβ Καζίνσκι.

«Είναι ο πιο διάσημος στην Πολωνία για τη συνήθειά του να ξυπνά αργά. Δουλεύει τη νύχτα», δηλώνει ο Γιάτσεκ Κούτσαρζικ στον Guardian, πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοσίων Υποθέσεων. «Είναι γνωστό ότι απέφυγε τη σύλληψη κατά τον στρατιωτικό νόμο το 1981, γιατί κοιμόταν. Τώρα φαίνεται ότι όλο το κοινοβούλιο πρέπει να ακολουθήσει το ωράριό του», πρόσθεσε στο ίδιο ύφος.

Το εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη ανέβηκε στην εξουσία στα μέσα του Νοέμβρη, με την Μπεάτα Σίντλο να αναλαμβάνει χρέη πρωθυπουργού. Κατάφερε να γίνει το πρώτο κόμμα που κυβερνά μόνο στην Πολωνία από το 1989.

Ομως, αυτές οι ολονύχτιες συνεδριάσεις στο κοινοβούλιο προκαλεί αντιδράσεις. «Είναι ένδειξη της κυβερνητικής περιφρόνησης για την πολιτική διαδικασία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Πάβελ Κούκιζ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πριν αποκοιμηθεί ο Γιούργκιελ εκείνη την ημέρα, η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό είχε καθυστερήσει για ώρες έτσι ώστε ο Καζίνσκι να παραστεί σε εκδήλωση εφημερίδας για τον άνδρα της χρονιάς. «Μπορώ να δουλεύω από το ένα ξημέρωμα μέχρι το επόμενο, αν υπάρχουν καλοί λόγοι. Οχι για την απονομή ενός βραβείου», δήλωσε ο Κούκιτς.

Αλλος βουλευτής, ο Κριστόφ Μπρέιζα, κατέθεσε ερώτηση ζητώντας να μάθει πώς θα βρεθούν τα χρήματα για το προσωπικό της βουλής- που αυτή τη στιγμή τους οφείλονται 13.200 λίρες- για τις υπερωρίες που κάνουν εξαιτίας των πρόσφατων συνεδριάσεων.

Πόσο περίεργα είναι όμως τα ωράρια- αλλά και οι αποφάσεις- αυτής της κυβέρνησης; Από τις πρώτες αποφάσεις της ήταν η αλλαγή στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο είχε μπλοκάρει πολλές πρωτοβουλίες του κυβερνώντος κόμματος την τελευταία φορά που ήταν στην εξουσία (2005-2007). Οι τέσσερις από τους πέντε νέοι δικαστές που επιλέχθηκαν ορκίστηκαν ενώπιον του προέδρου της χώρας στις 7 το πρωί στις 3 Δεκεμβρίου!

Η έλευση των Χριστουγέννων δεν πτόησε την κυβέρνηση. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Δεκεμβρίου υιοθετήθηκαν οι νέοι κανονισμοί για το συνταγματικό δικαστήριο. Αργά το βράδυ της 30ηε Δεκεμβρίου, ψηφίστηκε ο νέος νόμος για τα ΜΜΕ. Και ο φρενήρης ρυθμός συνεχίζει, καθώς στις 15 Ιανουαρίου πέρασε ο νόμος που ενισχύει την εξουσία της αστυνομίας και στις 28 Ιανουαρίου το γραφείο του εισαγγελέα πέρασε στη δικαιοδοσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, κίνηση που κάνει πολλούς να φοβούνται ότι η κυβέρνηση θα παρεμβαίνει στις διώξεις που θα ασκούνται.

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Η ήδη ταλαιπωρημένη Ελλάδα που πασχίζει με την οικονομία της λίγο θέλει για να “σπάσει” υπό τον ζυγό των χιλιάδων λαθρομετανάστες που συσσωρεύονται.
    Ο τεράστιος αριθμός τους και η αδυναμία της χώρας να τον διαχειρηστεί προκαλεί κοινωνικές εντάσεις και πολιτική αναταραχή ενώ θα μπορούσε να οδηγήσει ξανά τη χώρα προς την έξοδο από το ευρώ, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές του Eurasia Group. Αυτό ταυτόχρονα θα σήμαινε κλείσιμο συνόρων, κοινωνικές εντάσεις και ακόμη και εκλογές, συμπληρώνουν
    «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν θα μειώσει τις προσφυγικές ροές στο βαθμό που ελπίζουν οι Ευρωπαίοι» λένε οι αναλυτές Μουιτάμπα Ραχμάν, Ναζ Μασράφ και Τζέιμς Σόγιερ.
    «Το κλείσιμο των συνόρων με την ΠΓΔΜ θα ενισχύσει το αντιευρωπαϊκό και εθνικιστικό αίσθημα στην Ελλάδα και θα κάνει πιο πιθανές τις πρόωρες εκλογές. Αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και- στο χειρότερο σενάριο- να επαναφέρει τον κίνδυνο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ» τονίζουν εκφράζοντας ταυτόχρονα και τη δυσπιστία τους σχετικά με τα όσα κάνει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών αφού ό[ως οι ίδιοι πιστεύουν ίσως να μην είναι αρκετα.«Τους επόμενους μήνες, η Ελλάδα θα πρέπει να δείξει συμμόρφωση με μία σειρά απαιτήσεων της ΕΕ για να βελτιώσει τη διαχείριση των συνόρων» επισημαίνουν διευκρινίζοντας χαρακτηριστικά «Ακόμη κι αν η κυβέρνηση μπορέσει να επιβιώσει οικονομικά, μία ραγδαία επιδείνωση του εγχώριου πολιτικού και κοινωνικού πλαισίου, από εξωτερικούς παράγοντες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία ακόμη διαπραγμάτευση με την πλάτη στον τοίχο. Αυτό θα προωθούσε την αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, όπως επίσης θα έφερνε ξανά στο προσκήνιο τον κίνδυνο των αποσταθεροποιητικών σεναρίων, όπως οι εκλογές ή και η μεταμόρφωση της ελληνικής κυβέρνησης»

Comments are closed.