ΤΡΟΜΟΣ! Αυξάνει συνεχώς η μεγαλύτερη λίμνη του Θιβέτ

Κοινοποίηση:
θιβετ

Η περιοχή όπου άλλοτε ο Ριγκζίν Τσοφέλ έπαιζε με τους παιδικούς του φίλους βρίσκεται τώρα στον πυθμένα μίας λίμνης και ο ίδιος ανησυχεί ότι και άλλες περιοχές θα βυθιστούν.

Η 45χρονος βοσκός ζει στο χωριό Τσετέν, στη νότια όχθη της λίμνης Σερλίνγκ Τσο του Θιβέτ, της οποίας η έκταση έχει μεγαλώσει πάνω από 40% μεταξύ του μεταξύ 1976 και 2009.

Το χωριό έχει περίπου 420.000 στρέμματα γης όπου βόσκουν ζώα ενώ ο Ριγκζίν τα τελευταία 15 χρόνια ήταν επικεφαλής της επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος στο χωριό.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ελήφθησαν το 2014, η λίμνη Σερλίνγκ Τσο υπολογίζεται σε 2.391 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Με πλάτος 45,5 χιλιομέτρων και μήκος 77,7 χιλιομέτρων, είναι η μεγαλύτερη λίμνη του Θιβέτ, καταλαμβάνοντας στη σχετική κατάταξη τη θέση της ιερής λίμνης των Βουδιστών Νάμτσο.

Από το 1990, η ποσότητα του νερού σε 1.000 λίμνες του οροπεδίου αυξήθηκε κατά 100 δισ. κυβικά μέτρα και η Σερλίνγκ Τσο είναι ίσως η λίμνη της οποίας η έκταση αυξάνεται με τους ταχύτερους ρυθμούς, σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Ινστιτούτο Κινχάϊ στο Οροπέδιο Ερευνών του Θιβέτ της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (CAS).

Προκαταρκτικές μελέτες από το CAS κατέδειξαν ότι η καθίζηση συνέβαλε στο 76,5 % στην αύξηση της έκτασης, το λιώσιμο των πάγων κατά περίπου 9,5 % ενώ η μείωση της εξάτμισης συνέβαλε περίπου 14%.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Ερευνών δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να προσπαθούν να διαλευκάνουν το μυστήριο πίσω από την επέκταση της λίμνης και να βρουν λύσεις για τη μελλοντική της αύξηση.

Περίπου 100 επιστήμονες άρχισαν πρόσφατα μια εκστρατεία στο Οροπέδιο Κινχάϊ του Θιβέτ με στόχο τη μελέτη του κλίματος, την βιοποικιλότητα και το περιβάλλον. Η αποστολή, η οποία θα διαρκέσει από 5 έως 10 χρόνια, είναι η δεύτερη αυτού του είδους τα τελευταία 40 χρόνια.

Όπως δήλωσε ο Τζου Λιπίνγκ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας παρατηρητών της λίμνης, η ομάδα θα μελετήσει όλο το υδάτινο σύστημα από την λίμνη Σερλίνγκ έως τις απαρχές του ποταμού Γιανγκτσέ.

«Θα μελετήσουμε τις υπάρχουσες λίμνες και τις πηγές των ποταμών, θα λάβουμε δείγματα και θα συγκρίνουμε τα νέα δεδομένα με αυτά που ελήφθηκαν πριν από 40 χρόνια», δήλωσε ο Τζου.

«Ελπίζουμε ότι η μελέτη μας θα αποτελέσει μία βάση για περαιτέρω μελέτες σχετικά με την ανάπτυξη του οικολογικού συστήματος στο οροπέδιο του Θιβέτ», είπε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: