Τσίπρας-Ρέντσι μαζί για το μεταναστευτικό.Ζητούν άμεση σύγκληση Συνόδου Κορυφής

Κοινοποίηση:
tsipras_renzi-735x400

Το αίτημα του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, για άμεση σύγκληση Συνόδου Κορυφής για να αντιμετωπισθεί η ανθρωπιστική κρίση με την αθρόα εισροή προσφύγων, κυρίως στην Ιταλία και την Ελλάδα, υποστηρίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογό του το απόγευμα και συμφώνησαν στο συντονισμό των ενεργειών τους για την αντιμετώπιση της κρίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, που μεταδόθηκε πριν από λίγο, «απευθύνουμε επείγουσα έκκληση στις κυβερνήσεις για διαμόρφωση συνεκτικού σχεδίου για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης».

Αφυπνίζει την Ευρώπη η πρωτοφανής τραγωδία στα ανοικτά της Λιβύης με έως και 700 νεκρούς πρόσφυγες.

 Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, ύστερα από επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ, ζήτησε να συγκληθεί εντός της εβδομάδας έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, όπου η Ρώμη αναμένεται να θέσει ζήτημα άμεσης αύξησης της κοινοτικής χρηματοδότησης για τα προγράμματα έρευνας και διάσωσης στην Μεσόγειο.

Το αίτημα της Ιταλίας για αύξηση της κοινοτικής χρηματοδότησης, που έχει περικοπεί δραστικά, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες των ιταλικών αρχών, υποστηρίζει και ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ. Όπως δήλωσε σήμερα, οι επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων θα χρειασθούν «περισσότερα σκάφη, περισσότερες υπερπτήσεις εναέριων μέσων και πολύ πιο έντονη μάχη εναντίον των διακινητών ανθρώπων».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τονίζει ότι η Ευρώπη είναι μάρτυρας μιας «συστηματικής σφαγής στη Μεσόγειο». Και απευθύνει το δραματικό ερώτημα: «Πώς μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς, όταν βλέπουμε πληθυσμούς ολόκληρους να πεθαίνουν σε μια εποχή που τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε τα πάντα»;

Σε ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τους ηγέτες της Ε.Ε. «τολμηρές και άμεσες δράσεις». Βαρυσήμαντη παρέμβαση έκανε και ο πάπας Φραγκίσκος, καλώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να δράσουν «γρήγορα και αποφασιστικά».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι «αυτές τις κρίσιμες ώρες, που μαζί με τις ζωές κινδυνεύει να χαθεί και η ανθρωπιά μας, απαιτούνται πράξεις και όχι ωραία λόγια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει άμεσα να αναλάβει τις ευθύνες της, απέναντι -κυρίως- στα κύματα των απεγνωσμένων προσφύγων, αλλά και απέναντι στις Ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου που τους υποδέχονται».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: