Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016 –
Απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, αυτή την ώρα στη Τουρκία όπως μεταδίδει το Russian Today.
Πυροβολισμοί ακούστηκαν στην Άγκυρα, ενώ στρατιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποιούν πτήσεις
Συναγερμός σήμανε πριν από λίγη ώρα στην Τουρκία όπου έκλεισαν για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους δύο γέφυρες στον Βόσπορο.
Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε αργά σήμερα πως κατέλαβε την εξουσία για να αποκαταστήσει την δημοκρατική τάξη.
Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως κατέλαβε την εξουσία στην χώρα για να προστατέψει την δημοκρατική τάξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Πρόκειται για μια στρατιωτική επιχείρηση που δεν έχει άδεια, δεν ξέρουμε αν είναι πραξικόπημα και αν είναι ποιες δυνάμεις το πραγματοποιούν.
Άνθρωποι του πρωθυπουργού, ανέφεραν ότι σύμφωνα με πηγές ο στρατός δηλώνει ότι έχει πάρει τον έλεγχο της χώρας.
Κρατούνται όμηροι στο στρατηγείο της Αγκυρας. Μεταξύ αυτών και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο στρατός έχει καταλάβει την κρατική τηλεόραση.
42 χρόνια από την μαύρη ημέρα που στιγμάτισε την Κύπρο.
42 χρόνια από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.
Το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο είχε ως πλαίσιο το νησί της Κύπρου της δεκαετίας του 1970, μετά τις εντάσεις και συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής κοινότητας του νησιού έπειτα από την ανεξαρτησία του 1960, με τις δύο αυτές κοινότητες να είναι ήδη χωρισμένες από την φυσική παρουσία δυνάμεων του ΟΗΕ : την Ειρηνευτική δύναμη των Η.Ε. στην Κύπρο.
Η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών της περιόδου της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών, απέστειλε στρατιωτικές δυνάμεις να στρατοπεδεύσουν στο νησί, με τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να προσχωρούν στη δημιουργία παραστρατιωτικών οργανώσεων για την προστασία των αντίστοιχων κοινοτήτων τους.
Έτσι, στις 15 Ιουλίου του 1974 εκδηλώθηκε στην Κύπρο πραξικόπημα από ομάδα στρατιωτικών, μέρους της Εθνοφρουράς, (με υποστήριξη δυνάμεων και από κάποιους Ελληνοκύπριους και Έλληνες παραστρατιωτικούς), εναντίον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου Γ΄.
Πέντε μέρες αργότερα, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο χρησιμοποιώντας το πραξικόπημα ως πρόφαση και έκτοτε κατέχει πέραν του 36% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας
Ο Μακάριος διασώθηκε και μεταφέρθηκε, μέσω Μάλτας και Λονδίνου στη Νέα Υόρκη, όπου έλαβε μέρος στη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (19 Ιουλίου) στην οποία και κατήγγειλε την Ελληνική χούντα για «εισβολή στην Κύπρο» ενώ απέφυγε να αναφερθεί στο σίγουρο ενδεχόμενο Τουρκικής εισβολής που πράγματι άρχισε λίγες ώρες μετά την ομιλία του Μακαρίου.
Στις 17 Ιουλίου σε συνάντηση στο Λονδίνο με τον Πρωθυπουργό Γουίλσον (Πρακτικά Συνάντησης στο βιβλίο «Η Τραγική Αναμέτρηση και η Προδοσία της Κύπρου») είπε το ακόλουθο: «Ποια πρακτικά μέτρα μπορούν να παρθούν -από την Τουρκία- Είναι ενάντια στα Τουρκικά συμφέροντα να γίνει η Κύπρος μέρος της Ελλάδας».
Η χούντα των Αθηνών με τη βοήθεια των επί κυπριακού εδάφους συνεργατών της παρακολουθεί την εξέλιξη του σχεδίου που είχε καταστρώσει.
Ο Πρόεδρος και Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ’ είναι ζωντανός. Όμως, το βόρειο κομμάτι του νησιού χάθηκε λίγες ημέρες αργότερα πέφτοντας στα χέρια των Τούρκων.
Ήταν 8.15 το πρωί της 15ης Ιουλίου. Δύο φάλαγγες αρμάτων εξήλθαν στο οδικό δίκτυο με στόχο την εξουδετέρωση της προεδρικής φρουράς.
Την ίδια ώρα, ο Μακάριος βρισκόταν στο προεδρικό μέγαρο και συνομιλούσε με μαθητές από την Αίγυπτο που τον είχαν επισκεφθεί.
Κανονιοβολισμοί τρομάζουν τα παιδιά. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου τους καθησύχασε. Οι κανονιοβολισμοί συνεχίστηκαν.
Ο υπασπιστής του Μακαρίου και ο διοικητής της προεδρικής φρουράς μπήκαν στη αίθουσα. Τον ενημέρωσαν για την επίθεση και τον παρότρυναν να φύγει από την πίσω έξοδο.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου με πολιτική περιβολή καταφέρνει να διαφύγει. Αστυνομικό όχημα τον μεταφέρει στο όρος Τρόοδος.
Οι πραξικοπηματίες μεταδίδουν από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Λευκωσίας ότι ο Πρόεδρος και Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου Μακάριος Γ’ είναι νεκρός.
Κατά το πραξικόπημα 91 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 250 τραυματίστηκαν.
Στις 13.00 της ίδιας ημέρας ο Μακάριος φορώντας τα ράσα του κατέβηκε από το όρος Τρόοδος και κατευθύνθηκε προς τον καθεδρικό ναό της Πάφου.
Το πλήθος παραληρούσε βλέποντάς τον ζωντανό.
« Ελληνικέ Κυπριακέ λαέ. Γνώριμη είναι η φωνή που ακούεις. Γνωρίζεις ποίος σου ομιλεί. Είμαι ο Μακάριος. Είμαι εκείνος τον οποίον συ εξέλεξες δια να είναι ηγέτης σου. Δεν είμαι νεκρός, όπως η χούντα των Αθηνών και οι εδώ εκπρόσωποί της θα ήθελαν… » ακούγεται να λέει ο Μακάριος.
Στην Αθήνα, ο Ιωαννίδης ενημερώνεται για την επιτυχία της επιχείρησης για να μάθει όμως λίγο αργότερα ότι ο Μακάριος ήταν ζωντανός και είχε διαφύγει.
Ο Κύπριος πρόεδρος μεταφέρθηκε με ελικόπτερο από τη φινλανδική βάση του ΟΗΕ, στην αγγλική βάση Κύπρου κι από εκεί με αεροπλάνο στη Μάλτα. Στη συνέχεια στο Λονδίνο, για να καταλήξει στη Νέα Υόρκη για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Στην ομιλία του ο Μακάριος, κατηγόρησε τη Χούντα του Ιωαννίδη και χαρακτήρισε το πραξικόπημα « εισβολή της χούντας ».
Το Σάββατο 20 Ιουλίου 1974 άρχισε η τουρκική εισβολή και οι πραξικοπηματίες υπό τον Νικόλαο Σαμψών κατέρρευσαν.
Σε όλους τους ναούς της ελεύθερης Κύπρου τελέστηκαν σήμερα μνημόσυνα για τα θυμάτα της 15ης Ιουλίου 1974.
Ν.Αναστασιάδης: Ανάγκη ενότητας
«Οφείλουμε όλοι, λαός και ηγεσία να συστρατευτούμε ενωμένοι, με σεβασμό στην ιστορική μνήμη για να καταφέρουμε να απαλλαγούμε από το άγος της κατοχής», τονίζει σε γραπτή δήλωση ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης , με αφορμή τη σημερινή επέτειο του προδοτικού πραξικοπήματος κατά της νόμιμης κυβέρνησης του αρχιεπισκόπου Μακαρίου που, όπως σημειώνει, οδήγησε στην τουρκική εισβολή και την κατοχή του 37% της Κύπρου με όλες τις καταστροφικές συνέπειες που επισώρευσε.
«Σήμερα τιμούμε όσους έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία, τη νομιμότητα και την ελευθερία», αναφέρει ο Κύπριος Πρόεδρος και συνεχίζει: «Ως ελάχιστη τιμή στη μνήμη τους θεωρώ ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθεί ο αγώνας μας για απαλλαγή από την κατοχή, τα τουρκικά στρατεύματα, μέσω της εξεύρεσης μιας συμφωνημένης, δίκαιης λύσης στο Κυπριακό η οποία θα αποκαθιστά την ενότητα της πατρίδας μας, των θεσμών και του λαού της, που θα σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, μιας πατρίδας της ευημερίας και της προκοπής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Καταλήγοντας ο πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαιώνει ότι θα αναλώσει «κάθε ικμάδα των δυνάμεών του ώστε ο στόχος αυτός να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν».
Η μαρτυρικην κυπρον ειναιν μπολλαν ελληνικην
15 Ιουλιου Πραξικοπημα στη Κυπρο. 20 Ιουλιου η Πρωτη εισβολη. Διορθωστε.