Ακόμη και πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου είναι πιθανό να έχουν μπει οι υπογραφές μεταξύ Αθήνας και πιστωτών για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας που επιδιώκεται να σημάνει το τέλος στο πολύμηνο θρίλερ για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.
Στο Μαξίμου, επικρατεί όλες τις τελευταίες ημέρες σιγή για το περιεχόμενο των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να επαναλαμβάνει επίμονα ( και μονότονα) εδώ και εβδομάδες οσάκις ερωτάται για την διαπραγμάτευση πως “Δεν θα υπεισέλθω σε τεχνικές λεπτομέρειες”.
Χθες ωστόσο, ένα δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters το οποίο εμφάνισε Κυβέρνηση και Θεσμούς να έχουν “δώσει” χέρια για εργασιακά, ασφαλιστικό, ενεργειακά και αφορολόγητο, αντιμετωπίστηκε με “σάστισμα” από το Μαξίμου που έσπευσε να μην επιβεβαιώσει ( χωρίς να διαψεύσει) αλλά “πυροδότησε” και επιτάχυνση των εσωκομματικών διαδικασιών:
Σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημερώνει τους βουλευτές των ΑΝΕΛ, το ίδιο αναμένεται να γίνει και με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το απόγευμα στις 18.00 συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.
Ο ασκός του (εσωκομματικού) Αιόλου για την θερμομέτρηση των βουλευτών της πλειοψηφίας μόλις άνοιξε ( με χειροπιαστά στοιχεία αυτή τη φορά για το δια ταύτα των μέτρων), ευτυχώς (για την Κυβέρνηση) την ώρα που φαίνεται πως λήγει το ‘θρίλερ” του αντάρτικου που είχε σηκώσει ο πρώην βουλευτής Ενέργειας (και νυν Εσωτερικών), Πάνος Σκουρλέτης.
Σκουρλέτης καταγγέλλει αλλά ψηφίζει
Ο κ. Σκουρλέτης, αφού μυδραλλιοβόλησε εναντίον της πώλησης παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ, διατυπώνοντας σοβαρές καταγγελίες περί “στημένου διαγωνισμού” μιλώντας για “βαποράκια” ιδιωτικών συμφερόντων, κατέληξε τελικώς πως θα συμμορφωθεί – παρά τη διαφωνία του- προς τις υποδείξεις των συλλογικών οργάνων.
Τούτο ακούστηκε με ανακούφιση στην Ηρώδου Αττικού, καθώς όλες τις προηγούμενες ημέρες, οι παρεμβάσεις του υπουργού είχαν ενοχλήσει σφόδρα και τον Αλέξη Τσίπρα, προσωπικά.
Εξ’ ού και χθες ο κ. Σκουρλέτης “σήκωσε” το γάντι των μαξιμινών ψιθύρων, πως υπηρετεί προσωπικές στρατηγικές και διαμήνυσε στον Αλέξη Τσίπρα πως δεν ενδιαφέρεται να κάνει “καριέρα” Αριστερού.
Παρά ταύτα, οι καταγγελίες που εκτόξευσε για την ΔΕΗ είναι τόσο βαριές που η ανακούφιση πως θα ψηφίσει εάν χρειαστεί τα μέτρα, εναλλάχτηκαν γρήγορα με τον εκνευρισμό: Ο γραμματέας του κόμματος, Π. Ρήγας, φερ ειπείν του έστειλε μήνυμα, να είναι πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του.
Το ερώτημα “Φίλης”
Στο σημερινό πολιτικό συμβούλιο θα συμμετάσχει και ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, του οποίου οι διαφωνίες για τα μέτρα αλλά και τη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι γνωστές και πάγιες.
Το πώς θα κινηθεί ο ίδιος ( ο οποίος σε συνομιλητές του πνέει μένεα για την επερχόμενη συμφωνία) παραμένει ερώτημα με τα στοιχήματα για το κομματικό του μέλλον να έχουν ήδη αρχίσει να πέφτουν στο τραπέζι. Ουκ ολίγα κομματικά στελέχη “ομνύουν” σε παραίτησή του ώστε να μη χρειαστεί να υπερψηφίσει το πακέτο των μέτρων, ενώ έτερα ( ομοίως πολύπειρα στον ΣΥΡΙΖΑ), εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να αποστεί της βουλευτικής του έδρας. Θα συμμορφωθεί και αυτός στις κομματικές αποφάσεις αλλά… δεν θα υποστείλει τη σημαία του αντάρτικου.
Η τοποθέτησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο αναμένεται με ενδιαφέρον αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει τα χαρτιά του στη σημερινή κομματική μάζωξη.
Ομοίως ενδιαφέρουσα είναι και η στάση που θα τηρήσει η Τασία Χριστοδουλοπούλου, επιφανές στέλεχος των “53” , η οποία προσφάτως “έριξε” στον δημόσιο διάλογο την ιδέα των εκλογών ή ακόμη και του Δημοψηφίσματος. Αμφότερα πάντως η Κυβέρνηση τα έχει αποκλείσει ως πιθανές επιλογές.
Χρονοδιάγραμμα
Κατά τα λοιπά, στο δια ταύτα του μετώπου της διαπραγμάτευσης, εάν όλα κυλήσουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στις 7 Απριλίου το Eurogroup θα επικυρώσει την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας και έως τις 23 Απριλίου, οπότε και ολοκληρώνεται η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, αναμένεται να έχουν έρθει για ψήφιση στη Βουλή κάποια “light” προαπαιτούμενα.
Τα “βαριά” μέτρα ( συντάξεις- αφορολόγητο) το πιθανότερο είναι -βάσει και όσων έχει δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- να έρθουν για ψήφιση μετά το τέλος Απριλίου, οπότε και προσδοκάται η επίτευξη συνολικής συμφωνίας.
capital.gr