ΤΩΡΑ: Συνάντηση Δραγασάκη – Στουρνάρα

Κοινοποίηση:
dragasakis

Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκη έχει αυτή την ώρα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Στουρνάρας.

Η συνάντηση των δύο ανδρών αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ύστερα από την χθεσινοβραδινή αιφνιδιαστική απόφαση της ΕΚΤ να μεταθέσει για τις 11 Φεβρουαρίου από την 1η Μαρτίου την απόφασή της να μην δέχεται τις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου για την παροχή ρευστότητας.

Ο κ. Στουρνάρας θα ενημερώσει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για τα δεδομένα που δημιουργεί η απόφαση αυτή για τη ρευστότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς για τις εναλλακτικές και τους όρους χρηματοδότησης που υπάρχουν με δεδομένες τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου το προσεχές διάστημα και την αρνητική θέση της ΕΚΤ στο ελληνικό αίτημα να αυξηθεί το όριο αγορών εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες κατά 10 δις. ευρώ.

Επειδή πολλά ερωτηματικά εγέρθηκαν χθες μετά τον αιφνιδιασμό της ΕΚΤ και συγκεκριμένα αν υπήρχε επικοινωνία του διοικητή της ΤτΕ με τον πρωθυπουργό, αλλά και γιατί ο κ. Στουρνάρας δεν ψήφισε στη συνεδρίαση του συμβουλίου της ΕΚΤ, το Capital.gr απευθύνθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Επισήμως μας αναφέρθηκε ότι υπήρχε επικοινωνία του διοικητή της ΤτΕ με τον πρωθυπουργό, ενώ μας δόθηκαν οι εξής διευκρινίσεις:

– Λόγω της ένταξης της Λιθουανίας στη ζώνη του ευρώ την 1/1/2015, τέθηκε σε εφαρμογή ένα σύστημα βάσει του οποίου όλοι οι διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος ασκούν εκ περιτροπής τα δικαιώματα ψήφου εντός του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

– Για τον μήνα Φεβρουάριο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών Γαλλίας, Ιρλανδίας και Κύπρου, αν και θα μετέχουν κανονικά στις συνεδριάσεις του δ.σ. της ΕΚΤ, δεν θα ασκούν το δικαίωμα ψήφου. Ειδικότερα, βάσει του σχετικού προγράμματος, ο διοικητής της ΤτΕ δεν θα ασκεί το δικαίωμα ψήφου τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2015.

– Σημειώνεται ότι ο καθορισμός των ομάδων έγινε με κλήρωση στις 18 Σεπτεμβρίου 2014.

– Η συγκεκριμένη μεταβολή μπορεί να τίθεται σε εφαρμογή τώρα, με την ένταξη της Λιθουανίας στη ζώνη του ευρώ, προβλέπεται όμως από τις ευρωπαϊκές συνθήκες και καθορίστηκε σε σχετική απόφαση του δ.σ. της ΕΚΤ που είχε ληφθεί σχεδόν 12 χρόνια πριν, και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2002.

– Ο διοικητής της ΤτΕ όπως και όλα τα μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ συμμετέχουν στις συνεδριάσεις και έχουν το δικαίωμα να λάβουν το λόγο, επομένως σε ό,τι αφορά τους όρους διεξαγωγής των συζητήσεων τίποτα δεν έχει αλλάξει. Συνήθως δε, το διοικητικό συμβούλιο λαμβάνει τις περισσότερες αποφάσεις του με συναίνεση και διαπνεόμενο από πνεύμα συνεργασίας.

– Το διοικητικό συμβούλιο, ως ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων της ΕΚΤ, είναι αρμόδιο για τον καθορισμό των επιτοκίων και την άσκηση της νομισματικής πολιτικής. Αποτελείται από τα 6 μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και τους 19 διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών των χωρών της ευρωζώνης.

– Το σύστημα της εκ περιτροπής άσκησης του δικαιώματος ψήφου δεν είναι καινοφανές. Παρόμοιο σύστημα χρησιμοποιείται από την Ομοσπονδιακή Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (Federal Open Market Committee – FOMC) της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED).

capital

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΤΩΡΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΩΘΗΚΑΜΕ , ΡΩΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΛΑ ΤΟΝ ΨΕΥΤΗ.

Comments are closed.