Άλλο ένα αξιοπερίεργο φαινόμενο
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κοινωνιολόγο δρα Βλαντέτα Αϊντάσιτς-Γκρος του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Ζυρίχης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό επιδημιολογίας…«Annals of Epidemiology», σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», ανέλυσαν δεδομένα από 2,4 εκατ. θανάτους που συνέβησαν σε μία περίοδο 40 ετών. Οι άνθρωποι, ιδίως οι ηλικιωμένοι,πεθαίνουν τη μέρα των γενεθλίων τους, συχνότερα από κάθε άλλη μέρα του χρόνου. Όπως προέκυψε, είναι 14% πιο πιθανό να πεθάνει κανείς τη μέρα που έχει τα γενέθλιά του, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη μέρα μέσα στο έτος. Ο κίνδυνος αυξάνεται μάλιστα ανάλογα με την ηλικία, με αποτέλεσμα όσοι είναι άνω των 60 ετών, να κινδυνεύουν κατά 18% περισσότερο να πεθάνουν ανήμερα στα γενέθλιά τους.
Όσον αφορά την αιτία του θανάτου τη μέρα των γενεθλίων, για τους ηλικιωμένους ο κίνδυνος για θάνατο από εγκεφαλικό είναι αυξημένος κατά 21,5%, από καρδιά κατά 18,6% και από καρκίνο κατά 10,8%. Ακόμα, στους άνδρες (αλλά όχι στις γυναίκες), είναι αυξημένος κατά 35% περίπου ο κίνδυνος αυτοκτονίας, καθώς επίσης κατά 28,5% ο κίνδυνος θανάτου από ατύχημα και κατά 44% από μοιραία πτώση. Οι Ελβετοί επιστήμονες αποδίδουν το φαινόμενο δε δύο αιτίες. Η πρώτη, η οποία είναι η λιγότερο πιθανή, υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που είναι σοβαρά άρρωστοι, μάχονται να κρατηθούν στη ζωή ως τα γενέθλιά τους για να τα γιορτάσουν.
Η δεύτερη, εντελώς αντίθετη, εξήγηση, που θεωρείται πιο πειστική και φέρει την ονομασία «υπόθεση της αντίδρασης στις επετείους», θεωρεί ότι πολλοί άνθρωποι αντιδρούν αρνητικά σε κάθε επέτειο και ειδικότερα των γενεθλίων τους, με συνέπεια να αγχώνονται υπερβολικά. Αυτό το στρες υποσκάπτει την υγεία τους και αυξάνει την πιθανότητα θανάτου τους τη συγκεκριμένη μέρα. Τα αρχεία των νοσοκομείων επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν αυξημένες εισαγωγές ασθενών για έμφραγμα και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα ακριβώς στις μέρες των γενεθλίων τους.
Καλημέρα σας ,
οφείλω να σας ενημερώσω ότι το θέμα στο οποίο αναφέρεστε , το έχω διαβάσει στο βιβλίο του Διονυσίου Καραντζή , με τίτλο “40 ημέρες ζωής μετά το θάνατο ” , από τις εκδόσεις Γεωργιάδη , από το 2002 . Καλό θα ήταν λοιπόν , πριν ασχοληθούμε με τους Ελβετούς επιστήμονες , να τιμάμε και να αναδεικνύουμε και τους Έλληνες ερευνητές που πιθανόν να το έχουν ανακαλύψει πρωτύτερα.
Με φιλική διάθεση
Π.Κ.
Καλημέρα ,
οφείλω να σας ενημερώσω ότι το θέμα αυτό που περιγράφετε το έχω διαβάσει απο το 2002 στο βιβλίο του Διονυσίου Καραντζή με τίτλο “40 ημέρες ζωής μετά το θάνατο ” , απο τις εκδόσεις Γεωργιάδη.Πριν λοιπόν αναφερθείτε στους Ελβετούς επιστήμονες , καλό θα ήταν να ενημερωνόσασταν και για τους Έλληνες ερευνητές που τυχαίνει να το έχουν παρατηρήσει , πιθανόν, και νωρίτερα !
Σας ευχαριστώ