ΥΠΕΞ Τουρκίας: Δεν χρειάζεται να πούμε συγγνώμη στη Ρωσία για μια κατάσταση που έχουμε δίκιο – Τη λύπη μας την εκφράσαμε τηλεφωνικά

Κοινοποίηση:
tsavousoglou

Προκαλούν την οργή του Πούτιν

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο ψευδοκράτος, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Πούτιν ότι περιμένει συγγνώμη από την Τουρκία, ανέφερε ότι «δεν χρειάζεται να πούμε συγγνώμη σε μια κατάσταση που έχουμε δίκιο. Αλλά τη λύπη μας την εκφράσαμε χθες στο τηλέφωνο».

«Και σήμερα όλοι εκφράσαμε μερικές φορές τη λύπη μας. Αλλά οι κανόνες εμπλοκής είναι ξεκάθαροι και παραβιάστηκε ο εναέριος χώρος μας. Όπως είπα και στον κ. Λαβρόφ χθες, καμία χώρα δεν θα ανεχόταν να γινόταν επανειλημμένως παραβιάσεις του εναέριου χώρου της», τόνισε.

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι πάνω από όλα η Άγκυρα επιθυμεί όπως οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο μη επηρεαστούν από άλλες εξελίξεις -κρίση με Ρωσία- και δεν πρέπει να επηρεαστούν.

«Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε», είπε και πρόσθεσε: «Δεν θέλουν, πρόσθεσε, να κλιμακωθεί η ένταση με τη Ρωσία και μέχρι σήμερα δεν έβλεπαν τη χώρα αυτή ως την κάθε γείτονα χώρα, αλλά έχουν ιδιαίτερες πολιτικές και οικονομικές σχέσεις. Γι’ αυτό το λόγο, είπε, και παρά τις ευαισθησίες τους στο θέμα της Κριμαίας δεν συμμετείχαν στα εμπάργκο που εφάρμοσε η ΕΕ και η Δύση εναντίον της Ρωσίας. Από τότε που η Ρωσία, ανέφερε, άρχισε τις αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία έγιναν παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου».

«Στο θέμα της ασφάλειας των συνόρων και του εναέριου χώρου μας οι κανόνες εμπλοκής είναι ξεκάθαροι», ανέφερε.

Όπως συμβαίνει στον κόσμο, συνέχισε, μετά τις τρεις τέσσερις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου τους το ανέφεραν «στους φίλους, τους ομολόγους μας. Στο τηλέφωνο ο κ. Πρόεδρος το μετέφερε και στον κ. Πούτιν και πριν από μένα οι υπουργοί, ο κ. Σινιρλίογλου το ανέφερε στον κ. Λαβρόφ στη Νέα Υόρκη. Τελευταία στη Σύνοδο των G20 ο Πρόεδρος το ανέφερε στη συνάντησή του με τον κ. Πούτιν».

Επανέλαβε ότι στις 24 Νοεμβρίου το ρωσικό αεροσκάφος προειδοποιήθηκε 10 φορές σε πέντε λεπτά αφού διαπιστώθηκε ότι προχωρούσε προς τα σύνορα της Τουρκίας και μίλησε για τύπο αεροσκάφους που δεν ήταν ξεκάθαρο ποιας εθνικότητας ήταν, καθώς ίδιου τύπου αεροπλάνα έχει και η κυβέρνηση Άσαντ, όπως είπε.

Γι’ αυτό, ανέφερε, τα τουρκικά αεροσκάφη είδαν ως κίνδυνο τα αεροπλάνα που παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο και τα προσέγγιζαν.

«Δυστυχώς, παρά τις προειδοποιήσεις, χτύπησαν ένα αεροπλάνο που δεν άλλαξε κατεύθυνση και παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο. Εμείς δεν θέλουμε αυτό το λυπηρό γεγονός να χαλάσει τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Χθες συνομιλήσαμε τηλεφωνικά με τον κ. Λαβρόφ. Του είπαμε ότι θέλουμε να μοιραστούμε μαζί τους με λεπτομέρεια όλες τις πληροφορίες που έχουμε στα χέρια μας», είπε.

Έτσι, τόνισε, οι Τούρκοι στρατιωτικοί έδωσαν τις πληροφορίες που έχουν στους Ρώσους στρατιωτικούς καλώντας σε εκεχειρία, επισημαίνοντας ότι «επιθυμούμε να κρατήσουμε ανοικτά και τα διπλωματικά και τα στρατιωτικά κανάλια».

Παράλληλα, μίλησε για πιο εποικοδομητικές δηλώσεις που έγιναν σήμερα από τη Ρωσία και αυτή η στάση θα πρέπει να συνεχιστεί. Οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας πέρασαν στο παρελθόν από πολλές εξετάσεις, είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μετά από αυτό το γεγονός που λύπησε όλους θα κερδίσει η διπλωματία και οι σχέσεις των δύο χωρών θα βρουν το δρόμο τους.

Στο Βελιγράδι, σημείωσε, θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΟΑΣΕ και την ευκαιρία συνάντησης θα έχουν οι Ερντογάν και Πούτιν. Το σημαντικό, ανέφερε, είναι να επικρατήσει η λογική και να μην κλιμακωθεί η κατάσταση.

«Ακριβώς το αντίθετο, οι σχέσεις πρέπει να μπουν και πάλι στις ράγες», συμπλήρωσε.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: