Υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» των κόκκινων δανείων. Έρχονται και άλλα «κανόνια» στυλ Μαρινόπουλου;

Κοινοποίηση:
k4

 Εκατοντάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού εξαιτίας των «κόκκινων» δανείων, της αδυναμίας εξεύρεσης νέας χρηματοδότησης, αλλά και της δραματικής υποχώρησης της κατανάλωσης.

Περί τα 43 δισ. ευρώ είναι τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια τα οποία αν δεν αναδιαρθρωθούν σύντομα θα… πληγεί η αγορά από «σύνδρομο Μαρινόπουλου».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εξελίξεις με τον Μαρινόπουλο και τα μηνύματα που έρχονται και από άλλους κλάδους για «λουκέτα», επιταχύνουν τις εξελίξεις στο θέμα των «κόκκινων» δανείων

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, λένε οι πληροφορίες, θα περάσει από τη Βουλή η ρύθμιση για την προστασία των μελών των διοικήσεων των τραπεζών που θα προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις δανείων. Έτσι θα λυθούν τα χέρια τους ώστε να προχωρήσουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες «κόκκινων» εταιρειών και να αποφευχθούν «λουκέτα» και κυρίως «δόλιες πτωχεύσεις». Δηλαδή να μην κλείσουν επιχειρήσεις των οποίων οι μέτοχοι διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία. Μέχρι στιγμής οι τραπεζίτες δεν υπογράφουν καμιά ρύθμιση φοβούμενοι ποινικές ευθύνες, με αποτέλεσμα να έχει «μπλοκάρει» η αγορά.

Από την άλλη, με ταχύτατες διαδικασίες θα προχωρήσουν και οι υπόλοιπες ρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί όπως για παράδειγμα το «κούρεμα» δανείων με αντάλλαγμα μετοχές, η αλλαγή του management των εταιρειών, η είσοδος των τραπεζών στο διοικητικό συμβούλιο, η μετοχοποίηση δανείων, η απομάκρυνση μετόχων που δεν συνεργάζονται.

Η κυβέρνηση φοβάται αφενός μήπως βρεθούν στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενοι του ομίλου Μαρινόπουλος και αφετέρου μήπως υπάρξουν δεκάδες νέα «κανόνια» που θα προκαλέσουν οικονομικό σεισμό στη χώρα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: