Να θέσει ανώτατο όριο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο ζητά, εκ νέου, από τη Γερμανία ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, μία ημέρα πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για προσφυγικό.
Το Βερολίνο, κατά τον Φάιμαν, πρέπει, επίσης, να ανακοινώσει έναν αριθμό προσφύγων τον οποίο είναι έτοιμο να δεχθεί από τη Συρία και την Τουρκία προσθέτοντας πως πρέπει επιτέλους να υπάρξει σαφήνεια διότι διαφορετικά οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να κατευθύνονται προς τη Γερμανία.
Εάν η Γερμανία λάβει ως πρότυπο την αυστριακή “τιμή αναφοράς” (ανώτατο όριο), θα μπορούσε να ανακοινώσει “περίπου 400.000 πρόσφυγες ως μερίδιο” που της αναλογεί, αλλά ενόσω δεν το κάνει οι πρόσφυγες θα συνεχίζουν να πιστεύουν πως έχουν ελεύθερη διέλευση, επισημαίνει ο Βέρνερ Φάιμαν, στην εφημερίδα “Κουρίρ.
Η Βιέννη είχε ανακοινώσει στα μέσα Φεβρουαρίου πως θα δέχεται μόνον 80 αιτήσεις ασύλου την ημέρα και θα επιτρέπει τη διέλευση μόνον 3.200 προσφύγων από το αυστριακό έδαφος με προορισμό άλλες χώρες, ενώ μέσα στο 2016 θα δεχθεί συνολικά 37.500 αιτήσεις ασύλου, έπειτα από τις 90.000 που είχε δεχθεί την περασμένη χρονιά.
Ο Φάιμαν αναφερόμενος, εξάλλου, στην κριτική που έχει ασκήσει η Κομισιόν στην Αυστρία για παραβίαση ου Ευρωπαϊκού Δικαίου με την επιβολή ανώτατων ορίων στον αριθμό των αιτούντων άσυλο δεν αποκλείει να υπάρξει νομική διαμάχη με την Επιτροπή, ωστόσο, όπως διευκρινίζει, η κυβέρνησή του παραμένει “συνεπής” στην απόφασή της.
Από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Βέρνερ Φάιμαν αναμένει καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία, όπου, κατά τη γνώμη του, θα πρέπει να καταπολεμηθούν από κοινού οι διακινητές και να γίνεται επαναπροώθηση εκείνων στους οποίους δεν θα χορηγείται άσυλο. Επίσης να μπει τέλος στην ελεύθερη διέλευση και αντ΄ αυτής πρόσφυγες από την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία, να αναλαμβάνονται απευθείας από χώρες της ΕΕ με τη βοήθεια της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Η νόμιμη είσοδος προσφύγων στη βάση ποσοστώσεων, πρέπει να αντικαταστήσει την “χαοτική και ασυντόνιστη” ελεύθερη διέλευση, τονίζει ο Αυστριακός καγκελάριος, σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα “μεγάλο κενό ανάμεσα στο μεγάλο στόχο και στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα” και η ΕΕ πρέπει να συνειδητοποιήσει πως εκατομμύρια επιπλέον άνθρωποι σκέπτονται να φύγουν προς την Ευρώπη.