«Φως» στον αρχαίο πολιτισμό των Μάγια έχει αρχίσει να ρίχνει η εξερεύνηση της μεγαλύτερης υποβρύχιας σπηλιά του κόσμου, που έχει ανακαλυφθεί στο Μεξικό.
Η 347 χλμ σπηλιά , που βρίσκεται κοντά την παραλιακή περιοχή Τουλούμ, ανακαλύφθηκε όταν ξεκίνησαν εργασίες για την προστασία του περιβάλλοντος και διαπιστώθηκε ότι μία υποβρύχια σπηλιά 263χλμ επικοινωνεί με μία δεύτερη περίπου 83χλμ.
Μετά από έρευνες όμως, διαπιστώθηκε ότι η σπηλιά αποτελεί «θησαυρό» για τη ζωή των Μάγια και έτσι οι έρευνες πήραν άλλη τροπή.
Υποβρύχιοι αρχαιολόγοι βρήκαν στα πρώτα στάδια της δουλειάς τους αρχαία αντικείμενα τέχνης, καθώς και οστά από ανθρώπους και από ζώα.
Το πρότζεκτ είναι αφιερωμένο στην προστασία των νερών στην περιοχή, όμως η εξερεύνηση της σπηλιάς θεωρείται ότι μπορεί να συμβάλει στην κατανόηση της ανάπτυξης των πλουσίων της περιοχής, η οποία πριν από την ισπανική κατάκτηση ανήκε στον αρχαίο πολιτισμό των Μάγια.
Η χερσόνησος, άλλωστε, χαρακτηρίζεται από τα αρχαιολογικά μνημεία των Μάγια, των οποίων οι πόλεις ήταν γνωστές για τα περίτεχνα δίκτυά της, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν δεξαμενές διασυνδεδεμένες με τα νερά.
Κάποια από αυτά μάλιστα είχαν ιδιαίτερη θρησκευτική σημασία για τους Μάγια, των οποίων οι απόγονοι συνεχίζουν να κατοικούν στην περιοχή.