Στο Βερoλίνο για σχεδόν ένα μήνα, από τον Απρίλη εως τον Μάϊο 1945, έγινε η τελευταία μεγάλη επίθεση του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Η μάχη του Βερολίνου, η οποία διεξήχθη μεταξύ Σοβιετικών και ναζιστικών δυνάμεων, κατέστρεψε μεγάλα τμήματα της γερμανικής πρωτεύουσας.
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς στις μέρες μας την κλίμακα της καταστροφής στο κέντρο της Ευρώπης, ειδικά τώρα που το Βερολίνο είναι η πρωτεύουσα μιας από τις πιο σταθερές χώρες στον κόσμο.
Ωστόσο έγχρωμο υλικό που δείχνει την ακόμα κατεστραμμένη πόλη και που τραβήχτηκε τον Ιούλιο του 1945 μας ανοίγει ενα παράθυρο στον χρόνο και στις μέρες που ακολούθησαν την πτώση του Τρίτου Ράιχ σ’ενα απόλυτα κατεστραμμένο Βερολίνο.
Το έγχρωμο βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε τον Ιούλιο του 1945, λίγους μήνες μετα την ήττα της ναζιστικής Γερμανία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κανει τον γύρο του διαδικτύου, κυρίως γιατι μας δίνει την δυνατότητα να δούμε πώς συνέχισε η ζωή μετα την μάχη.
Το βίντεο ειναι μια παραγωγή του Chronos Media.
Η τελική κατάληψη του Βερολίνου από τους Σοβιετικούς το 1945 οδήγησε σε εκτεταμένες καταστροφές σε όλη την πόλη.
Στον ολοκληρωτικό πόλεμο που προηγήθηκε την κατάληψη της πόλης, κατοικημένες περιοχές της πόλης επλήγησαν.
Σύμβολα του Βερολίνου, όπως η Πύλη του Βρανδεμβούργου, υπέστησαν ζημιές στη μάχη.
Το Ράιχσταγκ επίσης κατεστράφει σχεδόν ολοκληρωτικά
Οι Σοβιετικοί κατέλαβαν το Βερολίνο αμέσως μετά την πτώση της πόλης. Τελικά, το Βερολίνο μοιράστηκε μεταξύ του Σοβιετικού κομμουνιστικού καθεστώτος και της Δυτικής Γερμανίας μέχρι το 1990, όταν η χώρα τελικά επανενώθηκε.
Τα παιδιά βοήθησαν στην προσπάθεια ανασυγκρότησης, ασφαλτώνοντας τμημάτα των δρόμων της κατεστραμμένης πόλης
Τα συστήματα ύδρευσης της πόλης υπέστησαν σοβαρές ζημιές και οι πολίτες σχημάτιζαν ουρές για να μεταφέρουν κουβάδες με νερό σε κοινόχρηστες αντλίες.