Φοβερό! Η απίθανη ταινία μικρού μήκους για το όμορφο νησί του Πόρου το 1982! (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
Καταγραφή

Μια μικρού μήκους ταινία της ΕΡΤ, παραγωγής 1982, φιλοξενείται στο YouTube, εδώ και μερικούς μήνες.  Η ταινία συμπεριλαμβάνεται στα Ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ με τίτλο «Η άλλη Ελλάδα».

Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Λευτέρη Χαρωνίτη. Τα πλάνα συνοδεύονται από μια πολύ όμορφη αφήγηση ενός άντρα που ήρθε στον Πόρο για να παρουσιαστεί στη σχολή του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα πλάνα, είναι πραγματικά φοβερά και δεν θα ήταν υπερβολή, να χαρακτηρίσουμε τη συγκεκριμένη ταινία, ως πραγματικό θησαυρό καταγραφής του Πόρου, όπως ήταν πριν 34 χρόνια.

Πραγματικά, αξίζει να την δουν όλοι οι Ποριώτες!

Η ταινία συνοδεύεται από τις ακόλουθες πληροφορίες:

Η ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ (εκπομπή 05)

ΠΟΡΟΣ (ΚΑΛΑΥΡΙΑ – ΣΦΑΙΡΑ – ΓΑΛΑΤΑΣ)

ΕΡΤ – Έτος παραγωγής 1982
Film 16 mm – έγχρωμο – διάρκεια 25’: 30’’
Ανάπλαση 2008 – μεταγραφή σε video Beta SP
Ειδική συνοπτική έκδοση 5’ – διάρκεια 7’: 10’’
Πρώτη προβολή: 5 Φεβρουαρίου 1982 (Ε: 2010 & 2011)

Θέμα της ταινίας είναι η περιοχή που βρίσκεται στις δύο πλευρές του στενού θαλάσσιου περάσματος του Γαλατά. Η περιοχή αυτή συμπεριλαμβάνει τα νησιά Καλαυρία και Σφαίρα, και την απέναντι ηπειρωτική ακτή της Πελοποννήσου -του Γαλατά, με το Λεμονοδάσος και την αρχαία Τροιζήνα. Πλούσια σε ιστορία, με μεγάλες καλλιεργήσιμες περιοχές, μαγευτικά θαλάσσια τοπία και κέντρο του Πολεμικού Ναυτικού μέχρι το 1950, ο Πόρος, φαίνεται εν τούτοις σήμερα, μια από τις πλέον αναξιοποίητες περιοχές της χώρας. Η ταινία καταγράφει τον Πόρο, με ένα έμμεσο τρόπο. Τι βλέπει και τι ακούει ένας νέος από μια επαρχιακή πόλη που έρχεται στον Πόρο, μένει τρεις μέρες και ύστερα κατατάσσεται στη Σχολή Υπαξιωματικών του Ναυτικού. Όλες οι εντυπώσεις αυτού του τριημέρου, που είναι μια συνομιλία με το χώρο και τους ανθρώπους, περιγράφονται σε ένα γράμμα που ο νέος στέλνει στους δικούς του.

Από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της ταινίας είναι το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, με τους τάφους των ναυάρχων της Επανάστασης του 1821, Μανώλη Τομπάζη και Νικόλαου Αποστόλη. Ακόμα, ο ναός του Ποσειδώνα στην Καλαυρία, έδρα της σημαντικότερης ομώνυμης Αμφικτιονίας, το θρυλικό πλοίο «Αβέρωφ», το Λεμονοδάσος, το παλάτι και η πέτρα του Θησέα στην αρχαία Τροιζήνα, το κανάλι του Γαλατά κ.ά.

Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης
Φωτογραφία: Νίκος Σμαραγδής
Ηχος: Ματθαίος Ρούσσος
Μοντάζ: Γιάννης Κριαράκης
Συντονιστής παραγωγής: Κώστας Στυλιάτης
Διεύθυνση παραγωγής: Ηρώ Σγουράκη
Σενάριο και σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρωνίτης

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Ζήτω η ωραία μας Ελλάδα.
    Θάνατος στούς προδότες καί
    στούς νενέκους
    Γιάννης

Comments are closed.