Με πηγή έμπνευσης το παραδοσιακό σούβλισμα του οβελία το Πάσχα, μία ομάδα φοιτητών δημιούργησε ένα πρωτοποριακό σύστημα ελέγχου της σούβλας που γίνεται με την κίνηση ενός δαχτύλου.
Η ομάδα φοιτητών που δημιούργησε το σύστημα ελέγχου της σούβλας συνόδευσε την εφεύρεσή της από ένα υποστηρικτικό βίντεο για να την παρουσιάσει ενώ παράλληλα έκανε και ένα κοινωνικό σχόλιο για την Ελλάδα.
Το σύστημα ονομάζεται SouvLEAP και πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό project που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο παράρτημα της Λευκάδας (πρώην Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκησης και την Οικονομία).
Το SouvLEAP ξεκίνησε από τον Σταμάτη Δραγουμάνο, ακαδημαϊκό υπότροφο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο παράρτημα Λευκάδας σε συνεργασία με το Φοιτητικό Παράρτημα του IEEE του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Ο Σταμάτης Δραγουμάνος ξεκίνησε την ανάπτυξη του λογισμικού και, σε κάθε πρόβλημα που προέκυπτε, ζητούσε τη βοήθεια φοιτητών. Έτσι ανακάλυπταν τη λύση, μάθαιναν πράγματα και εμβάθυναν περισσότερο-ανάλογα με τα ενδιαφέροντα τους.
Πέρα από την ανάπτυξη του υλικού και του λογισμικού, έπρεπε να γίνουν και τα παρακάτω:
– Ταχεία πρωτοτυποποίηση
– Εκτίμηση του κόστους του τελικού προϊόντος
– Βελτιστοποίηση της αλληλεπίδρασης ανθρώπου/μηχανής
– Δημιουργία του πλάνου προώθησης
– Γυρίσματα του βίντεο
«Στο τέλος καταλήξαμε με ένα εμπορεύσιμο gadget και κυρίως καταλάβαμε την ψεύτικη εικόνα που θέλουν τα ΜΜΕ να παρουσιάσουν για την Ελλάδα», σημειώνουν οι φοιτητές. «Το μήνυμα που μεταφέρουμε ως Έλληνες είναι: «Δεν τεμπελιάζουμε όπως πολλοί πιστεύουν ότι κάνουμε, απλά σκεφτόμαστε τις επόμενες κινήσεις μας»».