Διαστάσεις πολιτικού θρίλερ δεν αποκλείεται να πάρει η τραγωδία με τις τρεις σορούς που εντοπίσθηκαν στις αρχές του μήνα σε ακτές της βορειοανατολικής Λέσβου.
Η τραγική υπόθεση συνεχίζει να προβληματίζει και να βρίσκεται υπό διερεύνηση προκειμένου να διαπιστωθεί αν σχετίζεται με την υπόθεση εξαφάνισης μιας οικογένειας αντιφρονούντων από την Τουρκία οι οποίοι διώκονται ως συνεργάτες του Γκιουλέν και επιχείρησαν να διαφύγουν στην Ελλάδα.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τις δύο υποθέσεις καθώς οι τρεις σοροί που εντοπίσθηκαν στην Λέσβο, δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί.
Απαντήσεις στο μυστήριο, αν πρόκειται δηλαδή για μέλη της οικογένειας των αντιφρονούντων, αναμένεται να δοθούν από τις εργαστηριακές εξετάσεις DNA. Αν και οι αρμόδιες Λιμενικές Αρχές είχαν κινήσει από την αρχή όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, είχαν ενημερώσει το Τουρκικό προξενείο δεν έχουν λάβει ακόμα καμία απάντηση . Τηρώντας τις νόμιμες διαδικασίες οι αρμόδιες Ελληνικές Αρχές μετά την ιατροδικαστική εξέταση ζήτησαν να ληφθεί και γενετικό υλικό, ώστε να μπορεί να γίνει ταυτοποίηση, όταν ζητηθεί.
Οι τρεις σοροί –ενός άνδρα, ενός κοριτσιού και ενός αγοριού έμειναν όλες αυτές τις ημέρες στα αζήτητα και αποφασίσθηκε η ταφή τους στο μουσουλμανικό –προσφυγικό νεκροταφείο στο Κάτω Τρίτος.
Η πρώτη πράξη της τραγικής ιστορίας, αποκαλύφθηκε στις 5 Νοεμβρίου, όταν εντοπίσθηκε το πτώμα ενός κοριτσιού ηλικίας σύμφωνα με εκτιμήσεις γύρω στα 15. Λίγες ημέρες αργότερα στις 10 Νοεμβρίου στην ίδια περιοχή κοντά στο Μανταμάδο βρέθηκε η σορός ενός αγοριού. Το μυστήριο συνεχίσθηκε και την επόμενη ημέρα, όταν εκβράστηκε σε βραχώδη περιοχή η σορός ενός άνδρα.
Τα πτώματα ήσαν σε προχωρημένη σήψη, έφεραν τα ρούχα τους γεγονός που έδινε την εικόνα στις Αρχές ότι επρόκειτο για θύματα ναυαγίου κατά την επιχείρηση προσέγγισης τους στις ακτές της Λέσβου.
Οι συνθήκες όμως τις τραγωδίας προβλημάτισαν από τις πρώτες κιόλας έρευνες της αρμόδιες Αρχές. Οι εικασίες στρέφονταν σε πρόσφυγες θύματα ναυαγίου, ωστόσο όμως τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν είχε δηλωθεί κάποιο ναυάγιο, ούτε από την Frontex, ούτε από την Υπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και δεν είχε καταγραφεί καμία αναζήτηση.
Οι έρευνες για τις συνθήκες της τραγωδίας παρέμειναν στο σκοτάδι καθώς δεν υπήρχε κανένα στοιχείο γι αυτούς τους ανθρώπους.
Η υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια, όταν σε δημοσιεύματα σύμφωνα με πληροφορίες από Τουρκικές πηγές αναφέρθηκε η ιστορία μιας πενταμελούς οικογένεια Τούρκων αντιφρονούντων οι οποίοι εδώ και 20 ημέρες αγνοούνται και δεν έχουν δώσει κανένα σημείο ζωής σε οικείους τους .Σύμφωνα με πληροφορίες από τις ίδιες πηγές οι δυο γονείς διώκονται ως συνεργάτες του Γκιουλέν.
Πρόκειται για ένα ζευγάρι εκπαιδευτικών από την Κασταμονή στη βόρεια ακτή της Μικράς Ασίας στη Μαύρη θάλασσα. Ο πατέρας Χουσεϊν Μαντέν 40 χρόνων δάσκαλος φυσικής και η 36χρονη σύζυγός του Νουρ Μαντέν νηπιαγωγός, απολύθηκαν από τις δουλειές τους στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου και παράλληλα ενημερώθηκαν ότι ξεκίνησε εναντίον τους δικαστική έρευνα για σχέσεις τους με τον Γκιουλέν.
Το ζευγάρι, σύμφωνα με οικείους του, αποφάσισε να αναζητήσει οδό διαφυγής μαζί με τα τρία ανήλικα παιδιά τους, δυο κορίτσια ηλικίας 13 και 10 χρόνων και ένα αγοράκι ηλικίας επτά χρόνων.
Αρχικά σύμφωνα με συγγενείς τους, ήρθαν σε επαφή με δουλέμπορους οι οποίοι τους ζήτησαν 25.000 λίρες-γύρω στα 5.000 ευρώ-για να τους μεταφέρουν με πλαστική βάρκα στην Λέσβο.
Η οικογένεια, δεν μπορούσε να διαθέσει αυτό το μεγάλο ποσόν. Τότε ο πατέρας, σύμφωνα με πληροφορίες, αναγκάσθηκε να αγοράσει για 1.000 ευρώ μια παλιά ξύλινη βάρκα για να την χρησιμοποιήσει για τη διαφυγή του. Στην τελευταία του επικοινωνία με οικείους τους, στις αρχές Νοεμβρίου, τους είπαν ότι ταξιδεύουν προς την Λέσβο και μάλιστα βρίσκονται τόσο κοντά, καθώς βλέπουν τα φώτα στην ακτή. Από τότε χάθηκε κάθε ίχνος της οικογένειας.