«ΦΩΤΙΑ» ΠΗΡΕ Ο ΠΟΥΤΙΝ! Το «αντίο» Τσίπρα στη Μόσχα και oι αγωγοί Τραμπ στην Ελλάδα

Κοινοποίηση:
Agogos_Tourkia-600x274

Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας για τις συζητήσεις που έκαναν Τσίπρας -Τραμπ

Agogos_Tourkia-600x274στην Ουάσιγκτον αναφορικά με την ενεργειακή αγορά και ιδαίτερα για τους αγωγούς υγροποιημένου αερίου, ήρθε κατευθείαν δια στόματος Βλαντιμίρ Πούτιν.Ο Ρώσος ηγέτης μιλώντας σε συνέδριο της Διεθνούς Λέσχης «Βαλντάι» (Vladai), κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την ενεργειακή τους πολιτική, λέγοντας πως αποσκοπεί στο να εκτοπίσουν τη Ρωσία από την ενεργειακή αγορά της Ευρώπης, ώστε η Ευρώπη να αγοράζει το πιο ακριβό αμερικανικό υγροποιημένο αέριο (LNG).

Αναφερόμενος στους αγωγούς φυσικού αερίου, για τους οποίους συνομίλησαν ο Ελληνας Πρωθυπουργός με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον, ο Ρώσος πρόεδρος επέστησε την προσοχή στις προσπάθειες που καταβάλλονται να παρεμποδισθούν τα έργα κατασκευής αγωγών νέων οδεύσεων, παρότι όπως είπε, μια τέτοια διαφοροποίηση από λογιστική απόψεως είναι «πιο αποδοτική από οικονομικής απόψεως, πιο συμφέρουσα για την Ευρώπη, ενώ ενισχύει την ασφάλεια της».

Πράγματι, από τις κοινές δηλώσεις Τσίπρα-Τραμπ, φάνηκε ότι η Ελλάδα απομακρύνεται, όσον αφορά το ενεργειακό κόμματι, από την σφαίρα επιρροής της Ρωσίας, στην οποία είχε προσανατολιστεί με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας το 2015 και επανατοποθετείται στο αμερικάνικο ενεργειακό στρατόπεδο.

Ο Πρόεδρος Τραμπ κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, υπογράμμισε τη συμβολή της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, μέσω του αγωγού TAP, της διασύνδεσης με το δίκτυο της Βουλγαρίας και των εισαγωγών υγροποιημένου αερίου, ενώ τόνισε, ότι είναι πιθανή η αύξηση των εισαγωγών LNG από τις ΗΠΑ.

Η αμερικανική στρατηγική για την αναχαίτιση της Ρωσίας, δηλαδή για τη μείωση του μεριδίου της Gazprom στην τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς, δεν στηρίζεται μόνο στους αγωγούς που θα περάσουν από ελληνικό έδαφος, αλλά και στις εισαγωγές υγροποιημένου αερίου.

Στο περιθώριο η Gazprom
Σε ό,τι αφορά τους αγωγούς, ο TAP, το μεγάλο project της BP, που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα και βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο κατασκευής, θα φέρει στην ελληνική αγορά το αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Με τη σχεδιαζόμενη διασύνδεση του ελληνικού δικτύου αγωγών με το βουλγαρικό, το αζερικό αέριο θα βρει διέξοδο για νέες αγορές, κατά παράδοση εξαρτημένες από την Gazprom.

Το πλήγμα στη ρωσική ενεργειακή πολιτική θα γίνει πολύ ισχυρότερο, με το νέο δίαυλο που δημιουργείται για εισαγωγές υγροποιημένου αερίου μέσω Αλεξανδρούπολης. Νοτιοδυτικά του λιμανιού θα εγκατασταθεί από εταιρεία που ελέγχεται από τον όμιλο Κοπελούζου, στην οποία τώρα εισέρχεται και αμερικανική εταιρεία, πλωτός τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου με μεγάλη δυναμικότητα. Από το σταθμό αυτό θα τροφοδοτηθούν δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο νέο τερματικό σταθμό θα παρείχε υγροποιημένο αέριο κυρίως η Gazprom, αλλά η Ουάσιγκτον τον έχει «ευλογήσει» (σχετικές δηλώσεις έχει κάνει ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα από τις αρχές του χρόνου), καθώς θα επιτρέψει την αύξηση εισαγωγών LNG και από αμερικανικές πηγές.

Ήδη, στην εταιρεία που θα στήσει το σταθμό μπαίνει αμερικανική ενεργειακή εταιρεία, στη διοίκηση της οποίας μετέχει ο Άμος Χοκστάιν, που οι περισσότεροι θυμούνται ως στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αρμόδιο για τα ενεργειακά θέματα, να παρεμβαίνει δυναμικά εναντίον των σχεδίων για το νότιο αγωγό.

Όπως έχει εξηγήσει σε παλαιότερη ομιλία του στην Αθήνα, ο πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ, η διεθνής αγορά φυσικού αερίου αλλάζει δραματικά, καθώς οι ΗΠΑ, χάρη στην αξιοποίηση σχιστολιθικών κοιτασμάτων, έχουν γίνει κορυφαίος παραγωγός αερίου στον κόσμο και εξάγουν υγροποιημένο αέριο σε πολλές χώρες. Αυτές οι εξαγωγές LNG γίνονται πλέον βασικό εργαλείο για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο και η Ελλάδα θα γίνει, μέσω της Αλεξανδρούπολης, η νότια δίοδος για το αμερικανικό LNG προς την ευρωπαϊκή αγορά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ, sofokleousin.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: