Φωτορεπορτάζ:Τελετή ορκωμοσίας Κ’ Εκπαιδευτικής Σειράς Ακολούθων στο ΥΠΕΞ

Κοινοποίηση:
ypourgeio-exoterikwn-1

Το μεσημέρι της Παρασκευής 6 Ιουνίου 2014 πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών (Βασιλίσσης Σοφίας 5), παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, η τελετή αποφοίτησης της Κ΄ Εκπαιδευτικής Σειράς Υποψηφίων Ακολούθων Πρεσβείας.

ypourgeio-exoterikwn-4

Χαιρετισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου κατά την τελετή Ορκωμοσίας της Κ΄ Εκπαιδευτικής Σειράς Υποψηφίων Ακολούθων Πρεσβείας.

Ακολουθεί το κείμενο του χαιρετισμού του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, κατά τη σημερινή τελετή Ορκωμοσίας της Κ΄ Εκπαιδευτικής Σειράς Υποψηφίων Ακολούθων Πρεσβείας, στο Υπουργείο Εξωτερικών:
«Κύριε Υπουργέ, Κυρίες και Κύριοι Πρέσβεις,
Κυρίες και Κύριοι, που τιμάτε με την παρουσία σας την τελετή. Απευθύνομαι ιδιαίτερα στους γονείς, τους φίλους, τους οικείους των νέων Ακολούθων,
Κυρία και Κύριοι Νέοι Ακόλουθοι,
Σας υποδεχόμαστε στο Υπουργείο Εξωτερικών με πολύ μεγάλη χαρά, με αγάπη. Είμαι βέβαιος ότι θα βρείτε εδώ, στους κόλπους της Διπλωματικής Υπηρεσίας, τον χώρο που θα αναδείξει τις ικανότητές σας. Μετά την εκπαίδευσή σας στη Διπλωματική Ακαδημία, τώρα θα δείτε στην πράξη πώς λειτουργεί η Υπηρεσία υποστήριξης της Εξωτερικής μας Πολιτικής.
Είχατε την τύχη και το προνόμιο – χάρη στις ικανότητες σας βεβαίως – να πετύχετε σε έναν δύσκολο, σκληρό διαγωνισμό, αξιοκρατικά και να ενταχθείτε στην πιο παλιά και στην πιο υψηλόφρονα ίσως υπηρεσία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Και έχετε τώρα τις προϋποθέσεις όλες, τις διανοητικές, τις ακαδημαϊκές να αναλάβετε τα καθήκοντά σας και να σταδιοδρομήσετε σε έναν χώρο που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων.
Βεβαίως, αυτό δεν συμβαίνει υπό ομαλές συνθήκες γιατί η χώρα διέρχεται τα τελευταία -πολλά χρόνια δυστυχώς- μια κρίση. Αυτή η κρίση, το λέμε και έχει καταντήσει στερεότυπο, αλλά αυτό που λέω τώρα το εννοώ. Είναι μια κρίση τελικά εθνικής αυτοσυνειδησίας, δεν είναι μια κρίση μόνο οικονομική, δημοσιονομική, αναπτυξιακή, κοινωνική ή μια κρίση των δημοκρατικών θεσμών και της νομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος. Είναι κάτι βαθύτερο. Είναι μια κρίση της ταυτότητας της ελληνικής κοινωνίας, της αυτοτοποθέτησής της σε σχέση με την Ευρώπη, σε σχέση με τον κόσμο αλλά και σε σχέση με την ίδια την εθνική μας ιστορία.
Η κρίση αυτή καθαυτή, ευθέως, δεν έχει επηρεάσει την εξωτερική μας πολιτική. Δεν έχει απομειώσει την εθνική μας κυριαρχία. Δεν έχει αλλοιώσει τις στρατηγικές μας επιλογές σε όλα τα μεγάλα θέματα. Κι αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό. Παρά τη σκληρή διαπραγμάτευση, παρά την ανάγκη του δανεισμού, παρά το γεγονός ότι η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας έχει περιοριστεί, η κυριαρχία μας με τη στενή, αυστηρή έννοια του όρου, που συνδέεται με την εξωτερική πολιτική και με την πολιτική ασφάλειας και άμυνας, δεν έχει επηρεαστεί. Δεν έχει επηρεαστεί δυσμενώς. Αντιθέτως, έχουμε γίνουμε πολύ πιο ευαίσθητοι και θα αντιδρούσαμε έντονα –σχεδόν βιαία– εάν κάποιος, λόγω της οικονομικής κρίσης, επιχειρούσε να επηρεάσει το σκληρό πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας.
Ο συσχετισμός, όμως, των δυνάμεων, σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, το γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή μας είναι σε κρίση -όχι μόνο οικονομική ή κυρίως οικονομική – είναι σε μία συνολική κρίση ασφάλειας τα τελευταία χρόνια, φυσικά και λαμβάνεται υπόψη στη διαμόρφωση της εξωτερικής μας πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας.
Ξέρετε πάρα πολύ καλά ποια είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική. Πώς εξελίχθηκε από ελπίδα σε ένα μόνιμο πρόβλημα η Αραβική Άνοιξη. Αναμένουμε σε λίγες μέρες –την Τρίτη και την Τετάρτη- εδώ στην Αθήνα, να συντελεστεί το μεγαλύτερο ίσως γεγονός της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η Υπουργική Συνδιάσκεψη των «28» κρατών-μελών της ΕΕ και των κρατών-μελών του Αραβικού Συνδέσμου.
Τα Δυτικά Βαλκάνια δεν έχουν προχωρήσει σε ένα καλύτερο στάδιο, τα τελευταία 4-5 χρόνια. Αντιθέτως, πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα και είχαμε την ευκαιρία αυτά να τα συζητήσουμε στη Διάσκεψη της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Η κρίση στην ανατολική γειτονία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κρίση στην Ουκρανία, που προκάλεσε την ευρύτερη στρατηγική κρίση στις σχέσεις Δύσης και Ρωσίας μας επιβάλλει να επανεξετάσουμε το σύνολο των παραμέτρων της εξωτερικής μας πολιτικής. Τα δεδομένα σε σχέση με την ενεργειακή πολιτική και την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης, επίσης δημιουργούν νέες καταστάσεις και νέες προκλήσεις.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, τα εθνικά μας θέματα όπως τα ορίζουμε, τα μονίμως δυστυχώς ανοιχτά μέτωπα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι σχέσεις μας με γειτονικές χώρες, όπως είναι η ΠΓΔΜ, η Αλβανία, είναι ζητήματα που πορεύονται με δυσκολίες. Πουθενά δεν έχουμε εξελίξεις εύκολες. Πουθενά δεν έχουμε εξελίξεις, οι οποίες να είναι θετικές διά γυμνού οφθαλμού, αλλά γίνεται μια τεράστια δουλειά υποδομής. Αγωνιζόμαστε να θέσουμε σε τάξη όλα τα δεδομένα, να τα κατανοήσουμε και να τα αξιοποιήσουμε κατά τον καλύτερο τρόπο. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι εντάσσεστε σε μια Υπηρεσία που έχει βαθιά μνήμη, θεσμική και ιστορική, που φέρει στους ώμους της πολύ μεγάλες υποχρεώσεις. Υποχρεώσεις υποστήριξης της εκάστοτε νόμιμης Κυβέρνησης της χώρας στη χάραξη και την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής.
Ο διπλωμάτης έχει άποψη, έχει γνώμη. Πρωτίστως, πρέπει να έχει γνώση και ικανότητα αντιληπτική. Έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να διατυπώνει τη γνώμη του αυτή προς την πολιτική ηγεσία αλλά η Κυβέρνηση, κατά το Σύνταγμα, που είναι υπεύθυνη ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, είναι αυτή που σχεδιάζει και ασκεί την εξωτερική πολιτική. Και αυτό πρέπει να είναι ο κανόνας που θα ακολουθήσετε σε όλη σας την υπηρεσιακή σταδιοδρομία, η οποία αναδεικνύει – αυτός είναι ο κανόνας – μεγάλες προσωπικότητες, καθώς το να υπηρετεί κανείς στη Διπλωματική Υπηρεσία, είναι μια ευκαιρία να εφάπτεται με το πολιτικό και με το ιστορικό γίγνεσθαι της χώρας.
Με αυτές τις σκέψεις θέλω να συγχαρώ τις οικογένειές σας και εσάς για την επιτυχία σας. Να σας ευχηθώ καλή αρχή, τώρα, στην πρακτική σας επαφή με το αντικείμενό σας και θέλω να παρακαλέσω την υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου, τον Γενικό Γραμματέα, τον Πρέσβη κ. Αναστάσιο Μητσιάλη και όλους τους παρισταμένους και απόντες, αρχαιότερους σας διπλωματικούς υπαλλήλους, να σας υποδεχθούν με την αγάπη και τη συναδελφικότητα που σας αξίζει.
Θερμά συγχαρητήρια!

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: