Χέρι σε όλες τις τράπεζες βάζει η ΕΚΤ!

Κοινοποίηση:
Τράπεζες1

Για να αποφύγουν μελλοντική κρίση…

Καιρός ήταν να περάσουν όλες οι τράπεζες στον έλεγχο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας ( ΕΚΤ ), μέσω των γνωστών μας stress tests. Αυτό ήταν αναμενόμενο, καθώς ελοχεύει ο φόβος να περάσει η κρίση και σε αυές.

Αυτό απάντησε ο Προέδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, σε σχετική ερώτηση του Αντιπρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη

Ο γνωστός πολιτικός στην ερώτησή του έθετε το θέμα των υψηλών κρατικών εγγυήσεων  ορισμένων κρατών-μελών προς δημόσιους φορείς, κρατικές επιχειρήσεις και τράπεζες, όπως της Γερμανίας με 126% του ΑΕΠ, της Ολλανδίας με 107%, και άλλων.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, παρουσίασε στοιχεία για την οικονομική στήριξη των τραπεζών από τα κράτη-μέλη και των δημοσιονομικών επιπτώσεων, σημειώνοντας ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, τα ανεξόφλητα υπόλοιπα ενδεχόμενων υποχρεώσεων (εγγυήσεων) των κεντρικών κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ στα τέλη του 2013 ισοδυναμούσαν με 4,7% του ΑΕΠ, μειούμενα με βραδύ ρυθμό από 7,8% του ΑΕΠ στα τέλη του 2009» και τονίζοντας ότι «το υπόλοιπο ανεξόφλητης στήριξης προς τον χρηματοπιστωτικό τομέα αναμένεται να μειωθεί σε όλες σχεδόν τις χώρες της ζώνης του ευρώ, ενώ πολλές χώρες έχουν ήδη ανακτήσει ή αρχίζουν να ανακτούν μέρος της ρευστότητας ή/και της κεφαλαιακής στήριξης που είχαν παράσχει σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αυτή η αποκλιμάκωση της στήριξης προς τον χρηματοπιστωτικό τομέα αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων σε πολλές χώρες».

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: