Χαμός και αλαλούμ με τις προσωρινές συντάξεις δύο ταχυτήτων!!!

Κοινοποίηση:
9

Νέο αναστάτωση φέρνει το Υπουργείο Εργασίας σε όσους έχουν κάνει ή ετοιμάζονται να κάνουν αίτηση για κύρια σύνταξη και έχουν λάβει ή περιμένουν προσωρινή σύνταξη.

Και αυτό γιατί τροπολογία του, διαφοροποιεί πλήρως τον τρόπο υπολογισμού όσων ασφαλισμένων καταθέσουν ηλεκτρονικά το αίτημά τους για σύνταξη σε σχέση με όσους ασφαλισμένους καταθέσουν “δια χειρός” την ίδια αίτηση.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι η προσωρινή σύνταξη θα ανέρχεται στο 80% της οριστικής σύνταξης, εφόσον μόνο η σχετική αίτηση κατατεθεί ηλεκτρονικά, δηλαδή μέσω της ειδικής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ.

Η διάταξη αυτή δεν θα ισχύει, όπως ρητά αναφέρεται, για τις προσωρινές συντάξεις χηρείας, οι οποίες θα συνεχίσουν να μην ξεπερνούν τα 345 ευρώ (δηλαδή το επίπεδο της εθνικής σύνταξης με 15 χρόνια ασφάλισης), όπως ήδη ισχύει.

Ωστόσο βάσει της τροπολογίας που κατέθεσε επίσης χθες το Υπ. Εργασίας, η οριστική σύνταξη χηρείας θα μπορούσε να φτάσει τουλάχιστον τα 384 ευρώ, εφόσον η σύνταξη του θανόντος είχε βγει με 20 έτη ασφάλισης

Υπενθυμίζεται πως η διάταξη αυτή προβλέπει πως η προσωρινή σύνταξη αντιστοιχεί στο 50% των αποδοχών του ασφαλισμένου κατά το τελευταίο 12μηνο της απασχόλησης τους και όχι στο 80% της οριστικής σύνταξης, όπως προβλέπει η προχθεσινή τροπολογία για τους ηλεκτρονικά αιτούντες σύνταξη.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, η προσωρινή σύνταξη δεν μπορεί να πέφτει κάτω από 384 ευρώ, αλλά και να μην ξεπερνά το διπλάσιο αυτής, δηλαδή τα 768 ευρώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: