Χαμός και πάλι με το θέμα του πολιτικού ασύλου στον Τούρκο (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
92225311F12ADEEE649EE423F0461C5D

Τη «σολομώντεια» λύση της παραπομπής του ζητήματος χορήγησης ασύλου στον έναν από τους συνολικά 8 Τούρκους στρατιωτικούς, που αυτομόλησαν στην Ελλάδα, υπερασπίζεται η κυβέρνηση.

Νομικοί κύκλοι θεωρούν βέβαιο ότι την απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής χορήγησης ασύλου για τον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου θα ακολουθούσε η θετική γνωμοδότηση και για τους υπόλοιπους επτά. Κάτι, που σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ήταν υποχρεωμένη να προσέξει η χώρα.

«Έπρεπε να προβούμε σε αυτή την απόφαση για να μην υπάρχει και η παραμικρή νομική αμφιβολία» τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και σημείωσε ότι η Δικαιοσύνη θα είναι ο τελικός κριτής. Μιλώντας στην ΕΡΤ υπογράμμισε ότι «όλα γίνονται στο φως και δεν υπάρχει κανένα σκοτεινό σημείο» και ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα της επιστροφής των οκτώ Τούρκων αξιωματικών στην Τουρκία έχει κλείσει…

«Η Κυβέρνηση, εδώ και εβδομάδες, δεν διαψεύδει τους ισχυρισμούς του κ. Ερντογάν, ότι ο κ.Τσίπρας υποσχέθηκε να δρομολογήσει την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών», σημειώνει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

«Οι οκτώ αξιωματικοί που κατέφυγαν στην Ελλάδα δεν μπορούν να εκδοθούν στην Τουρκία υπό τις παρούσες συνθήκες. Το αποφάσισε αμετάκλητα ο Άρειος Πάγος», υπογραμμίζει η Μαρία Σπυράκη και τονίζει ότι, «η διαδικασία για την παροχή ασύλου στους αξιωματικούς δεν έχει τελεσιδικήσει, αλλά η κυβέρνηση δίνει δείγμα γραφής των διαθέσεών της» πρόσθεσε η κα Σπυράκη.

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Επικρατείας: «Η κα Σπυράκη δεν άκουσε την τοποθέτηση της κυβέρνησης. Η κα Σπυράκη να ακούσει την τοποθέτηση της κυβέρνησης. Η κα Σπυράκη αφού ακούσει την τοποθέτηση της κυβέρνησης να ξαναγράψει τη δήλωσή της».

Θέση για το ζήτημα πήρε και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, στηλιτεύοντας την στάση της αντιπολίτευσης για την κίνηση της κυβέρνησης. «Σε εκατοντάδες υποθέσεις το Δημόσιο ασκεί έφεση. Δεν πρόκειται για απόφαση της Δικαιοσύνης αλλά της αρμόδιας Διοικητικής Αρχής ως προς την επανεξέταση της αίτησης ασύλου. Η αντιπολίτευση οφείλει να διαβάζει καλύτερα αυτά που συμβαίνουν και να μην παραπληροφορεί ασκόπως» τόνισε.

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αλλά και η δημόσια τοποθέτηση στο Twitter, του Τούρκου Αντιπροέδρου, Χακάν Τζαβούσογλου, συνεχίζουν να ανεβάζουν το θερμόμετρο της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του, παραδέχθηκε την ύπαρξη προβλημάτων στις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία, τονίζοντας πως «παρά τις διαφορές μας, έχουμε ανοίξει διαύλους επικοινωνίας».

Ωστόσο, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει ότι “οι διάφοροι Τούρκοι αξιωματούχοι που τελευταία εκτοξεύουν απαράδεκτες, άμεσες ή έμμεσες απειλές κατά της χώρας μας, ας γνωρίζουν ότι η δημοκρατική Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε εκφοβίζεται”.

«Οι επιθετικές δηλώσεις Τσαβούσογλου εναντίον της Ελλάδας, με αφορμή την χορήγηση ασύλου, αποτελούν ακόμη ένα μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού της Τουρκίας, που ξεδιπλώνεται», τόνισε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», με τον Γιώργο Παπαδάκη, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Νίκος Φίλης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: