Χαμός στην Τουρκία: Το καθεστώς Ερντογάν πέρασε πολύ περίεργο νόμο για τις επερχόμενες τουρκικές εκλογές

Κοινοποίηση:
AP_18065382034330

Παρά τις όποιες αντιδράσεις, το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, το οποίο αναθεωρεί τις εκλογικές ρυθμίσεις, θέτοντας τη διαδικασία του 2019 σε κίνδυνο νοθείας, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας από την αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου, Αϊσέ Νουρ Μπαχτσεκαπιλί, ξέσπασε αντιπαράθεση ανάμεσα στους εθνικιστές βουλευτές και αυτούς από το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης. Ορισμένοι βουλευτές αντήλλαξαν γροθιές, άρχισαν να σπρώχνονται και να κυνηγιούνται μέσα στην αίθουσα.

Η νομοθεσία αυτή επιτρέπει επισήμως τη δημιουργία εκλογικών συμμαχιών, ανοίγοντας τον δρόμο για μια ένωση ανάμεσα στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των εθνικιστών συμμάχων του. Ο νόμος αυτός αναμενόταν ευρέως ότι θα περάσει, δεδομένης της υποστήριξής του από το AKP και το εθνικιστικό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP).

Ωστόσο, επικριτές της κυβέρνησης έχουν σημάνει συναγερμό για αυτόν. Ο νόμος αυτός εξουσιοδοτεί την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή να συγχωνεύει εκλογικές περιφέρειες και να μετακινεί τις κάλπες σε άλλες περιοχές. Οι κάλπες θα γίνονται δεκτές χωρίς την σφραγίδα της τοπικής εκλογικής επιτροπής, οριστικοποιώντας απόφαση που είχε ληφθεί κατά τη διάρκεια του περσινού δημοψηφίσματος, η οποία είχε προκαλέσει την κατακραυγή των επικριτών της κυβέρνησης, όπως και ανησυχία μεταξύ των παρατηρητών των εκλογών.

Βάσει του νόμου αυτού και όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα επιτρέπεται επίσης στα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας να μπαίνουν στα εκλογικά τμήματα όταν θα καλούνται από έναν ψηφοφόρο, σε ένα μέτρο το οποίο θα επιτρέψει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, να εξαλειφθεί ο εκφοβισμός από το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας, στο οποίο η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και από το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), έχουν δηλώσει ότι η παρουσία μελών των δυνάμεων ασφαλείας στα εκλογικά τμήματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταστεί λιγότερο διαφανής η διαδικασία της καταμέτρησης των ψήφων.

Το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έχει επίσης αντιδράσει, λέγοντας ότι τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αφαίρεση των καλπών από τις περιοχές στις οποίες έχει μεγάλη υποστήριξη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: