Τουλάχιστον 2.000 επίδοξοι λαθρομετανάστες «επιχείρησαν να εισέλθουν» τη… νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη στη σήραγγα της Μάγχης κοντά στο Καλέ (βόρεια Γαλλία), γνωστοποίησε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο όμιλος Eurotunnel.
“Η Eurotunnel έχει προειδοποιήσει εδώ και αρκετούς μήνες τη διακυβερνητική Επιτροπή της σήραγγας κάτω από τη Μάγχη και τις δημόσιες αρχές για τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που βρίσκονται στο Καλαί (βόρεια Γαλλία) και για τις δραματικές, μερικές φορές, συνέπειες που θα μπορούσε να έχει αυτό”, υπογραμμίζει η εταιρεία που εκμεταλλεύεται την υποθαλάσσια σήραγγα, προσθέτοντας πως η κατάσταση “υπερβαίνει αυτό που μία εταιρεία μπορεί λογικά να κάνει”.
Τις τελευταίες εβδομάδες η περιοχή όπου βρίσκεται η σήραγγα κάτω από τη Μάγχη πολιορκείται καθημερινά από μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στο Καλαί, αλλά επιθυμούν να φθάσουν στη Βρετανία. Στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας καταγράφηκαν περίπου 1.500 απόπειρες διείσδυσης από εκατοντάδες ανθρώπους. Την προηγουμένη, οι απόπειρες αυτές είχαν φθάσει τις 2.000, ένας αριθμός χωρίς προηγούμενο.
“Αφότου εμφανίστηκαν οι παράτυποι μετανάστες στο Καλαί, η Eurotunnel, πέρα από τις συμβατικές υποχρεώσεις της, επένδυσε μαζικά στα φυσικά (περιφράξεις, φωτισμοί, κάμερες, φράχτες υπέρυθρων ακτίνων) και ανθρώπινα μέσα προστασίας του τερματικού σταθμού της Κοκέλ: διατέθηκαν περισσότερα από 160 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 13 εκατομμύρια ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2015”,αναφέρει η Eurotunnel.
Μέχρι τα τέλη του έτους προβλέπεται η κατασκευή “νέων περιφράξεων γύρω από τις αποβάθρες αναχώρησης”, σύμφωνα με την εταιρία, η οποία διευκρινίζει πως “το δυναμικό φύλαξης διπλασιάστηκε, για να φθάσει σχεδόν τα 200 άτομα, μεταξύ των οποίων ομάδες με σκυλιά”.
“Με κάθε διακριτικότητα, η Eurotunnel έχει αναχαιτίσει, από την 1η Ιανουαρίου, με ίδια μέσα περισσότερους από 37.000 μετανάστες που παραδόθηκαν στις δυνάμεις της τάξης και κατέθεσε χιλιάδες προσφυγές που μπήκαν στο αρχείο χωρίς να δοθεί συνέχεια από τον εισαγγελέα του δικαστηρίου της Βουλόνης” (βόρεια Γαλλία), συνεχίζει η Eurotunnel.
Σύμφωνα με την εταιρεία, τα ιδρυτικά κείμενα της σήραγγας κάτω από τη Μάγχη “απαιτούν από τα κράτη, πέρα από τις ευθύνες τους που απορρέουν από την κυριαρχία τους, να επιτρέπουν στην εταιρεία να διενεργεί τη μεταφορική δραστηριότητά της σε πλήρη ασφάλεια”.
“Η πίεση που ασκείται τώρα κάθε βράδυ ξεπερνά αυτά που μπορεί ευλόγως να κάνει μία εταιρεία”, υπογραμμίζει η Eurotunnel, η οποία απευθύνει έκκληση για να υπάρξει “μια κατάλληλη αντίδραση των κρατών”.