Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ θα επισκεφθεί το Ισραήλ εντός του έτους προκειμένου να κλειστεί μια συμφωνία για την κατασκευή ενός αγωγού μεταφοράς αερίου που θα συνδέει τις δύο χώρες, δήλωσε σήμερα ο Γιουβάλ Στάινιτς, ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ.
Αν όντως γίνει μια τέτοια επίσκεψη του Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι εξάλλου γαμπρός του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα πρόκειται για μια μείζονα διπλωματική χειρονομία της Άγκυρας που θα επισφραγίσει τη διμερή διαδικασία επαναπροσέγγισης που άρχισε πέρσι, έπειτα από πολλά χρόνια έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες, αναφέρει το militaire.gr.
«Ελπίζουμε ότι ο κ. Αλμπαϊράκ θα έλθει στο Ισραήλ φέτος, εντός του 2017, κάτι που θα μας βοηθήσει να επιταχύνουμε (σ.σ. τις διαπραγματεύσεις) και να κλείσουμε αυτή τη συμφωνία», δήλωσε ο Στάινιτς κατά τη διάρκεια μιας διεθνούς συνόδου πετρελαϊκού ενδιαφέροντος στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από μια συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του. Δεν έχει ωστόσο προσδιοριστεί η ημερομηνία αυτής της επίσκεψης, διευκρίνισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει τους προσεχείς μήνες.
Οι δύο χώρες έχουν αποφασίσει να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για να καταλήξουν στη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού. Η Τουρκία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της, επιδιώκει να προωθήσει μια διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της. Από την πλευρά του το Ισραήλ αναζητεί νέους εταίρους για την ανάπτυξη ενός γιγαντιαίου υποθαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών του, το οποίο έχει βαπτιστεί Λεβιάθαν. Η χώρα θέλει να αποκτήσει τη δυνατότητα «να εξάγει φυσικό αέριο στην Τουρκία», είπε ο Στάινιτς, όπως επίσης και στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια, μέσω της τουρκικής επικράτειας.
Το Ισραήλ σχεδιάζει επίσης να προωθήσει ένα έργο για την κατασκευή ενός αγωγού μεταφοράς αερίου προς την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο. Το έργο αυτό, ο προϋπολογισμός του οποίου υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 6,2 δισεκ. δολάρια, θα επιτρέψει επίσης στην Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο. Η Κύπρος από την πλευρά της ξεκινά την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα χωρικά της ύδατα, όμως ο τούρκος πρόεδρος απηύθυνε προειδοποίηση προς τις ξένες εταιρείες να μην εμπλακούν σε έργα στη νήσο, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Ο Στάινιτς διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ θεωρεί και τα δύο σχέδια κατασκευής αγωγών —αυτόν προς την Ευρώπη και εκείνον προς την Τουρκία— «πολύ σημαντικά» και πρόσθεσε: «μην με αναγκάσετε να επιλέξω».