Με τις χθεσινές του δηλώσεις, σε ξένους συντάκτες, ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν απέκλεισε ξεκάθαρα ένα τέτοιο ενδεχόμενο και έδωσε την αφορμή στα γερμανικά μέσα να ξεκινήσουν τα σενάρια, με πρώτη την Bild.
Ολα δείχνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναμένεται να στηλώσει τα πόδια, αφού στο Eurogroup της 22ης Μαΐου η ελληνική πλευρά δεν κατάφερε να πάρει τίποτα από αυτά που ήθελε για την ελάφρυνση χρέους. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, αναγκάστηκε να εκτεθεί λέγοντας ότι είναι έτοιμος να φορέσει γραβάτα, «τόσο καλά είναι τα νέα για το χρέος -too good to be true», είχε δηλώσει σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
Ωστόσο, το δραματικό Eurogroup της 22ας Μαίου, στο οποίο οι δανειστές -και κυρίως ο Σόιμπλε- δεν ήθελαν να ακούσουν για το ελληνικό χρέος, φαίνεται ότι σκληραίνει και την ελληνική πλευρά.
Τι έγραψε η Bild για τις προθέσεις της κυβέρνησης
Η γερμανική εφημερίδα Βild σε σημερινό δημοσίευμα της ανέφερε πως η Ελλάδα θα παραιτηθεί από την επόμενη δόση των 7 δις ευρώ του Ιουλίου, εάν δεν γίνει ελάφρυνση του χρέους.
Η ελληνική πλευρά διέψευσε το δημοσίευμα. Ωστόσο από το περιβάλλον Τσακαλώτου αφήνουν ανοιχτό το θέμα.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών με δήλωσή του στο Reuters απέρριψε το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild.
«Η Bild παρερμήνευσε αυτό που είπα χθες. Δεν είπα ποτέ ότι η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει το χρέος του Ιουλίου. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα», δήλωσε στο Reuters.
«Αυτό που είπα είναι ότι η καταβολή (της δόσης) δεν αποτελεί ζήτημα, διότι όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι έχουμε τηρήσει τις δεσμεύσεις μας. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση αισθάνεται ότι η πληρωμή χωρίς σαφήνεια για το χρέος δεν είναι αρκετή για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία», συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Αν δεν πάρει την δόση του Ιουλίου η κυβέρνηση πώς θα ξεπληρώσει τους δανειστές;
Θα υπάρξει η ίδια αβεβαιότητα στην οικονομία, θα ξαναπαιχτεί το σενάριο της στάσης πληρωμών;
Κυβέρνηση: Σκοπιμότητες πίσω από την Bild
Η γερμανική εφημερίδα ανέφερε επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, χωρίς να πρέπει να πάρει νέο δάνειο. Υπογραμμίζει δε ότι η Αθήνα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι θα εφαρμόσει τις ψηφισθείσες μεταρρυθμίσεις μόνον εάν γίνει ελάφρυνση του χρέους, κάτι το οποίο όμως αποκλείουν ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως η Γερμανία.
Πάντως από την πλευρά της κυβέρνησης το δημοσίευμα της Bild διαψεύστηκε, όπως αναφέρει σχετικά το πρακτορείο Reuters. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ελληνική κυβέρνηση βλέπει πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild». Μιλώντας στο ΑΠΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επισημαίνει: «Δεν μας απασχολούν δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων, που υποκρύπτουν πολιτική σκοπιμότητα».
Handelsblatt: Δεν έρχεται καλύτερη λύση για το χρέος
Τα σενάρια για αθέτηση πληρωμών το καλοκαίρι από την Ελλάδα ξεκίνησαν με δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt.
Μετά τη χθεσινή ενημέρωση των ξένων συντακτών από τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Εφη Αχτσιόγλου, η γερμανική εφημερίδα εκτιμούσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πετύχει καλύτερο συμβιβασμό, μεταξύ των δανειστών, για το χρέος από εκείνον του τελευταίου Eurogroup, η οποία διαβλέπει πολιτική ήττα του Αλέξη Τσίπρα.
«Επειτα από το ναυάγιο στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, αυξάνεται η νευρικότητα στην ελληνική κυβέρνηση. Τον Ιούλιο η χώρα αντιμετωπίζει ”βαριές” αποπληρωμές δισεκατομμυρίων, που δεν μπορούν να καταβληθούν χωρίς νέα δόση από τους δανειστές. Η χώρα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με αθέτηση πληρωμών το καλοκαίρι», έγραψε η γερμανική εφημερίδα σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της.
«Ο Τσακαλώτος δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση για το τι θα γίνει αν δεν υπάρξει ξεκάθαρη λύση στο χρέος», σημειώνει ακόμη η Handelsblatt. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε μία συμφωνία που δεν πληροί τις συμφωνίες», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
«Είναι πιθανό η κυβέρνηση να απορρίψει την εν αναμονή δόση και να ρισκάρει αθέτηση πληρωμών αν δεν λάβει τις απαιτούμενες δεσμεύσεις για ελάφρυνση; Ο Τσακαλώτος δεν άνοιξε τα χαρτιά του. ”Κανείς δεν θέλει μία αθέτηση πληρωμών τον Ιούλιο, ούτε καν οι δανειστές”, είπε. Αυτό μπορεί να είναι το χαρτί που θέλει να ανοίξει η Αθήνα στις διαπραγματεύσεις πριν από το επόμενο Eurogroup. Ενα επικίνδυνο παιχνίδι», σημειώνει ακόμη το δημοσίευμα.
Δραγασάκης: Η ελάφρυνση του χρέους δεν μπορεί χωρίς συνέπειες να μετατίθεται διαρκώς στο μέλλον
Και την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθούσε να αποκρούσει τα ξένα δημοσιεύματα για στάση πληρωμών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έριξε λάδι στη φωτιά, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια για σκλήρυνση στάσης της Ελλάδας.
Σε ομιλία του στο 5ο Ελληνικό Φόρουμ για τις Εξαγωγές ο κ. Δραγασάκης αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου τόνισε ότι «θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν μπορεί χωρίς συνέπειες να μετατίθεται διαρκώς στο μέλλον.
«Η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των δανειακών αναγκών, αλλά αφορά τη δυνατότητα της χώρας να βγει από την κρίση και να κάνει το αναγκαίο άλμα προς την παραγωγική ανασυγκρότηση και την εξωστρέφεια. Και τούτο γιατί οι αποφάσεις για το χρέος επηρεάζουν τρία κρίσιμα μεγέθη: Τα επιτόκια δανεισμού, τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση της οικονομίας και την πιστοληπτική ικανότητα και το επενδυτικό ρίσκο της χώρας», είπε.
Και συνέχισε: «Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα οδηγήσει σε δραστική μείωση των επιτοκίων δανεισμού όχι μόνο του κράτους, αλλά και των τραπεζών, των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών. Αντίστοιχα θα βελτιωθούν η ρευστότητα και οι δυνατότητες χρηματοδότησης της οικονομίας.
Σε ό,τι αφορά την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, αυτή δεν επηρεάζει μόνο τους όρους δανεισμού, αλλά και το επενδυτικό ρίσκο της χώρας. Όσο το ρίσκο αυτό, όπως συμβαίνει σήμερα, είναι υψηλό, αυτό δρα αποτρεπτικά για επενδύσεις εκτός και αν αυτές εξασφαλίζουν πάρα πολύ υψηλό περιθώριο κέρδους.
Αν για οποιονδήποτε λόγο τα παραπάνω δεν συμβούν, τότε τα επιτόκια θα παραμείνουν σε απαγορευτικά υψηλά επίπεδα, η ρευστότητα θα είναι ανεπαρκής για τη χρηματοδότηση της οικονομίας και το επενδυτικό ρίσκο θα παραμένει αποτρεπτικό για πολλές επενδύσεις».
Ο κ. Δραγασάκης άσκησε, επίσης, κριτική στις θέσεις που εκφράζουν ορισμένοι από τους δανειστές και τις χαρακτήρισε “λανθασμένες” και “μυωπικές”.
«Η άποψη ότι η ελάφρυνση του χρέους θα αναστείλει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια στηρίζεται στη λανθασμένη υπόθεση ότι η στασιμότητα της οικονομίας και η μαζική ανεργία αποτελούν, σύμφωνα με την παράδοξη αυτή άποψη, το κατάλληλο περιβάλλον για μεταρρυθμίσεις!
Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια καταστροφική προσέγγιση που καταδικάζει την οικονομία σε καταστολή και την κοινωνία στην ανεργία, τη φτώχεια και την έλλειψη προοπτικής. Και αυτό το περιβάλλον εξαντλεί τις αντοχές της κοινωνίας. Αντίθετα, ένα περιβάλλον ανάπτυξης και θετικών προοπτικών είναι το πλέον κατάλληλο για την πραγματοποίηση των αλλαγών που έχει ανάγκη η κοινωνία» ανέφερε.
Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι «από κάθε άποψη είναι αναγκαίο αλλά και εφικτό ,το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, να κάνει έστω και την ύστατη ώρα ό,τι δεν έκανε στα προηγούμενα, χωρίς καμιά ουσιαστική δικαιολογία και χωρίς καμία ευθύνη της χώρας, αφού όλοι αναγνωρίζουν ότι έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και με το παραπάνω».