Δεκτή με 187 «ναι» έναντι 71 «όχι» έγινε η πρόταση των συγκυβερνώντων κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το χώρο της Υγείας, την περίοδο 1997-2014, με την ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η αντίστοιχη πρόταση της ΝΔ, για την περίοδο 1996 μέχρι σήμερα, απορρίφθηκε με 107 «ναι», 151 «όχι» και 21 «παρών».
Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ψήφισαν «ναι» στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και «όχι» στην πρόταση της ΝΔ. Οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν «όχι» στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και «ναι» στην πρόταση της ΝΔ.
Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δήλωσαν ότι στηρίζουν την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η οποία δεν όμως τέθηκε σε ψηφοφορία και η στάση τους λογίζεται «παρών» και στις δύο προτάσεις.
Η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και το Ποτάμι ψήφισαν «ναι» και στις δύο προτάσεις. Η Ένωση Κεντρώων, ψήφισε «παρών» και στις δύο προτάσεις.
Ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος, εισηγήθηκε η Επιτροπή να απαρτίζεται από 23 μέλη και να ολοκληρώσει τις εργασίες μέσα σε τρεις μήνες από την έναρξη των εργασιών της. Τα κόμματα, έχουν προθεσμία μέχρι την 21η Απριλίου, να παραδώσουν τα ονόματα των βουλευτών που θα συμμετάσχουν στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία.
Με την ολοκλήρωση της συζήτησης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος ανακοίνωσε την έναρξη της ονομαστικής ψηφοφορίας, με βάση το άρθρο 72 του Κανονισμού της Βουλής και, για την οικονομία του χρόνου, πρότεινε προς το Σώμα να γίνει ταυτόχρονη ψηφοφορία και επί των δύο προτάσεων με μια εκφώνηση καταλόγου.
Διευκρινίσθηκε ταυτόχρονα ότι οι βουλευτές ψηφίζουν χωριστά για κάθε μια από τις δύο προτάσεις. Με βάση το άρθρο 72 του Κανονισμού, κάθε βουλευτής μετά την εκφώνηση του ονόματος του, εξέφρασε την προτίμησή του με «ναι», «όχι» ή «παρών».
Με βάση τη διαδικασία που ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος προς το Σώμα, οι αποδεχόμενοι την πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δήλωσαν «ναι» σε αυτήν. Οι αποδεχόμενοι την πρόταση της ΝΔ είπαν «ναι» σε αυτήν. Οι αποδεχόμενοι και τις δύο προτάσεις είπαν «ναι» και στις δύο. Οι μη αποδεχόμενοι τις προτάσεις είπαν «όχι». Οι αρνούμενοι ψήφο δήλσαν «παρών».
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ δεν ψήφισε «ναι» ή «όχι» σε κάποια από τις δύο προτάσεις, αλλά δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της πρότασης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, η οποία όμως δεν τέθηκε και σε ψηφοφορία. Η στάση της λογίστηκε την ώρα της ψηφοφορίας ως «παρών».
Οι πολιτικοί αρχηγοί
Ειδικότερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν κέρδισε τίποτα από την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, ότι βρίσκεται σε αποδρομή και τελικά αποφάσισε να φέρει το τέταρτο μνημόνιο χωρίς λεφτά «Συνθηκολογήσατε, αλλά δεν θα αποφύγετε τις εκλογές… Η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου έχει την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου» πρόσθεσε.
Είμαστε υπερήφανοι για το έργο μας στο τομέα της υγείας από το 1982 μέχρι σήμερα, δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και υπογράμμισε ακόμη πως κράτος πρόνοιας δεν υπήρχε πριν από το ΠΑΣΟΚ και πως το ΕΣΥ έχει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ.
Ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει γίνει πιο ευρωλάγνα και από τους ευρωλάγνους.
Για την εξεταστική στην Υγεία ο Δ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι η «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιεί μία πολιτική όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει «προπαγάνδα» με την εξεταστική για να περάσει την αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της υγείας.
Να διερευνηθούν οι σπατάλες στο χώρο της Υγείας χωρίς χρονικούς περιορισμούς ζήτησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «τα λεφτά είναι πολλά και πολλοί οι εμπλεκόμενοι».
Την χρονική επέκταση της έρευνας της Εξεταστικής Επιτροπής στο χώρο της υγείας, που θα συμπεριλαμβάνει και την περίοδο της σημερινής κυβέρνησης, έθεσε ως προϋπόθεση για να υπερψηφίσει το κόμμα του την πρόταση, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.
Σφοδρή ήταν η αντιπαράθεση που σημειώθηκε μεταξύ του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Νίκου Δένδια με αφορμή τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης για μη τιμολόγηση φαρμάκων επί ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά το Δημόσιο και να ευνοηθούν οι φαρμακευτικές εταιρείες.
«Η τιμολόγηση καθυστέρησε λίγο αφού η τρόικα ζήτησε να καταργήσουμε το όριο προστασίας των 12 ευρώ, αλλά έγινε, υπήρξε υπουργική απόφαση. Πού βλέπετε τη σκοπιμότητα; Στις 20 Αυγούστου ελέγχθηκε η υπουργική απόφαση. Αν νομίζετε ότι υπάρχει κενό, στείλτε το στον εισαγγελέα και να παραιτηθώ από την ασυλία. Αλλά να είμαστε σοβαροί, δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ευθύνες» ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής.
Παράλληλα, απαντώντας στον ισχυρισμό της αντιπολίτευσης ότι εξαιρέθηκε η περίοδος Κουρουμπλή από την έρευνα της Εξεταστικής, σχολίασε πως η αντιπολίτευση αναγνωρίζει σε αυτόν μεγάλη ικανότητα ότι ως γενικός γραμματέας διοικούσε το υπουργείο Υγείας. «Επί της θητείας μου, πάντως, διατάχθηκαν δέκα έλεγχοι. Εσείς μπορείτε να πείτε πότε ελέγξατε και τι;» προσέθεσε ο κ. Κουρουμπλής.
Ακόμη, είπε πως αν είχε ο ίδιος ερωτηθεί θα ζητούσε από την οικογένεια Μητσοτάκη να ενημερώσει τι έγιναν τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από το Σωματείο Αλληλεγγύης της Μαρίκας Μητσοτάκη. «Αν θέλουν ανταρτοπόλεμο τους πληροφορώ ότι είμαι από τον Βάλτο και ξέρουμε τι σημαίνει αυτό» συμπλήρωσε.
Απαντώντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας προκάλεσε τον υπουργό να ξεκαθαρίσει αν θα ψηφίσει να γίνει έρευνα το 1996, αφού επιθυμεί απαντήσεις για το Σωματείο της Μαρίκας Μητσοτάκη, αλλά και για την περίοδο του 2015- 2017, ώστε να αποδειχθεί ότι έγινε τιμολόγηση φαρμάκων, όπως υποστηρίζει ο ίδιος.
Κόντρα Γεωργιάδη – Πολάκη
Για λάσπη έκανε λόγο ο Άδωνις Γεωργιάδης, απορρίπτοντας όλες τις κατηγορίες εναντίον του για την περίοδο που ήταν υπουργός Υγείας. Δήλωσε μάλιστα ότι προτίθεται να αρνηθεί την παραγραφή τυχόν αδικημάτων του, ώστε να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή, και κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να κάνει το ίδιο.
«Κάνω δήλωση αμετάκλητη. Παραιτούμαι πάσης διαγραφής αδικημάτων, και αν έχετε τα κότσια να κάνετε προανακριτική και να με πάτε στο Ειδικό Δικαστήριο. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό, να κάνετε και εσείς το ίδιο και να πάμε σε Προανακριτική».
Παράλληλα επιτέθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, λέγοντας ότι «τον κατηγόρησε για 23 δήθεν παράνομους διορισμούς στο ΚΕΛΠΝΟ, μπλέκοντας και τη σύζυγο του, ενώ από την έρευνα που ζήτησε ο κ. Πολάκης και έγινε από τη Δικαιοσύνη, δεν του ασκήθηκε καμία δίωξη».
Γεωργιάδης: Αν έχετε τα κότσια να με πάτε στο Ειδικό Δικαστήριο
Πέραν της συζήτησης για τις υψηλές δαπάνες στον χώρο της υγείας, κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους και για τη συμφωνία με τους δανειστές στο Eurogroup της Μάλτας.