Όσα δε ξέρετε για την Ελληνική γλώσσα

Κοινοποίηση:
8

Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις είναι από την Ελληνική γλώσσα (Bιβλίο Γκίνες)…

Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ’ αυτήν δεν υπάρχουν όρια. (Μπιλ Γκέιτς, Microsoft). Η Ελληνική και η Κινέζικη. είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και…..στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική.(Francisco Adrados, γλωσσολόγος). Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο .Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από το βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον. Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική γλώσσα μας διδάσκει συνεχώς πώς να γράφουμε σωστά. Μέσω της ετυμολογίας, μπορούμε να καταλάβουμε ποιος είναι ο σωστός τρόπος γραφής ακόμα και λέξεων που ποτέ δεν έχουμε δει ή γράψει.

Το «πιρούνι» για παράδειγμα, για κάποιον που έχει βασικές γνώσεις Αρχαίων Ελληνικών, είναι προφανές ότι γράφεται με «ει» και όχι με «ι» όπως πολύ άστοχα το γράφουμε σήμερα. Ο λόγος είναι πολύ απλός, το «πιρούνι» προέρχεται από το ρήμα «πείρο» που σημαίνει τρυπώ-διαπερνώ, ακριβώς επειδή τρυπάμε με αυτό το φαγητό για να το πιάσουμε. Επίσης η λέξη «συγκεκριμένος» φυσικά και δεν μπορεί να γραφτεί «συγκεκριμένος», καθώς προέρχεται από το «κριμένος» (αυτός που έχει δηλαδή κριθεί) και όχι βέβαια από το «κρυμμένος» (αυτός που έχει κρυφτεί). Άρα το να υπάρχουν πολλά γράμματα για τον ίδιο ήχο (π.χ. η, ι, υ, ει, οι κτλ) όχι μόνο δεν θα έπρεπε να μας δυσκολεύει, αλλά αντιθέτως να μας βοηθάει στο να γράφουμε πιο σωστά, εφόσον βέβαια έχουμε μια βασική κατανόηση της γλώσσας μας. Επιπλέον η ορθογραφία με την σειρά της μας βοηθάει αντίστροφα στην ετυμολογία αλλά και στην ανίχνευση της ιστορική πορείας της κάθε μίας λέξης. Και αυτό που μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την καθημερινή μας νεοελληνική γλώσσα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι η γνώση των Αρχαίων Ελληνικών.

Είναι πραγματικά συγκλονιστικό συναίσθημα να μιλάς και ταυτόχρονα να συνειδητοποιείς τι ακριβώς λές, ενώ μιλάς και εκστομίζεις την κάθε λέξη ταυτόχρονα να σκέφτεσαι την σημασία της. Είναι πραγματικά μεγάλο κρίμα να διδάσκονται τα Αρχαία με τέτοιο φρικτό τρόπο στο σχολείο ώστε να σε κάνουν να αντιπαθείς κάτι το τόσο όμορφο και συναρπαστικό.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Η πιο κοντινή ξαδερφούλα της ελληνικής γλώσσας είναι η ρώσικη.

  2. Επισης η Ελληνικη γλωσσα ειναι η μονη που “γενναει” νεες λεξεις απο τις απαιτήσεις της εκάστοτε εποχής. Λεξεις που οχι μονο δεν υπηρχαν πριν αλλα που τις χρησιμοποιούν και σε ξενες γλωσσες για να καλύψουν τις δικες τους ανάγκες. πχ Αεροπλάνο Airplane. Την ελλήνικη γλώσσα προσπάθησαν πολλάκις να φθείρουν στο πέρασμα των χρόνων. Προσφατα κιόλλας την δεκαετία του ’80 (81-82 αν θυμάμε καλα) κατέργησαν τα πνεύματα καθιερώνοντας το μονοτονικό. Παλιότερα ο Κυριλλος και ο Μεθόδιος σε μια νυχτα “αποφάσισαν” τι γλώσσα θα ομιλούμε αλλάζοντας ένα μεγαλο μερος της. Απο τοτε για παραδειγμα η Σεληνη (Σελ-Λαμπερη) όπως το Σελλας. έγινε Φεγγάρι(!) αυτο που φέγγει! Αποδεδειγμένα η ομιλούντες την Αρχαία ελληνική γλωσσα βοηθούν την εξέλιξη των εγκεφαλικών κυττάρων καθώς εχει την ικανότητα να προγραμματίζει την σκέψη σε ένα ανώτερο επίπεδο. Γιαυτο η αρχαία ελλήνικη διδασκεται σε ξενα σχολεία με σεβασμο και όχι όπως εδώ. ΔΕΝ ηταν τυχαίο που οι αρχαίοι μας πρόγονοι μιλώντας την τελειότερη γλώσσα δημιούργησαν το “Λικνο του Πολιτισμου”.

Comments are closed.