Το 1ο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό κέρδισαν οι μαθητές του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Αλεξανδρούπολης, με την ταινία μικρού μήκους – τεκμηρίωσης “Η Θρακιώτισσα καπετάνισσα του 1821, Δόμνα Βισβίζη”.
Οι μαθητές διαγωνίστηκαν στην κατηγορία ντοκιμαντέρ και η δημιουργία τους περιελάμβανε όχι μόνο ψηφιακή αφήγηση ή αναπαράσταση ιστορικών γεγονότων, αλλά και έρευνα τόσο μέσα από συνεντεύξεις όσο και επαφή με ιστορικά αρχεία και συγκέντρωση πληροφοριών από το διαδίκτυο.
Μέσα από αυτήν την ταινία οι μαθητές προσπάθησαν να αναδείξουν και να προβάλουν στο ευρύτερο κοινό, το σημαντικό ρόλο και τη συμβολή του ζεύγους Βισβίζη στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821.
Συμμετείχαν 11 μαθητές σε ρόλους που σχετίζονται με τα παιδικά χρόνια της Δόμνας, τον καθοριστικό ρόλο του Εμμανουήλ Παπά στην επανάσταση, τις ηρωικές μάχες πάνω στο μπρίκι «Καλομοίρα», τη μύηση στη Φιλική εταιρεία και τον θάνατο του συζύγου της Χατζηαντώνη Βισβίζη.
Με την παιδαγωγική καθοδήγηση των υπεύθυνων καθηγητριών Ξανθοπούλου Σιμέλας, Καμαράζη Γεωργίας, Χατζηκαλλινικίδου Ελένης, οι μαθητές έγιναν αρχικά πρωταγωνιστές, ενσαρκώνοντας με την ερμηνεία τους ήρωες του ιστορικού παρελθόντος, ενώ στη συνέχεια με την πολύτιμη συνεργασία του κ. Αθανάσιου Καραφύλλη-καθηγητή ΠΤΔΕ και της προέδρου του “Ελληνομουσείον Αίνου” τεκμηρίωσαν εύστοχα τη μαθητική τους δημιουργία.
Ο 8ος διεθνής μαθητικός διαγωνισμός, ο Ελληνισμός της Ανατολής: Πόντος, Μικρασία, Θράκη, απευθυνόταν σε σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας με συνολικό αριθμό συμμετοχής 191 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Βασική επιδίωξη του διαγωνισμού ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές τον Ελληνισμό της Ανατολής και συγκεκριμένα την ιστορία του, τον πολιτισμό του αλλά και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Ελλάδας και στη διαμόρφωση της πολιτιστικής της ταυτότητας.
Ο κ. Αθανάσιος Καραφύλλης αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook: «Η συμμετοχή μου στην ταινία μικρού μήκους, που δημιούργησαν οι μαθητές και μαθήτριες του Εν.Ε.Ε.Γυ-Λ. και του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αλεξ/πολης με τις καθηγήτριες και τους καθηγητές τους, αποτελεί για μένα μια από τις σημαντικότερες στιγμές στη πορεία μου. Βλέποντας τις προσπάθειες των παιδιών αυτών, δικαιώνεται η άποψη, ότι υπηρετούμε τις αρχές και αξίες της αγωγής και εκπαίδευσης όλων των παιδιών μας.
Το 1ο βραβείο που κέρδισαν επάξια στην κατηγορία Τεκμηρίωσης στον 8ο Διεθνή μαθητικό διαγωνισμό, «Ελληνισμός της Ανατολής: Πόντος, Μικρασία, Θράκη», αποτελεί μια δικαίωση των προσπαθειών που γίνεται στους χώρους ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης της πόλης μας. Όλοι οι εκπαιδευτικοί των σχολείων αυτών δίνουν καθημερινό αγώνα, αλλά αυτές οι στιγμές επιβραβεύουν τις προσπάθειές τους.
Θερμές ευχαριστίες στους δύο Διευθυντές, Δ. Μαλκόπουλο και Θ. Δημαρά και τις Καθηγήτριες Χατζηκαλλινικίδου Ελένη, Καμαράζη Γεωργία και Ξανθοπούλου Σιμέλα για την τιμητική για εμένα πρότασή τους να συμμετέχω στην βραβευμένη δημιουργία των μαθητών!!!»
Οι υπεύθυνες καθηγήτριες αναφέρουν ότι το όλο εγχείρημα ξεκίνησε από την δραματοποίηση των ηρώων του 1821, τα παιδαγωγικά οφέλη της οποίας ανέδειξαν τις δυνατότητες και τα ταλέντα που διέθεταν οι μαθητές μας.
Μπράβο στα παιδιά και τους καθηγητές που διατηρούν την ιστορική μνήμη του έθνους ζωντανή.