10 μοναδικές υποθαλάσσιες ανακαλύψεις που δεν θα πιστεύετε ότι υπάρχουν! (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
maxresdefault_0

Ωκεανός αποκαλείται η πολύ μεγάλη θαλάσσια επιφάνεια. Ο όρος καθιερώθηκε, ιστορικά, από τον αρχαίο Έλληνα Ηρόδοτο και προέρχεται από τον ομώνυμο μυθικό θεό της Ελληνικής Μυθολογίας, τον Ωκεανό.

Οι ωκεανοί αρχικά ήταν τρεις, ο Ειρηνικός, ο Ατλαντικός και ο Ινδικός, ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν οι δύο των πόλων της Γης, ο Αρκτικός και ο Ανταρκτικός Ωκεανός, που συνολικά καλύπτουν σχεδόν τα τρία τέταρτα (71%) της επιφάνειας της γης, περιέχουν δε το 97% του νερού και το 90% των ηφαιστείων, ενώ σχεδόν τα μισά από τα παγκόσμια θαλάσσια ύδατα παρουσιάζουν βάθος μεγαλύτερο των 3.000 μέτρων.

Οι ωκεανοί σήμερα είναι πέντε: Ειρηνικός Ωκεανός, Ατλαντικός Ωκεανός, Ινδικός Ωκεανός, Αρκτικός Ωκεανός ή Βόρειος Ωκεανός και Ανταρκτικός Ωκεανός ή Νότιος Ωκεανός.

Χαρακτηριστικά

Οι ωκεανοί καλύπτουν έκταση 361 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων της γήινης επιφάνειας.

Έχουν συνολικό όγκο 1.340 εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα και το μέσο βάθος τους είναι 3.711 μέτρα (σχεδόν τα μισά από τα παγκόσμια θαλάσσια ύδατα έχουν βάθος άνω των 3.000 μέτρων).

Εξερεύνηση

Ένα αρκετά μεγάλο μέρος των ωκεανών είναι ανεξερεύνητο. Είναι το μοναδικό μέρος του πλανήτη που δεν έχει εξερευνηθεί αρκετά. Ταξίδια στον ωκεανό γινόντουσαν από τους προϊστορικούς χρόνους, αλλά μόνο στους σύγχρονους χρόνους έχει πραγματοποιηθεί εκτενές υποβρύχιο ταξίδι.

Το βαθύτερο σημείο στον ωκεανό είναι η τάφρος των Μαριανών (Mariana Trench)], η οποία βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό βόρεια των Μαριάνων νήσων (Marianna Islands). Έχει μέγιστο βάθος 10.971 μέτρων.

Ερευνήθηκε πλήρως το 1951 με το βρετανικό ναυτικό σκάφος, “Challenger ΙΙ” που έδωσε το όνομά του στο βαθύτερο μέρος της τάφρου Challenger Deep.

Δείτε στο βίντεο τις 10 πιο απίθανες ανακαλύψεις που έχουν λάβει χώρα στους πυθμένες των θαλασσών:

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: