100 εκατομμύρια και λίγα είναι: Η Τσέλσι παίρνει τον παίκτη που αλλάζει τις ισορροπίες από μικρό παιδί

Κοινοποίηση:
havertz-1-710x399

Το Μάρτη του 2017 η Λεβερκούζεν ταξίδεψε στη Μαδρίτη για τον επαναληπτικό της φάσης των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ με την Ατλέτικο, η οποία είχε επικρατήσει στο πρώτο ματς με 4-2.

Για την ιστορία οι «ροχιμπλάνκος» τελείωσαν εύκολα τη δουλειά (0-0), αλλά το ζήτημα δεν είναι τι συνέβη εκείνο το βράδυ στο «Βιθέντε Καλδερόν», αλλά ο λόγος που ένας εκ των φιλοξενούμενων δεν βρέθηκε εκεί.

Την παραμονή του αγώνα, η γερμανική ομάδα δημοσιοποίησε κατά τα ειωθότα σε tweet αυτούς που θα έμεναν πίσω, καθώς και το λόγο απουσίας τους. Τραυματίες ήταν οι Τόπρακ, Τα, Κίσλινγκ, Λαρς Μπεντερ και τιμωρημένος ο Χένρικς.

Για τον 6ο της παρέας η αιτία που δεν μπήκε στο αεροπλάνο ήταν δυσνόητη στους ρεπόρτερ πλην της Λεβερκούζεν: «schools exams», ανέφερε στο tweet ο σύλλογος για έναν νεαρό που σε ηλικία 17 ετών και 126 ημερών είχε σπάσει το ρεκόρ για το πιο πρώιμο ντεμπούτο στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα και λίγο καιρό αργότερα έπαιξε για πρώτη φορά στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ναι, δεν ήταν ποστάρισμα – troll, o Κάι Χάβερτς θα απουσίαζε από παιχνίδι των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ εξαιτίας σημαντικών εξετάσεων που είχε να δώσει την ίδια ημέρα στο σχολείο του!

Δεν μάθαμε ποτέ την επίδοση του Γερμανού μεσοεπιθετικού σε εκείνες τις εξετάσεις, γνωρίζουμε πολύ καλά όμως ότι όσο καλές κι αν ήταν, δεν πρόκειται να του χρειαστούν ποτέ σε επίπεδο επαγγελματικού προσανατολισμού.

havertz1-710x473
Εκείνο το καλοκαίρι, του 2017, ο Χάβερτς τελείωσε το σχολείο και ξεκίνησε να χτίζει το status του ως το νέο «παιδί – θαύμα» του γερμανικού ποδοσφαίρου. Τον Απρίλη του 2018 έγινε ο νεαρότερος παίκτης της Μπουντεσλίγκα που φτάνει τις 50 συμμετοχές και το Δεκέμβρη του 2019 το επανέλαβε με milestone τις 100, καταρρίπτοντας ξανά το σχετικό ρεκόρ του Τίμο Βέρνερ.

Από τον απολογισμό των 3 γκολ και 9 ασίστ τη σεζόν 2017-18, ο Χάβερτς εκτοξεύτηκε στα 17 γκολ και 4 ασίστ την επόμενη, όντας στα 19 του ο κορυφαίος παίκτης της Λεβερκούζεν. Μειονέκτησε μόνο του Μάρκο Ρόις στην ψηφοφορία για τον καλύτερο Γερμανό παίκτη εκείνης της σεζόν και την περσινή εκτοξεύτηκε σε επίπεδα παγκόσμιας κλάσης. Τελείωσε τη σεζόν με 18 γκολ και 9 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις, βελτιώνοντας όλα τα στοιχεία του παιχνιδιού του.
Στο διασκελισμό «κλέβει» τους υπόλοιπους χάρη στα 189 εκατοστά του και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι παρά το ύψος του κινείται αέρινα ανάμεσα στους αμυντικούς, χωρίς να κάνει το παραμικρό σκόντο σε τεχνική κατάρτιση. Κολλάει την μπάλα στα πόδια του και έχει το μεγάλο πλεονέκτημα να τη χειρίζεται εξίσου καλά και με τα δύο. Σε επίπεδο ταχύτητας σκέψης και αντίληψης θυμίζει τον Μεσούτ Οζίλ (στα… νιάτα του), αλλά είναι πολύ ταχύτερος και πολύ πιο ικανός στο ένας με έναν ακόμα και από τον Οζίλ της Ρεάλ. Από το γερμανικό πρωτάθλημα φεύγει με τον τίτλο του παίκτη «που μπορεί να κάνει τα πάντα», ενώ από τη Λεβερκούζεν «ως ο καλύτερος που φόρεσε ποτέ τη φανέλα του club και… δεν είχαμε λίγους σπουδαίους», σύμφωνα με τον Ρούντι Φέλερ!

Για τον Ματίας Ζάμερ «δεν χρειάζεται να έχει κανείς πτυχία στο ποδόσφαιρο για να διαπιστώσει ότι ο παίκτης αυτός έχει κάτι το πολύ ξεχωριστό», ενώ ο Γιόακιμ Λεβ έχει εκφράσει την έκπληξη του με το βαθμό προσαρμογής του μικρού στην Εθνική Γερμανίας, όταν τον έχρισε διεθνή σε ηλικία 19 ετών και δύο μηνών. «Όταν τον είδα στην προπόνηση, αναρωτήθηκα αν θα έπρεπε να τον είχα καλέσει ένα ή δύο χρόνια νωρίτερα. Φαινόταν σα να έπαιζε καιρό με τους υπόλοιπους, κάτι που έχω δει πολύ λίγες φορές στην καριέρα μου».

Στις αρχές του καλοκαιριού, ο Τίμο Βέρνερ έγινε ο πιο ακριβός Γερμανός ποδοσφαιριστής στην ιστορία, καθώς στοίχισε στην Τσέλσι 54 εκατ. ευρώ. Ο Χάβερτς έσπασε και αυτό το ρεκόρ του μελλοντικού συμπαίκτη του – για την ακρίβεια το συνέτριψε – φτάνοντας σε δυσθεώρητα επίπεδα. Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, το κόστος μετακίνησης του θα κυμανθεί ανάμεσα στα 80 με 100 εκατ. ευρώ, καθώς απομένει να τακτοποιηθούν οι τελευταίες εκκρεμότητες σχετικά με τα μπόνους και το ενδεχόμενο ποσοστό μεταπώλησης.

Ο Χάβερτς γεννήθηκε το 1999 στο Άαχεν και ξεκίνησε να παίζει μπάλα στην τοπική Αλεμάνια Μάριαντορφ, μόλις στα τέσσερα χρόνια του. Ο σύλλογος είχε τότε τη φιλοσοφία να δέχεται στις Ακαδημίες του παιδιά μόνο από έξι ετών και πάνω, αλλά ένας οπαδός της Μάριαντορφ – γείτονας της οικογένειας Χάβερτς, που είχε δει στο δρόμο τον μικρό Κάι να παίζει μπάλα, έκανε διαδοχικά αιτήματα στη διοίκηση του club να προβεί σε μια εξαίρεση για την περίπτωση του. Η επιμονή του έπεισε τους διοικούντες και ο Χάβερτς εντάχθηκε στην Ακαδημία, παίζοντας απευθείας με εξάχρονους.

Από τότε και μέχρι σήμερα είναι διάσημος στη χώρα του για την ικανότητα του να τα βάζει και να διαπρέπει με μεγαλύτερους. Από εδώ και στο εξής θα το κάνει και στην Πρέμιερ Λιγκ… μεταφέροντας το πρόβλημα στους αντιπάλους της Τσέλσι.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: