Στα πρόθυρα σύρραξης βρίσκονται Κίνα και Ινδία από τις 18 Ιουνίου σε μια κρίση που μόλις πρόσφατα ήρθε στο φως της δημοσιότητας καθώς υπάρχει βίντεο που δείχνει Κινέζους και Ινδούς στρατιώτες να έχουν έρθει στα…χέρια.
Το Πεκίνο έχει στείλει τελεσίγραφο στο Δελχί να αποσύρει τους στρατιώτες του που μπήκαν παράνομα σε κινεζικό έδαφος ενώ η Ινδία απαντά με μαζική στρατιωτική κινητοποίηση στην περιοχή.
Σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Κίνας και Ινδίας εξελίσσεται η ημιαυτόνομη περιοχή των Ιμαλαΐων.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Λου Κανγκ, απαίτησε από την Ινδία να αποσύρει το στρατό της από την περιοχή που βρίσκεται κοντά στα σύνορα.
«Έχουμε πει πολλές φορές ότι η Ινδία θα πρέπει να αντιληφθεί την κατάσταση και να αποσύρει τον στρατό της από την περιοχή, στην οποία βρίσκεται παρανόμως», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για διαπραγματεύσεις με την Ινδία» προειδοποίησε η Κίνα.
Το «αγκάθι» που κινδυνεύει να εξελιχθεί σε αιτία πολέμου στις σχέσεις των δύο χωρών ονομάζεται Sikkim στα σύνορα των δύο χωρών στην περιοχή Donglang, με την Κίνα να κατηγορεί την Ινδία ότι στρατιώτες της έχουν εισέλθει σε κινεζικό έδαφος.
«Η Ινδία θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση εάν δεν απομακρύνει τα στρατεύματά της από την περιοχή και η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί πολύ άσχημα» πρόσθεσε η Κίνα.
«Η Κίνα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο για διαπραγματεύσεις αναφορικά με το επεισόδιο και η Ινδία πρέπει να μεταφέρει αμέσως τα στρατεύματά της στην δική της πλευρά των συνόρων. Για την Κίνα η συνοριακή γραμμή είναι το βασικό ζήτημα», αναφέρεται πιο συγκεκριμένα.
«Η Ινδία δεν πρέπει να συγχέει την υπάρχουσα κατάσταση με τα δύο προηγούμενα συμβάντα το 2013 και το 2014 στην περιοχή του Ladakh μια διαφιλονικούμενη περιοχή μεταξύ Κίνας, Πακιστάν και Ινδίας στο νοτιοανατολικό Κασμίρ. Οι διπλωματικές προσπάθειες εκεί είχαν αποδώσει. Αυτή τη φορά όμως πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό», καταλήγει η ανακοίνωση.
«Όπως έχουμε ξεκάθαρα πει, οι Ινδοί στρατιώτες πέρασαν τα σύνορα με τον τομέα Sikkim και εισήλθαν δυτικά μέσα στο έδαφος της Κίνας. Οι παρατηρήσεις του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ινδίας κατέδειξαν την αναληθή φύση των προηγούμενων αναφορών από τα Ινδικά ΜΜΕ» είπε ο Lu Kang, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας.
Επίσης τόνισε η Ινδία να σεβαστεί την ιστορική συμφωνία που έχει γίνει μεταξύ των δύο χωρών και να αποσύρει τα στρατεύματα της που πέρασαν τα σύνορα σεβόμενη την εδαφική κυριαρχία της Κίνας.
«Η Ινδία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματα της πριν οι συζητήσεις ξεκινήσουν για την διαφιλονικούμενη περιοχή. Πρέπει να πάρει μέτρα άμεσα» πρόσθεσε.
Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών ξεκίνησαν στις 16 Ιουνίου όταν η Κίνα ξεκίνησα να κατασκευάζει δρόμο στην διαφιλονικούμενη περιοχή Doklam, το οποίο η Ινδία θεωρεί ως γη του Bhutan.
Το Bhutan απάντησε ζητώντας βοήθεια από την Ινδία. Το Δελχί έστειλε αμέσως στρατό στην περιοχή.
Το Δελχί προειδοποίησε επίσης το Πεκίνο ότι ο δρόμος ήταν μια «σοβαρή ανησυχία ασφαλείας» γιατί θα έδινε πρόσβαση στην Κίνα γνωστό ως «Chicken’s Neck», ένα λεπτό κομμάτι γης που συνδέει επτά βορειοανατολικά κράτη της Ινδίας με την υπόλοιπη χώρα.
Η ανάπτυξη στρατού από την Ινδία στην περιοχή εξόργισε την Κίνα που απάντησε με το κλείσιμο ενός κοντινού ορεινού περάσματος που οι προσκυνητές της Ινδίας συνήθιζαν να χρησιμοποιούν για να φτάνουν το βουνό Kailash, ένας ιερός Ινδουιστικός και βουδιστικός τόπος λατρείας στο Θιβέτ.
Ταυτόχρονα η Κίνα ξεκίνησε ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην περιοχή.
Αμέσως η Κίνα κινητοποίησε μια Ταξιαρχία με εκτοξευτές πυραύλων, πυροβολικό, βαρύ οπλισμό και όλμους ενώ ενεργοποιήθηκαν και τα αντιαεροπορικά συστήματα.
Ινδία και Κίνα έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις τους στην περιοχή στέλνοντας η κάθε μία από 3.000 στρατιώτες.
Τα ΜΜΕ της Κίνας ισχυρίζονται ότι η Ινδία έχει συνολικά κινητοποιήσει στην περιοχή 200.000 στρατιώτες !
Η Κίνα ισχυρίζεται ότι η επικράτεια της επεκτείνεται νότια σε μια περιοχή που ονομάζεται Gamochen ενώ η Ινδία λέει ότι το έδαφος του Πεκίνου τελειώνει βόρεια στο Batanga La.
Η Κίνα ισχυρίζεται ότι η περιοχή Doklam της ανήκει.
Βασίλης Καπούλας-pentapostagma.gr