Το παλαιστινιακό κίνημα της Χαμάς έχει λάβει 150 κλήσεις σε 48 ώρες από διάφορα μέρη καθώς γίνεται τεράστια προσπάθεια να αποτραπεί ένας νέος πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από τις συνεχιζόμενες βίαιες επιθέσεις των Ισραηλινών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Πηγή κοντά στη Χαμάς, είπε στο Middle East Eye ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ένα μέρος που δεν εμπλέκεται παραδοσιακά στη διαμεσολάβηση, προσέγγισαν έμμεσα το κίνημα με στόχο τη διατήρηση της ηρεμίας στο μέτωπο της Γάζας.
Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν συσσωρευτεί στη Γάζα, μια περιοχή στο μέγεθος της πόλης του Ντιτρόιτ των ΗΠΑ. Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα επιβιώνουν κάτω από έναν βάναυσο ισραηλινό οικονομικό και στρατιωτικό αποκλεισμό από το 2006, με τη Λωρίδα να περιγράφεται ως «η μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή στον κόσμο».
«Το κόστος του πολέμου αυτή τη φορά θα είναι πολύ υψηλό. Επομένως, κάθε πλευρά προσπαθεί να αναβάλει αυτή την αντιπαράθεση».
– Θαμπέτ αλ-Αμούρ, αναλυτής
Ένας πύραυλος εκτοξεύτηκε από τη Γάζα προς το Ισραήλ τη Δευτέρα, στον οποίο το Ισραήλ απάντησε λίγες ώρες αργότερα με αεροπορικές επιδρομές κατά τοποθεσιών της Χαμάς, εγείροντας φόβους για κατάρρευση των προσπαθειών διαμεσολάβησης, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να κρατήσουν τον αποκλεισμένο θύλακα μακριά από οποιαδήποτε άμεση εμπλοκή.
Τον περασμένο μήνα, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιους σε διάφορες στρατιωτικές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ενώ 14 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν σε τέσσερις επιθέσεις από Παλαιστίνιους.
Οι εντάσεις είναι στα ύψη αυτή την εβδομάδα καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να επιτίθενται σε πιστούς στο τέμενος αλ Ακσά στην Ιερουσαλήμ και να τους απομακρύνουν από το συγκρότημα καθημερινά επιτρέποντας στους Ισραηλινούς εποίκους να περιηγηθούν στον χώρο.
Σύμφωνα με πηγές και πολιτικούς αναλυτές που έχουν γνώση του θέματος, η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται για έναν νέο πόλεμο και αρκείται μόνο στην κλιμάκωση των απειλών, μια θέση που καταδεικνύεται από την έγκαιρη επικοινωνία της με την Αίγυπτο για να μεταδώσει ότι δεν ήταν υπεύθυνη για την πυραυλική επίθεση.
Ο συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής Θαμπέτ αλ-Αμούρ πιστεύει ότι ούτε το Ισραήλ ούτε οι ένοπλες οργανώσεις στη Γάζα θέλουν να ξεκινήσουν πόλεμο αυτή τη στιγμή, και οι πιθανότητες να ξεσπάσει μια σύγκρουση φαίνεται να είναι ελάχιστες εκτός και αν συμβούν πρωτοφανή γεγονότα στο έδαφος.
«Το κόστος του πολέμου αυτή τη φορά θα είναι πολύ υψηλό», είπε ο Αμούρ.
«Ως εκ τούτου, κάθε πλευρά προσπαθεί να αναβάλει αυτή την αντιπαράθεση, να τακτοποιήσει τα χαρτιά του, με τη Γάζα να υποφέρει ακόμα από τη μάστιγα του πολέμου του περασμένου Μαΐου και τις επιπτώσεις της 16χρονης πολιορκίας, την ώρα που ο κυβερνών συνασπισμός στο Ισραήλ αντιμετωπίζει άλλες προκλήσεις, εσωτερικές και εξωτερικές κρίσεις».