Εκατόν εξήντα πτυχιούχοι του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου άσκησαν συνολικά πέντε αγωγές προς το δημόσιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα και το Ελληνικό δημόσιο αξιώνοντας ο κάθε ένας από αυτούς το ποσό των 50.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την «αποκατάσταση της ηθικής βλάβης».
Ο λόγος; «Η παράνομη παράλειψη ενεργοποίησης των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων», όπως υποστηρίζουν στα «Φοιτητικά Νέα». Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φοιτητικά Νέα» σε συνέχεια των 4 αγωγών που ήδη έχουν καταθέσει 124 απόφοιτοι των Προγραμμάτων «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» και «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» του ΕΑΠ, κατατέθηκε ακόμη 1 αγωγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών από άλλους 36 αποφοίτους που ζητούν και εκείνοι να αναγνωρισθεί ότι, το ΕΑΠ και το Ελληνικό Δημόσιο οφείλουν να τους καταβάλουν αλληλεγγύως και εις ολόκληρον σε έκαστο εξ αυτών το ποσό των 50.000€ νομιμοτόκως ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης την οποία έχουν υποστεί και ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ υπόκεινται από την παράνομη παράλειψη ενεργοποιήσεως των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων που τους απονέμουν αντίστοιχα τα άρθρα 1 και 2 π.δ. 66/2009.
Βλέποντας ότι οι 124 συνάδελφοί τους οδηγήθηκαν στη δικαστική οδό για να βρουν αποκατάσταση της χρόνιας αδικίας που έχουν υποστεί, άλλοι 36 απόφοιτοι των 2 Προγραμμάτων ακολούθησαν το παράδειγμά τους, αισθανόμενοι και εκείνοι ότι οι σπουδές τους στο ΕΑΠ τους έχουν οδηγήσει σε επαγγελματικό αδιέξοδο, αφού δεν μπορούν να μετάσχουν σε Προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, δεν μπορούν να εργαστούν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, άσκησαν αγωγές ζητώντας αποζημίωση 50.000€ έκαστος εξ αυτών για την προσβολή της προσωπικότητάς τους.
Με τις 5 αγωγές που εκκρεμούν πλέον στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, οι συνολικώς 160 ενάγοντες επικαλούνται τη χρόνια και εξακολουθητική αδράνεια του ΕΑΠ να ενεργήσει συστηματικά προς τα όργανα της Πολιτείας για να ληφθούν τα δέοντα κανονιστικά μέτρα προς ενεργοποίηση των απονεμόμενων στο π.δ. 66/2009 επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, καθώς και την αθέμιτη εμπορική πρακτική που το ΕΑΠ ακολούθησε για να δημιουργήσει και εμπεδώσει στους ενάγοντες την εύλογη πεποίθηση ότι εγγραφόμενοι στα 2 Προγράμματα και αποφοιτώντας από αυτά θα έχουν όντως στην πράξη τα επαγγελματικά δικαιώματα του π.δ. 66/2009.
Οι απόφοιτοι στρέφονται εν τούτοις και κατά του Ελληνικού Δημοσίου, επικαλούμενοι και την δική του εξακολουθητική και παράνομη παράλειψη -αφού τελούσε εν γνώσει των προβλημάτων επαγγελματικής πρόσβασης των εναγόντων στην αγορά εργασίας-, αφ’ενός μεν να απονείμει κωδικό κλάδου εκπαίδευσης στους ενάγοντες, αφ’ετέρου να εντάξει το πτυχίο τους στο προσοντολόγιο και στο να προβεί σε λήψη των απαιτούμενων μέτρων που μια χρηστή διοίκηση σε ένα κράτος δικαίου θα ελάμβανε για να διασφαλίσει την πρόσβαση των αποφοίτων ενός ΑΕΙ που απολαύει των εγγυήσεων του άρθρου 16 Συντ. στην επαγγελματική ζωή του τόπου.
Οι 4 αγωγές ήδη έλαβαν δικάσιμο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών για τις 16/10/2024. «Σπούδασα στο τμήμα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Ως πτυχιούχος εργάσθηκα στην Καθολική Ακαδημία Μονάχου. Το πτυχίο μου αναγνωρίζεται παντού στο εξωτερικό πλην της Ελλάδας. Για παράδειγμα, σε αίτηση που έκανα σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, το γερμανικό κράτος το αναγνώρισε κανονικά. Εδώ γιατί όχι; Γιατί, ενώ το πτυχίο μου απονεμήθηκε από ένα ελληνικό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα;», δηλώνει η Ελένη Μάλλιου, πτυχιούχος του ΕΑΠ.
«Δεν σπουδάσαμε μόνο για να αποκτήσουμε γνώσεις, αλλά για να κάνουμε στροφή στην επαγγελματική μας καριέρα. Γνωρίζουν άραγε τον κόπο μας; Τα χρήματα που δώσαμε; Με τι θυσίες καταφέραμε να πάρουμε πτυχίο;» προσθέτει.
Η Ελένη Μάλλιου, μέσω του «Φοιτητικά Νέα» ερωτά δημοσίως τους αρμοδίους:
1. Γιατί δεν έχει ενεργοποιηθεί το προεδρικό διάταγμα 66 του 2009 που δίνει απλά την περιγραφή των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων;
2. Για ποιον λόγο απορρίπτει το υπουργείο παιδείας και το Υπουργείο εσωτερικών το δικαίωμα μας για κωδικό ΠΕ αντίστοιχο των σπουδών μας;
3. Γιατί δεν συνεργάζεται ο υπουργός παιδείας και ο υπουργός εσωτερικών με τον πρόεδρο του ΕΑΠ ώστε να βρεθεί μια λύση;
4. Πως είναι δυνατόν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να έχουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα και εμείς όχι, ενώ το ΕΑΠ είναι το 19ο Δημόσιο ΑΕΙ της χώρας;
Τέλος, επισημαίνει πως «το πρόβλημα των ανύπαρκτων επαγγελματικών δικαιωμάτων ταλανίζει 15 χρόνια τους φοιτητές και πτυχιούχους των εν λόγω προγραμμάτων σπουδών».
Τι είχε απαντήσει το ΕΑΠ
Το ΕΑΠ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι προσπαθεί «με κάθε πρόσφορο μέσο να προωθήσει τα αιτήματά τους για την ισότιμη αντιμετώπισή τους με τους υπόλοιπους αποφοίτους των ΑΕΙ της χώρας, έχει συνεργαστεί με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, προσκομίζοντας τα αντίστοιχα αναγκαία ακαδημαϊκά στοιχεία, με απώτερο στόχο το σύνολο των απονεμόμενων τίτλων (πτυχίων) από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο να συμπεριληφθεί στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ».
Η διοίκηση του ιδρύματος εξέδωσε απάντηση σύμφωνα με την οποία μετά τη δημοσίευση του Π.Δ. 85/2022 (Α’ 232) «Καθορισμός προσόντων διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (Προσοντολόγιο – Κλαδολόγιο)» αιτήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών την ένταξη των τίτλων σπουδών «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» και «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» ως προσόν διορισμού ή πρόσληψης σε θέσεις του κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού (υπ’ αριθ. πρωτ. 1925/23.012023).
Μάλιστα, υποστηρίζει ότι με σχετικές εισηγήσεις/προτάσεις προς το υπουργείο Παιδείας επαναφέρει συνεχώς το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων και προοπτικών των Προγραμμάτων Σπουδών του ΕΑΠ. Απο το 2017 το ΕΑΠ αναζητά λύση στο πρόβλημα Από το 2017 αν όχι και νωρίτερα το ΕΑΠ με επιστολή του προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα, αλλά όπως φαίνεται δεν εισακούστηκε.
Η Διοικούσα Επιτροπή (Δ.Ε.) του ΕΑΠ στην 333η/27-04-2017 Συνεδρίασή της συζήτησε ενδελεχώς και σε βάθος το θέμα των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων των Πτυχιούχων του Ιδρύματος. Διαπίστωσε για μια ακόμη φορά, την τεράστια σημασία του θέματος αυτού ως προς την προοπτική επαγγελματικής απασχόλησης των πτυχιούχων του.
Η Δ.Ε. αποφάσισε ομόφωνα για τις ακόλουθες άμεσες ενέργειες:
1. Ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας να αποστείλει εγκύκλιο προς το Ανώτατο Συμβούλιο Επιτροπής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), αλλά και προς όλους τους συναρμόδιους φορείς του Ελληνικού Δημοσίου (Υπουργεία κ.ά.), με την οποία να ενημερώνει ότι οι Πτυχιούχοι των Προγραμμάτων Σπουδών του Ιδρύματος εντάσσονται αυτονόητως στην κατηγορία ΠΕ Διοικητικού/Οικονομικού. Ως εκ τούτου αίρεται η διάκριση – αδικία της μη δυνατότητας συμμετοχής των πτυχιούχων του Ιδρύματος σε προκηρυσσόμενους διαγωνισμούς του Ελληνικού Δημοσίου.
2. Απέστειλε προς το ΥΠΑΙΘ επικαιροποιημένες εισηγήσεις για τα επαγγελματικά δικαιώματα – επαγγελματικές προοπτικές των Πτυχιούχων των Προγραμμάτων Σπουδών του Ιδρύματος και το κάλεσε για τις δικές του ενέργειες. Ειδικότερα, η Δ.Ε. συζήτησε αναλυτικά το θέμα της επαγγελματικής προοπτικής των Πτυχιούχων των Προγραμμάτων Σπουδών «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» (ΕΛΠ) και «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» (ΕΠΟ) και αποφάσισε να προτείνει στο ΥΠΑΙΘ τη δημιουργία νέου κλάδου ΠΕ Πολιτισμού αποδίδοντας και κωδικό.
Σε αυτήν την ειδικότητα – κλάδο εντάσσονται οι πτυχιούχοι των δύο ΠΣ ως εξής: α) ΠΕ Ελληνικού Πολιτισμού ΧΧ.1, όπου εντάσσονται οι Πτυχιούχοι του Προγράμματος Σπουδών «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» (ΕΛΠ), β) ΠΕ Ευρωπαϊκού Πολιτισμού ΧΧ.2, όπου εντάσσονται οι Πτυχιούχοι του Προγράμματος Σπουδών «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» (ΕΠΟ)
Πηγή: Foititikanea.gr