1822-2022, Ποιός εξουσιάζει την σύνοδο; Ποιός συμβουλεύει κυβερνήσεις και αγορές;

Κοινοποίηση:

canto12

1822:    12ο Άσμα ”Δον  Ζουάν”

…Ποιός εξουσιάζει την σύνοδο
βασιλικός ή φιλελεύθερος;
Ποιός ξεσηκώνει τους γυμνούς πατριώτες της Ισπανίας;
που κάνουν τις εφημερίδες της παλιάς Ευρώπης όλο να σκούζουν, να παραληρούν.
Ποιός κρατά τον κόσμο, τον παλιό και νέο μαζί, μέσα στον πόνο ή την χαρά;
Ποιός κάνει την πολιτική ρολόι να δουλεύει;
Μήπως η σκιά της ευγενικής ευψυχίας του Βοναπάρτη;
Ο εβραίος ο Ρότσιλντ, και ο φίλος του, ο χριστιανός ο Μπάρινγκ.
Αυτοί, και ο φιλελεύθερος στ’ αλήθεια Λαφίτ.
Οι αληθινοί άρχοντες μεσ’ την Ευρώπη.
Κάθε δάνειο δεν είναι μόνο μια κερδοσκοπική επιτυχία,
αλλά ένα έθνος ηρεμεί ή ένα θρόνο αλαφιάζει…

Λόρδος  Μπάιρον

ροτσιλντ-ροκφελερ

2022:    Η επενδυτική εταιρεία Εdmond de Rothschild μεταξύ άλλων δήλωσε:

Η ρωσοουκρανική κρίση “καταλύτης” εξελίξεων.

Στην παρούσα συγκυρία, παρότι η Ρωσία είναι σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά,  οι χώρες εισαγωγείς πετρελαίου διαθέτουν τρόπους για να περιορίσουν τον ρόλο της και τον αντίκτυπο των κυρώσεων κατά του ρωσικού πετρελαϊκού τομέα.

Όπως σημειώνει, η ρωσοουκρανική κρίση θα μπορούσε να λειτουργήσει ως “καταλύτης” για την επιτάχυνση των διαβουλεύσεων για μια νέα συμφωνία όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που θα άνοιγε τον δρόμο για την επιστροφή της Τεχεράνης στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Η επενδυτική εταιρεία εκτιμά μάλιστα ότι το Ιράν θα μπορούσε να διπλασιάσει μέσα σε έναν χρόνο την παραγωγή του από τα 2 στα 4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ήτοι στα προ κυρώσεων επίπεδα.

Προσθέτει δε ότι εν όψει της λήξης των κυρώσεων, το Ιράν αυξάνει τα αποθέματά του και σχεδιάζει να πουλήσει περισσότερο πετρέλαιο όταν αυτές αρθούν. Μέχρι τα μέσα του 2021, τα ιρανικά αποθέματα πετρελαίου υπολογίζονταν σε περίπου 100 εκατ. βαρέλια, ή περίπου το ένα τέταρτο των τρεχόντων αποθεμάτων των ΗΠΑ. Η διαθεσιμότητα ενός τέτοιου όγκου στην αγορά πολύ γρήγορα, όπως σημειώνει η επενδυτική εταιρεία, θα είχε καθοδική επίδραση στην τιμή.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι η ρωσοουκρανική κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει και σε χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος της Βενεζουέλας, η οποία βραχυπρόθεσμα εκτιμά ότι θα μπορούσε να διπλασιάσει την παραγωγή της και να φτάσει το 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα και στο μέλλον να επιστρέψει στα 2 εκατ. βαρέλια.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: