1994: Μακελειό στα δικαστήρια των Ιωαννίνων

Κοινοποίηση:
1

Ο 42χρονος εργολάβος δημοσίων έργων Κωνσταντίνος Μπίντος ήταν δικομανής. Δικαστικοί και γραμματείς στα δικαστήρια των Ιωαννίνων τον γνώριζαν καλά, καθώς μπαινόβγαινε συνεχώς και υπέβαλλε μηνύσεις. Μάλιστα είχε κάνει και ένσταση κατά του κύρους των δημοτικών εκλογών. Οι δύο κατασκευαστικές εταιρείες που κληρονόμησε από τον πατέρα του, δεν πήγαιναν καλά τα τελευταία χρόνια και ο ίδιος κατηγορούσε το δημόσιο ότι δεν τον πλήρωνε, με αποτέλεσμα να έχει μαζέψει χρέη και να αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης.

Με την πρώην γυναίκα του, με την οποία είχαν αποκτήσει ένα κοριτσάκι, είχε χωρίσει ήδη δώδεκα χρόνια. Είχε αγοράσει μια καραμπίνα για να ξεδίνει στο κυνήγι, αλλά εκείνη την ημέρα θα την χρησιμοποιούσε για να σκορπίσει το θάνατο στα δικαστήρια…

Ένα βροχερό πρωινό Δευτέρας 7 Νοεμβρίου 1994 κόσμος πάει κι έρχεται στα δικαστήρια των Ιωαννίνων. Στην αίθουσα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου εκδικάζονται υποθέσεις ήσσονος σημασίας, με πρόεδρο την πρωτοδίκη Παρασκευή Τσουμάρη, γραμματέα την Κωστούλα Πρόκου – Καραπάνου και εισαγγελέα έδρας τον αντεισαγγελέα Σπύρο Σπύρου, ο οποίος έχει τη φήμη όχι αυστηρού, αλλά δίκαιου εισαγγελικού λειτουργού.

Γύρω στις 12 το μεσημέρι ο 42χρονος Κωνσταντίνος Μπίντος φτάνει στα δικαστήρια. Φοράει καμπαρτίνα, για να μην φαίνεται η καραμπίνα που κουβαλάει. Ξέρει τα κατατόπια και εισβάλλει στην αίθουσα από την πόρτα των δικαστών. «Βγείτε όλοι έξω!», φωνάζει, στρέφοντας το όπλο προς την έδρα. «Κατεβάστε το όπλο, κύριε, και πείτε μας, τι πρόβλημα έχετε;», τον ρωτάει ο 37χρονος αντεισαγγελέας, προσπαθώντας να φανεί ψύχραιμος.

«Θέλω να τελειώνω τώρα με την υπόθεσή μου! Να μου κάνετε διακανονισμό για κάτι ακάλυπτες επιταγές!», του λέει επιτακτικά, αλλά το αίτημά του δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί. Ο εισαγγελικός λειτουργός προσπαθεί να τον ηρεμήσει, αλλά όταν ο Μπίντος καταλαβαίνει ότι το πρόβλημά του δεν θα βρει λύση, ανοίγει πυρ με την καραμπίνα.

Ο Σπύρος Σπύρου πέφτει νεκρός, ενώ η γραμματέας τραυματίζεται ελαφρά. «Ήταν πέντε λεπτά που μου φάνηκαν αιώνας», θα πει αργότερα η ίδια. «Ο εισαγγελέας της έδρας προσπάθησε να τον ηρεμήσει και προς στιγμήν το είχε καταφέρει. Αλλά ξαφνικά σήκωσε την καραμπίνα και έριξε».

Στη δικαστική αίθουσα επικρατεί πανδαιμόνιο. Την ίδια ώρα ο 42χρονος εργολάβος συνεχίζει να σκορπά τον τρόμο. Βγαίνοντας από το κτίριο πυροβολεί δύο περαστικούς, τον Κωνσταντίνο Κατσόγια και τον Μιλτιάδη Μαμάκο και τους τραυματίζει. Στα δικαστήρια φτάνει ο 30χρονος αστυφύλακας Κώστας Ζαμπάλας, ο οποίος υπηρετεί στην Ασφάλεια Ιωαννίνων και συνοδεύει μια κρατούμενη στον εισαγγελέα. Βλέπει την αναταραχή που επικρατεί στην περιοχή, ακούει τις φωνές και καλεί για ενισχύσεις τους συναδέλφους του.

Ταυτόχρονα προσπαθεί να πλησιάσει τον δράστη, που έχει ταμπουρωθεί στο προαύλιο. Πριν προλάβει να αντιδράσει, ο Μπίντος τον πυροβολεί και αυτόν και τον ρίχνει νεκρό. Οι ενισχύσεις φτάνουν με καθυστέρηση στα δικαστήρια. Τέσσερις αστυνομικοί της Ασφάλειας Ιωαννίνων ακροβολίζονται και προσπαθούν να ακινητοποιήσουν τον οπλοφόρο. Ο Μπίντος πυροβολεί και τραυματίζει τον αρχιφύλακα Νίκο Γιαννόπουλο 31 χρόνων, πριν τον εξουδετερώσουν οι συνάδελφοί του με μια σφαίρα στο στήθος. Όπως διαπιστώνουν, έχει μαζί του άλλα 84 φυσίγγια!

Την επόμενη ημέρα σύσσωμο το δικαστικό σώμα συνόδεψε στην τελευταία του κατοικία στην Άρτα τον αντεισαγγελέα Σπύρο Σπύρου, πατέρα ενός κοριτσιού τριών χρόνων. Ανάμεσά τους και ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κουβελάκης. Η κηδεία του Κώστα Ζαμπάλα έγινε στο χωριό του, τον Άγιο Ιωάννη Ιωαννίνων. Ο άτυχος αστυφύλακας, που είχε γεννηθεί στη Γερμανία, ήταν πατέρας δύο αγοριών ηλικίας τριών και ενός έτους. Υπηρετούσε στα ΜΑΤ στην Αθήνα και μόλις εννιά μήνες νωρίτερα είχε ζητήσει μετάθεση για τα Ιωάννινα, για να είναι κοντά στους γονείς του… Μετά θάνατον του απονεμήθηκε επ’ ανδραγαθία ο βαθμός του αρχιφύλακα.

Μόλις πήρε εξιτήριο, ο Μπίντος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες. «Δεν είναι κακός άνθρωπος ο γιος μου», είπε η μητέρα του στους δημοσιογράφους. «Κάποτε είχε 20 υπαλλήλους, αλλά τον έπνιξαν τα χρέη. Το δημόσιο δεν τον πληρώνει για τα έργα, με αποτέλεσμα να χρωστάει στην Εφορία, στο ΙΚΑ, παντού. Πόσο να αντέξει τις πιέσεις…». Στον εισαγγελέα ο 42χρονος εργολάβος οδηγήθηκε χωρίς νομική εκπροσώπηση, αφού κανένας δικηγόρος από τα Ιωάννινα δεν δέχθηκε να αναλάβει την υπεράσπισή του. Με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή κρίθηκε προφυλακιστέος.

Τον Ιούνιο του 1995 ο Κωνσταντίνος Μπίντος κάθισε στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πρέβεζας. Οι δικαστές δεν βρήκαν κανένα ελαφρυντικό και τον καταδίκασαν σε δις ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 25 ετών, εν μέσω αποδοκιμασιών από τους συγγενείς των θυμάτων του. Την επόμενη φορά που βρέθηκε στον τόπο που είχε αιματοκυλήσει με την καραμπίνα του, το «Θέμιδος Μέλαθρον» των Ιωαννίνων, ήταν για να υποστηρίξει την έφεσή του. Όμως τίποτα δεν άλλαξε…

πηγή:astinomiko.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Comments are closed.