2014: Η απαγωγή της ανιψιάς του Mr. Αστέρας Τρίπολης

Κοινοποίηση:
1

Η 27χρονη Βαρβάρα Μητσώνη έμενε σε ένα διαμέρισμα στην Άνω Κυψέλη, σπούδαζε νοσηλευτική στην Αθήνα και παράλληλα εργαζόταν στην υποδοχή ενός νυχτερινού κέντρου στη Δάφνη. Ελάχιστοι ήξεραν ότι είναι ανιψιά του προέδρου του Αστέρα Τρίπολης, ενός εφοπλιστή που δραστηριοποιείται στο Ντουμπάι. Όταν το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου 2014 την άρπαξαν τρεις άγνωστοι έξω από το σπίτι της, οι αστυνομικοί ήταν σίγουροι ότι είχαν να κάνουν με ανθρώπους από το περιβάλλον της.

Όμως οι απαγωγείς αποδείχθηκαν «ερασιτέχνες». Αν και απαίτησαν δέκα εκατομμύρια ευρω, συμβιβάστηκαν με 82.450 ευρώ, ενώ τα λάθη που έκαναν τους οδήγησαν κατ’ ευθείαν στα χέρια της Αστυνομίας.

Ήταν 10 και μισή το βράδυ, όταν οι απαγωγείς έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιό τους. Ήταν η ώρα που η κοπέλα ξεκινούσε για τη βραδινή δουλειά της στη Δάφνη. Οι δράστες την ακινητοποίησαν έξω από το σπίτι της, στη συμβολή των οδών Τζουμαγιάς και Λαζαράδων, την έσυραν σε ένα σκουρόχρωμο φορτηγάκι και εξαφανίστηκαν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Δύο ημέρες αργότερα επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον πατέρα της, Tάσο Μητσώνη και απαίτησαν δέκα εκατομμύρια ευρώ για να την αφήσουν ελεύθερη. Για να πειστούν οι γονείς της πως ήταν καλά, άφησαν ένα φάκελο με χειρόγραφο σημείωμα της κοπέλας, σε ένα εγκαταλελειμμένο φορτηγό στην οδό Ολυμπίας, έξω από το Δημοτικό Στάδιο της Νέας Ιωνίας, Την έβαλαν μάλιστα να απευθύνει έκκληση στο θείο της, Γιάννη Καϋμενάκη, εφοπλιστή και ιδιοκτήτη του Αστέρα Τρίπολης.

Οι γονείς της 27χρονης κοπέλας ειδοποίησαν την Αστυνομία, που ανέλαβε τις έρευνες με πλήρη μυστικότητα. Την επόμενη ημέρα οι απαγωγείς επανήλθαν. «Είναι δύσκολο, πού να βρω τόσο λεφτά», είπε ο πατέρας. «Ο κουνιάδος σου έχει λεφτά, ζήτα του», ήταν η απάντηση. Το ίδιο λακωνικοί ήταν και στο τρίτο τηλεφώνημα, όταν τους είπε ότι προσπαθεί να συγκεντρώσει τα χρήματα: «Ζήτα τα λεφτά και θα τα ξαναπούμε…».

Η τέταρτη επικοινωνία ήταν καθοριστική και έδειξε τον ερασιτεχνισμό των απαγωγέων: «Τα μάζεψες τα λεφτά;», ρώτησαν τον πατέρα της κοπέλας και όταν εκείνος τους πρότεινε 82.450 ευρώ, συμφώνησαν σε αυτό το ποσό. «Εντάξει, φέρε αυτά. Θα σου πούμε πού και πότε».

Το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου 2014 τον ειδοποίησαν να αφήσει τα χρήματα μέσα σε μια σακούλα που είχαν κρεμάσει σε κάδο απορριμμάτων, στη συμβολή της λεωφόρου Πλαπούτα με την οδό Τεπελενίου στο Νέο Ηράκλειο. Ο Τάσος Μητσώνης άφησε τη σακούλα με τα χρήματα και έφυγε, περιμένοντας πλέον τηλεφώνημα από την κόρη του. Οι δράστες πήραν τα χρήματα, αλλά ξέχασαν τη σακούλα που είχαν αφήσει οι ίδιοι, μαζί με το DNA τους! Την επόμενη ημέρα επικοινώνησαν και πάλι. «Εντάξει, τα πήραμε τα λεφτά. Αύριο – μεθαύριο θα αφήσουμε την κόρη σου, γιατί δεν θα έχει καλό καιρό. Μπορείς να της μιλήσεις τώρα». «Μπαμπά είμαι καλά», είπε η Βαρβάρα Μητσώνη. «Θα με αφήσουν μάλλον αύριο. Όλα καλά».

Νωρίς το πρωί της επόμενης ημέρας η 27χρονη αφέθηκε ελεύθερη στην Άνω Κυψέλη, όπου την μετέφερε με μοτοσικλέτα ένας από τους απαγωγείς. Οι αστυνομικοί ήξεραν ήδη ότι οι δράστες τηλεφωνούσαν από δύο διαφορετικά κινητά και από διαφορετικές περιοχές. Από τα Πετράλωνα, από τα νότια προάστια, από την Ομόνοια, αλλά και από τη Λούτσα, από όπου έγινε η τελευταία επαφή.

Εκεί επικέντρωσαν και τις έρευνές τους για το κρησφύγετο όπου κράτησαν όμηρο την 27χρονη κοπέλα. Και δεν άργησαν να το εντοπίσουν. Παράλληλα, από το υλικό που είχε καταγράψει κάμερα κλειστού κυκλώματος σε ένα κατάστημα ρούχων στην περιοχή, διαπίστωσαν ότι ένας από τους απαγωγείς την είχε συνοδέψει για να της αγοράσει φόρμες! Η αντίστροφη μέτρηση για την εξιχνίαση της απαγωγής είχε αρχίσει.

Στις 17 Νοεμβρίου 2014 προσήχθησαν στην Ασφάλεια ο 48χρονος Χαράλαμπος Φαναριώτης και ο 53χρονος ομογενής από το Καζακστάν Σωκράτης Πετρόπουλος, οι οποίοι ομολόγησαν και περιέγραψαν με λεπτομέρειες το χρονικό της απαγωγής. Ο πρώτος χαρακτηρίστηκε από την Αστυνομία ως ο «εγκέφαλος», που σχεδίασε και κατηύθυνε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες. Εργαζόταν σε μεταφορική εταιρεία, ο ιδιοκτήτης της οποίας ήταν φίλος του πατέρα της φοιτήτριας!

Εκεί άκουσε για την οικονομική επιφάνεια του εφοπλιστή θείου της Γιάννη Καϊμενάκη και την αναζήτησε στο “Facebook”, για να αντλήσει πληροφορίες. Στο σπίτι του, στην οδό Αγίου Γεωργίου στη Νέα Ιωνία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 80.000 ευρώ, σχεδόν το σύνολο των λύτρων, σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα των 16 δεσμίδων, με 5.000 ευρώ η καθεμιά.

Ο ίδιος δήλωσε μετανιωμένος και επέστρεψε και τα 2.450 ευρώ που έλειπαν. Στο σπίτι του 53χρονου βρέθηκαν έντεκα φυσίγγια κρότου, μία μεταλλική αμπούλα και μεταλλικά σφαιρίδια. Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν και δύο μοτοσικλέτες που χρησιμοποιήθηκαν από τους δράστες, ιδιοκτησίας συγγενικού προσώπου του Φαναριώτη. Η δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας στράφηκε και κατά ενός ακόμη συνεργού τους, του «Αλέκου του Αλβανού», ο οποίος δεν εντοπίστηκε.

Οι δύο απαγωγείς προφυλακίστηκαν, αλλά τρεις μήνες αργότερα ο Φαναριώτης σε συμπληρωματική του απολογία ενέπλεξε στην απαγωγή τον πρώην εργοδότη του και φίλο του πατέρα της Βαρβάρας Μητσώνη, ο οποίος κάθισε μαζί τους στο εδώλιο του κατηγορουμένου για απλή συνέργεια.

Τον Απρίλιο του 2016 το Τριμελές Εφετείο Αθηνών καταδίκασε τον Φαναριώτη και τον Πετρόπουλο σε ποινή κάθειρξης 18 ετών, αναγνωρίζοντάς τους το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Ο τρίτος κατηγορούμενος και άλλοτε οικογενειακός φίλος καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 6 ετών με αναστολή έως την εκδίκαση της έφεσης. Η Βαρβάρα Μητσώνη, που λίγο νωρίτερα είχε περιγράψει τις στιγμές που βίωσε στα χέρια των απαγωγέων της, τον αποκάλεσε «άνανδρο» και «ξεφτίλα»!
Τον Οκτώβριο του 2017 το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών μείωσε τις ποινές των δύο αυτουργών, καταδικάζοντας τους σε ποινές κάθειρξης 11 και 12 ετών αντίστοιχα. Σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των ποινών έπαιξαν τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, τα οποία αναγνώρισε το δικαστήριο. Ο τρίτος κατηγορούμενος κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών.

πηγή πληροφοριών: astinomiko.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: