22 Νοεμβρίου 1963: Ο Τζον Κένεντι δεν ήταν το μοναδικό θύμα

Κοινοποίηση:
λεε

Ενώ προσπαθούσε να διαφύγει ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ δολοφόνησε τον αστυνομικό Τζέι Ντι Τίπιτ. Μια υπόθεση που χάθηκε στη σκόνη που σήκωσε η εκτέλεση του προέδρου

Η 22α Νοεμβρίου 1963 έχει για πάντα στιγματιστεί ως η μέρα που δολοφονήθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κένεντι στο Ντάλας του Τέξας. Ο JFK όμως δεν ήταν το μοναδικό θύμα σε αυτή την υπόθεση. Νεκρός από τις σφαίρες του Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ έπεσε και ο αστυνομικός Τζει Ντι Τίπιτ. Η εκτέλεση του 39χρονου είναι μια από εκείνες τις ιστορίες που εξελίχθηκαν αμέσως μετά τη δολοφονία του Κένεντι και έχει πυροδοτήσει διαφόρων ειδών θεωρίες.

Ο στρατιώτης που έγινε αστυνομικός

O Τίπιτ γεννήθηκε στη μικρή πόλη Ανόνα του Τέξας. Οι γονείς του Ένταγκαρ και Μέι επέλεξαν το όνομα Τζέι Ντι (J.D.) χωρίς τα αρχικά να σημαίνουν κάτι. Τον Ιούλιο του 1944 ο Τίπιτ κατατάχθηκε στον αμερικανικό στρατό και μόλις ολοκλήρωσε την εκπαίδευση του ως αλεξιπτωτιστής πήγε στο ευρωπαϊκό μέτωπο του Β ’Παγκοσμίου. Συμμετείχε σε πολλές σημαντικές μάχες και παρασημοφορήθηκε με το χάλκινο αστέρι. Στον στρατό έμεινε έως τον Ιούνιο του 1946 και στην συνέχεια επέστρεψε στο Τέξας. Έκανε πολλές διαφορετικές δουλειές πριν τον Ιούλιο του 1952 προσληφθεί από το αστυνομικό τμήμα του Ντάλας. Ως αστυνομικός παρασημοφορήθηκε δύο φορές. Για να τα βγάζει πέρα εργαζόταν σε εστιατόριο κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ και τις Κυριακές σε ένα σινεμά.

Η δολοφονία

Στις 22 Νοεμβρίου 1963 περιπολούσε στην περιοχή Oak Cliff του Ντάλας. Στις 12:45, ένα τέταρτο αφού πυροβολήθηκε ο πρόεδρος Κένεντι, ο Τίπιτ έλαβε μέσω ασυρμάτου, εντολή να πάει στα κεντρικά της περιοχής όπου θα συγκεντρώνονταν οι αστυνομικές δυνάμεις. Στις 12:54 ο Τίπιτ ενημερώνει ότι έλαβε την εντολή και προχωρά ανάλογα.

Στον ασύρματο του είχαν ήδη έρθει μηνύματα για έναν ύποπτο στην περιοχή Dealey Plaza. Η περιγραφή μιλούσε για έναν ψηλό και λιγνό λευκό άνδρα περίπου 30 ετών.

Ανάμεσα στις 13:11 και 13:14 ο Τίπιτ οδηγούσε αργά όταν πέρασε έναν άντρα που ταίριαζε με την περιγραφή. Ήταν ο Χάρι Λι Όσβαλντ. Ο Τίπιτ τον φώναξε και αντάλλαξαν κάποιες κουβέντες. Ο αστυνομικός βγήκε από το αυτοκίνητο και κατευθύνθηκε προς το μπροστινό μέρος του οχήματος. Ο Όσβαλντ έβγαλε το περίστροφο του και πυροβόλησε πέντε φορές τον Τίπιτ. Τρεις σφαίρες βρήκαν τον αστυνομικό στο στήθος, μια στο δεξί κρόταφο και μια αστόχησε. Ο Τίπιτ πέθανε επί τόπου. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου επιβεβαιώθηκε και επίσημα ότι είχε δολοφονηθεί. Ο γιατρός Ρίτσαρντ Λιγκουόρι κατέγραψε στην αναφορά του ότι ο Τίπιτ πέθανε στις 13:25.

Λίγο αφότου πυροβόλησε και σκότωσε τον αστυνομικό, ο Όσβαλντ περπατούσε στο πεζοδρόμιο προσπαθώντας να αποφύγει τα περιπολικά που περνούσαν. Ένας ιδιοκτήτης καταστήματος με παπούτσια ενημέρωσε τις αρχές για τον ύποπτο νεαρό. Ο Όσβλαντ μπήκε σε ένα σινεμά χωρίς να πληρώσει εισιτήριο όπου και συνελήφθη.

Η έρευνα

Στην «αναφορά Γουόρεν», η οποία παρουσίασε όσα συνέβησαν εκείνη την ημέρα,  τονίζεται ότι 12 άτομα είδαν τη στιγμή της δολοφονίας του Τίπιτ ή τον Όσβαλντ (φωτό) να φεύγει αφού είχε πυροβολήσει. Τουλάχιστον τέσσερα άτομα τον αναγνώρισαν ως τον δολοφόνο. Στη σκηνή του φόνου βρέθηκαν δύο άδειοι κάλυκες και στο γκαζόν μιας διπλανής κατοικίας ακόμα δύο. Ο πέμπτος κάλυκας δεν βρέθηκε ποτέ.

Οι μαρτυρίες ανέφεραν ότι ο Όσβαλντ στεκόταν όρθιος στη δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου όταν πυροβόλησε τον Τίπιτ. Ένας οδηγός ταξί κρύφτηκε πίσω από το όχημα του και όταν ο Όσβαλντ πέρασε δίπλα του είπε «poor dumb cop» ή «poor damn cop».

Η βαλλιστική αναφορά ήταν αυτή που δημιούργησε διάφορες θεωρίες. Μόνο για μια από τις σφαίρες επιβεβαιώθηκε ότι έφυγε από το ρεβόλβερ το οποίο βρέθηκε πάνω στον Όσβαλντ. Για τις άλλες τρεις, η αναφορά τονίζει ότι «θα μπορούσε να είναι από αυτό το όπλο αλλά δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί απολύτως». Το FBI έκανε δοκιμές καταλήγοντας ότι το όπλο είχε τροποποιηθεί ελλιπώς και γι’ αυτό δεν άφηνε ίδια ίχνη σε κάθε σφαίρα. Το ρεβόλβερ είχε τροποποιηθεί για να ρίχνει σφαίρες 38.Special αλλά δεν είχαν γίνει οι απαιτούμενες αλλαγές και στην κάνη. Έτσι οι σφαίρες δεν ταίριαζαν απολύτως με την κάνη. Επιπλέον ο Όσβαλντ είχε γεμίσει το όπλο του με σφαίρες από δύο διαφορετικές εταιρίες κάτι που έπαιξε επίσης ρόλο στο γεγονός ότι η βαλλιστική δεν βρήκε τα ίδια σημάδια.

Όπως σε κάθε τι που περιβάλει τη δολοφονία του Κένεντι έτσι και για την υπόθεση του Τίπιτ κυκλοφόρησαν διάφορες θεωρίες. Οι μαρτυρίες και οι αναλύσεις όμως δεν άφηναν ερωτηματικά.

Πρέπει να τονίσουμε ότι ο Όσβλαντ συνελήφθη αρχικά για τη δολοφονία του Τίπιτ και όχι για αυτή του Κένεντι. Ο ίδιος επέμενε ότι δεν είχε καμία σχέση με τις υποθέσεις αλλά δεν είχε πειστικές εξηγήσεις για τις μαρτυρίες και τα στοιχεία. Τελικά δεν δικάστηκε ποτέ καθώς δολοφονήθηκε το πρωινό της 24ης Νοεμβρίου από τον Τζακ Ρούμπι.

DSPH3R67KKOKMVREBBI6KJUMEA

Επίλογος

Ο Τζέι Ντι Τίπιτ ήταν μια παράπλευρή απώλεια στην δολοφονία του Κένεντι. Είχε την ατυχία να βρεθεί μόνος του αντιμέτωπος με τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η δολοφονία του αστυνομικού είναι ουσιαστικά άγνωστη στο ευρύ κοινό. Χάθηκε μέσα στην σκόνη που σήκωσε η δολοφονία του JFK, ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ. Ο Τίπιτ δολοφονήθηκε σε ηλικία 39 ετών και άφησε πίσω τη σύζυγο του Μαρί και τα τρία τους παιδιά (φωτό).

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: