Τα αυγά είναι μια τροφή που έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις σχετικά με την επίδρασή τους στην υγεία. Από τη μία πλευρά, πολλοί τα επαινούν για την πλούσια θρεπτική τους αξία, καθώς περιέχουν πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη, γεγονός που έχει οδηγήσει σε προτάσεις περιορισμού της κατανάλωσής τους.
Κατά τη διάρκεια των χρόνων, έχουν κυκλοφορήσει πολλές φήμες σχετικά με τα αυγά. Ορισμένες από αυτές υποστηρίζονται από επιστημονικά δεδομένα, ενώ άλλες αποδεικνύονται μύθοι. Οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αυγών μπορεί να μην έχει τόσο αρνητική επίδραση στη χοληστερόλη όσο πιστευόταν παλαιότερα. Πολλές μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η μέτρια κατανάλωση αυγών δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων για τον γενικό πληθυσμό.
Πολλοί ειδικοί επισημαίνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση αυγών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Η υψηλή χοληστερόλη, ιδιαίτερα η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), γνωστή και ως «κακή» χοληστερόλη, θεωρείται επικίνδυνη καθώς μπορεί να συσσωρευτεί στα τοιχώματα των αρτηριών. Αυτή η συσσώρευση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Αντίθετα, η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL), που αποκαλείται «καλή» χοληστερόλη, έχει ευεργετική δράση. Βοηθά στην απομάκρυνση της περίσσειας χοληστερόλης από την κυκλοφορία του αίματος και τη μεταφορά της στο ήπαρ για επεξεργασία.
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν, όμως, ότι η διατροφική χοληστερόλη μπορεί να μην έχει τόσο άμεσο αντίκτυπο στη χοληστερόλη του αίματος όσο πιστευόταν έως τώρα. Θέλοντας να διαπιστώσει τι ισχύει τελικά, ο Nick Norwitz, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πείραμα: Κατανάλωσε 720 αυγά στη διάρκεια ενός μήνα, τρώγοντας κατά μέσο όρο 24 αυγά την ημέρα, θέλοντας να δει την επίδρασή τους στα επίπεδα της χοληστερόλης του. Κάθε αυγό περιέχει περίπου 186 mg χοληστερόλης, γεγονός που το καθιστά σημαντικό παράγοντα στην ημερήσια πρόσληψη χοληστερόλης. «Υπέθεσα ότι η κατανάλωση 720 αυγών σε ένα μήνα, που αντιστοιχεί σε 133.200 mg χοληστερόλης, δεν θα αύξανε την LDL χοληστερόλη μου και, πράγματι, δεν το έκανε», σχολίασε ο ίδιος.
Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό κι αυτό γιατί συνέβη ακριβώς το αντίθετο του αναμενόμενου: Παρ’ όλο που η πρόσληψη χοληστερόλης εκτοξεύθηκε στα ύψη κατά τη διάρκεια του πειράματος, η LDL χοληστερόλη του Norwitz μειώθηκε κατά 18%.
Ενώ, λοιπόν, πολλοί ειδικοί έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι τα αυγά θα μπορούσαν να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων της LDL, το πείραμα του Norwitz δείχνει το αντίθετο. Ο ίδιος, που έχει ήδη κάνει τη διδακτορική του διατριβή στον μεταβολισμό του ανθρώπινου εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δημοσιοποίησε τα ευρήματά του στο YouTube, με το βίντεό του να συγκεντρώνει πάνω από 160.000 προβολές. Μοιράστηκε, επίσης, μια φωτογραφία του βουνού από κουτιά αυγών που συγκέντρωσε κατά τη διάρκεια του μήνα.
Τι άλλο έτρωγε;
Στα μέσα του πειράματος, ο Norwitz πρόσθεσε 60 γραμμάρια υδατανθράκων στην καθημερινή του διατροφή, κυρίως από φρούτα όπως μπανάνες, βατόμουρα και κεράσια. Ο Norwitz εξήγησε ότι η προσθήκη υδατανθράκων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Στα άτομα που ακολουθούν δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, τα επίπεδα της LDL συχνά αυξάνονται επειδή το σώμα τους αρχίζει να καίει λίπος για ενέργεια. Αλλά όταν εισάγονται περισσότεροι υδατάνθρακες, τα επίπεδα της LDL τείνουν να μειώνονται, καθώς το σώμα μετατοπίζεται στη χρήση υδατανθράκων για τις καύσεις.
Πώς εξηγείται το αποτέλεσμα στο πείραμα του Norwitz;
Υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με το γιατί τα αυγά μπορεί να μην εκτοξεύουν τη χοληστερόλη. Ορισμένοι επιστήμονες εξηγούν ότι στο έντερο, η χοληστερόλη συνδέεται με συγκεκριμένους υποδοχείς στα κύτταρα, προκαλώντας την απελευθέρωση μιας ορμόνης που ονομάζεται χολεσίνη. Αυτή η ορμόνη στη συνέχεια δίνει σήμα στο ήπαρ να παράγει λιγότερη LDL χοληστερόλη, διατηρώντας μια ισορροπία στο σώμα.
Το πείραμα αυτό έρχεται να προστεθεί στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που υποδηλώνουν ότι η σχέση μεταξύ της διατροφικής χοληστερόλης και της χοληστερόλης στο αίμα είναι πιο πολύπλοκη από ό,τι πιστεύαμε κάποτε. Φυσικά, ακόμη κι αν τα αυγά δεν είναι τόσο «ένοχα» για τη χοληστερόλη, καλό είναι να παίρνετε πάντοτε τη γνώμη ενός ειδικού για τη διατροφή σας. Το αποτέλεσμα του δρος Norwitz δεν διασφαλίζει ότι όλοι θα είχαν αντίστοιχα αποτελέσματα, ανοίγει όμως το δρόμο για περισσότερη επιστημονική διερεύνηση σχετικά με τον ρόλο των αυγών στην υγεία μας.
ygeiamou.gr